1/2

Bağımsız oyunlar, endüstrinin geleceği mi?

Özgür Yıldız 12.10.2010 - 11:09
Haydi oyun yapmaya
Hepimiz internet üzerindeki Flash tabanlı oyunları arada sırada oynarız. iPhone’umuzda da vakit geçirmek için oynadığımız basit oyunlar bulunuyor.

Eğer bir oyun geliştiricisiyseniz, büyük firmaların peşinde koşmanıza gerek yok. Kendiniz de basit araçlarla, basit ama eğlenceli oyunlar geliştirebilirsiniz.

Son dönemde en çok ilgi çeken oyunlar, ne bir konsoldan ne de büyük bir firmadan geldi. Örnek olarak Farmville gibi devleşen bir oyunu gösterebiliriz. Basit oynanışa sahip ürünler, hitap ettiği kitlenin büyüklüğü nedeniyle oldukça başarılı olabiliyor. Son dönemde “casual” denilen bu kitleye yapılan oyunlar patlama yaşıyor.

Bu “casual” oyunlar, özellikle iPhone gibi bir platformdan oldukça destek bulabiliyor. Oyununuzu geliştiriyorsunuz ve iPhone’un uygulama mağazasına ekliyorsunuz. Yarım dolardan satsanız bile, yüksek satış rakamlarına ulaştıktan sonra, cebinizde oldukça yüklü miktarda geliriniz oluyor. Örneğin Angry Birds. Sadece 50 sent ödeyerek bu oyuna sahip oluyorsunuz ve oyunu uzun süreler boyunca oynayabiliyorsunuz.

Bağımsız oyunlar, endüstrinin geleceği mi?
Rovio örneğini ele alalım. 2003 senesinde üç öğrenci tarafından kurulan Rovio, ilk oyunları olan King of the Cabbage World’ü kullanıcılara sundu. 2006’ya geldiğimizde ise şirket, çoktan diğer mobil oyun şirketlerini satın almaya başlamıştı bile.

Altın dönemler

Bağımsız oyunlar için altın bir dönemden geçiyoruz.  Bu oyunlar genellikle bloglar ve sosyal ağ paylaşım siteleri yoluyla ordan oraya yayılıyor ve bilinirliği artıyor. Düşük ücretler istenen bu oyunlar, bu şekilde birçok kişiye ulaşıyor ve mikro ödemelerle büyük paralar kazanıyor.

Ancak bağımsız oyunlar, asıl altın dönemini shareware zamanlarında yaşıyordu. Internet pek yaygın değilken, oyun dergileri çoğu oyunun shareware versiyonlarını veriyordu. Bu versiyonlar oyunun bir kısmını içeriyor, daha fazlasını istiyorsanız sipariş veriyor ve oyunun tamamını elde edebiliyordunuz. Ancak oyunun shareware versiyonunu oynayanlar, genellikle daha fazlasına gerek duymuyorlardı. Çünkü sipariş vermek, bugünkü kadar kolay değildi.