1/2

Ghost Recon Advanced Warfighter 2

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Hey Rambo, bu oyun sana göre değil.
Platformlar PC
Ghost Recon Advanced Warfighter 2
Merlin Puanı 83
Artılar Başarılı grafikler. Çoklu oyuncu modu epey keyifli.
Eksiler Grafikler konsol versiyonu kadar görkemli değil. Yüksek sistem ihtiyacı. Bir takım ufak yapay zeka hataları.
Daha ilk Ghost Recon Advanced Warfighter'dan (GRAW) kendimizi alamamıştık ki, X360 için oyunun ikinci sürümü Mart ayında satışa sunuldu. X360 sahibi değilseniz ama sağlam bir PC'niz varsa, artık GRAW 2 oynamak için her şeye sahipsiniz demektir. Zira aradan geçen 5 ay içerisinde yapım, PC kullanıcıları için de marketlere dağıtıldı.

İlk oyundan 48 saat sonrasında başladığımız GRAW 2'de Amerika'nın güney sınırındayız. Özel teçhizatlı timimiz ile Meksikalı isyancılara karşı mücadele ediyoruz. Geniş haritalarda, hem sizin hem düşman için bolca pusu kurabilecek mekan mevcut. Bu yüzden ekibinizi aktif bir şekilde kullanırsanız, fazla kayıp vermeyeceksinizdir. Farenin orta tuşuyla ekip arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Bunun için komut seçmemiz gerekiyor. Eğer adamlarımızı bir yere gönderiyorsak, haritadan da gittikleri yönü kontrol etmekte fayda var. Zira onlar bizim bir bakıma sağ kolumuz ve biz, sağ kolumuzu ateşe atmak istemeyiz değil mi? Eğer içlerinden ölenler olursa, bir daha onları göreve çağıramıyoruz.

Serinin ilk oyunu gibiyeni yapımın da yapay zekası başarılı, fakat henüz yeterli seviyede değil. Örneğin az evvel çatışma yaşanan meydana, sonradan gelen isyancıların tavırları oldukça fantastik görünüyor. Böyle bir anda çevreyi kolaçan etmeleri gerekirken, çatışmanın olduğu yere gelip, sağ sola bakmadan, tek bir yöne doğru odaklanarak hareket eden düşmanlar, deyim yerindeyse keklik gibi avlanıyorlar. Ayrıca darbeye karşı alınan hasarlar da kimi zaman şaşırtıcı sonuçlar doğuruyor. Nasıl mı? Bir insanın dizine bir el ateş ederek onu öldürebilir misiniz? GRAW 2'de bazen bu tür enstantanelerle karşılaşıyoruz.

Ölmedi, yoğunlaştı!
SWAT 4'te de karşılaştığımız bir sistem, GRAW 2'de de aynı şekilde kullanılmış. Takım arkadaşlarınızın üzerindeki kameralar sayesinde, onların nerede olduğunu ve ne ile karşı karşıya olduğunu görebiliyorsunuz. Bu da ekibin yönetimine daha çok hakim olmanızı sağlıyor. Bir uyarı olarak, onları yakınlara tutmayı ihmal etmeyin. Zira GRAW 2'de ölmeyip de etkisiz hâle gelebiliyorsunuz. Bu anlarda ellerini çabuk tutarlarsa takım arkadaşlarınız sizi iyileştiriyor, aksi hâlde isyancıların kurşunlarına bir kez daha hedef oluyorsunuz ve oyun sizin için o noktada bitiyor.

GRAW'un en önemli artısı kuşkusuz Ageia PhysX kartı destekli fizik motoruydu. X360 için geliştirilen İkinci oyunda da Ageia PhysX'in katkıları yadsınamaz derece büyüktü; çevrede hareket eden ve devrilen objeler görmek, yapımın atmosferine önemli artılar kazandırıyordu. GRAW 2'yi PC'de denemek isteyen kullanıcılar için Ageia PhysX kartı opsiyonu mevcut. Yani bu karta sahip değilseniz de yapımı oynayabilirsiniz fakat fizik motorunun nimetlerinden faydalanmanız pek söz konusu olmayacaktır.