1/4

ENİAC’tan Günümüze…

Deniz Aslan 25.12.2015 - 14:29
Koca bir odadan, cebimizdeki teknolojiye
Yıllar su gibi akıp geçmeye devam ediyor. 2015 yılının sonlarına geldik.Teknolojinin durak vermeksizin son hız geliştiği bugünlerde, birbirinden güzel bilgisayarlar adeta bir yarış içerisinde. Her marka kendisine has tarzıyla kullanıcılarına en iyisini yapmak için gayret gösteriyor. Günümüzde de görüyoruz ki, her bir kişinin evinde neredeyse bir bilgisayar bulunmakta. Çağımızın en büyük gereksinimlerinden biri haline gelen bilgisayarların geçmişten günümüze hangi aşamalardan geçip, bizlere ulaştığı hiç merak ettiniz mi? Bizler sizin için merak ettik ve araştırdık. Haydi, arkanıza yaslanın ve çağımızın gereksinimlerinden biri olan bilgisayarı geçmişten günümüze inceleyelim.

Bilgisayar tanımının esnekliği ve zaman içerisindeki değişim süreci dolayısıyla ilk bilgisayarı saptamak güçtür. Önceden bilgisayar olarak kullanılan, aletler günümüzdeki bilgisayarlardan çok daha uzaktı. İlk olarak bilgisayar fikri, hesaplama sürecini kolaylaştıran araçlara verilen addı. Bilgisayar terimini o yıllarda, bizim kullandığımız sayı sayma boncuğu (abaküs) karşılığında kullanıldığını görüyoruz. Bilinen diğer bir alet ise AntiKitira Makinesidir.(M.Ö. 150-100) sayılabilir. Yüzyıllar sonra, Ortaçağ sonundaki yeni bilimsel keşifler ışığında, Avrupalı mühendisler tarafından geliştirilen bir dizi makinesel hesaplama aygıtlarının ilki ise, Wilhelm Schickard'a aittir. Antikitira makinesi, astronomik hesaplar yapmak için ve astroloji haritaları çıkarmak için yapılmıştır. Tahminen böyle olduğunu söylenmektedir.

ENİAC’tan Günümüze…
Ancak programlanabilir olarak üretilen bilgisayardan yakından uzaktan bir ilgisi olmadığı görülmektedir. 1801 yılında Joseph Marie Jacquard'ın dokuma tezgâhındaki işlemi otomatikleştirmek adına, üretmiş olduğu delikli kartlar ile bilgisayarların gelişme sürecindeki, kısıtlı da olsa, ilk programlanabilme özelliğini taşıyan bilgisayar olarak  sayılır. Kullanıcının sağladığı bu kartlar sayesinde, dokuma tezgâhı kart üzerindeki delikler ile tarif edilen çizimi işleyebiliyordu. İlk bilgisayarın temeli yavaş yavaş atılmaya başlanmıştı.

Yıllardan 1837; ilk tam programlanabilir makinesel bilgisayar tasarlandı. CharlesBabbage, adını Analytical Engine (Çözümlemeli veya analitik makine) koyduğu, ilk tam programlanabilir makinesel bilgisayarı kavramsallaştırıp tasarladı. Ancak maddi durumunun el vermemesinden dolayı bu çalışmalara son vermek durumda kaldı. Ama Charles Babbage bilgisayarın gelişimi sürecinde önemli bir dokunuşta bulundu.

ENİAC’tan Günümüze…
Yıl1890;HermanHollerith tarafından,  muhasebe işlemlerinde kullanılmak üzere bir hesap makinesi tasarladı. Hollerith'in o dönemde bağlı olduğu işletme ise sonraki yıllarda küresel bilgisayar devine dönüşecek olan IBM'dir. 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla doğru geçerken bilgisayar adına önemli gelişmeler yaşanmıştır. Ancak günümüz bilgisayarlarının yanılmazlık düzeyinden hâlâ uzaktılar.