1/3

Imperial Glory

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
İkinci Dünya Savaşı konulu stratejilerden sıkılmadınız mı?
Platformlar PC
Imperial Glory
  • Yapımcı - Yayıncı Pyro Studios - Eidos Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Strateji
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 82
Artılar Başarılı 3 boyutlu motor. Kaliteli hazırlanmış harita ekranı. Binaların içerisinde yapılan çatışmalar...
Eksiler Yapay zekada bir kaç ufak sorun. Oyun fazlasıyla Total War'a benziyor.
Strateji oyunu sevenler, şu aralar harıl harıl Empire Earth 2 ve Stronghold 2’yi oynayadursunlar, yapımcılığını Pyro Studios’un üstlendiği Imperial Glory, bu iki kaliteli yapımın arasından sıyrılıp, son döneme damgasını vurdu bile! Commandos’unda yapımcısı olan Pyro Studios’un sessiz sedasız piyasaya çıkan oyunu Imperial Glory’e bir göz atalım!

Oyunumuz 18.yy’nin sonuyla 19.yy’nin başında geçiyor. Bu dönem Fransız ihtilalininde yoğun olarak hissedildiği bir dönemdi. Öyleki Napolyon Buanoparte’ın İtalya’ya girmesiyle Fransa’nın etkisi tüm yarım adayı sarmıştır. İşte bu çalkantılı dönemde geçen Imperial Glory’de seçebileceğimiz 5 ırk bulunuyor. Bunlar; Birleşik Krallık, Fransa, Avusturya, Prusya ve Rusya. Hangisini seçerseniz, o ırkın aynı döneme ait, coğrafyasında oyuna başlıyorsunuz.

Oyun genel olarak Total War serisine çok fazla benziyor. Öyle ki Campaign’e tıkladığınız anda Total War’e oldukça benzeyen bir arayüz karşılıyor sizleri. Masa üstünde hazırlanmış dev bir Avrupa haritasında, strateji geliştiriyorsunuz. Burada ordularınız taşlarla belirtilmiş. Şehirleriniz ise ülkenize ait renklerle sınırlandırılmış. Çok tanıdık değil mi? Tıpkı Total War’deki gibi...

Sıra bende

Imperial Glory 2 aşamalı bir oyun. İlk olarak taktik ekranı diye bahsettiğimiz masaüstü karşımıza geliyor. Bu taktik ekranı oyunun ilk aşaması. Öyleki burada herşey sıra tabanlı olarak hareket ediyor. Örneğin bir orduyu bulunduğu şehirden çok fazla ilerdeki bir şehre taşıyamıyorsunuz. Tek bir seferde sadece sınırınızda ki şehirlere geçebiliyorsunuz. Sonrasında “turn”ü beklemeniz gerekiyor. Tabi bu sırada diğer medeniyetler de hareketleniyorlar. Onlarda haritada ki farklı noktalara ulaşmaya çalışıyorlar. Bu “sıra sisteminin” bir diğer özelliği de, birim veya bina üretmeniz için gerekiyor olması. Örneğin atlı suvari birliği üreteceksiniz, bunun için 2 “turn”ün geçmesi gerekiyor ya da bölgesel bir hastane yaptıracaksınız, bunun içinde bir kaç turun geçmesini bekliyoruz. Harita ekranı bununla da kalmıyor. Önemli binalar, şehrinizin üzerinde simgeleriyle gözüküyolar. Tıpkı ordularınız gibi ancak tahmin edileceği üzere hareket ettirilemiyorlar.

Şehirlerimize bina eklemeden birim çıkartamıyorsunuz. Bu yüzden öncelikle askeri binalarınızı üretmeniz gerekiyor. Tam bu nokta da teknoloji ağacı devreye giriyor. 4’e ayrılmış olan teknoloji ağacında bulabileceğiniz alt dallar şöyle: Kaynak, Askeri, Politik ve Ticari.

Kaynaklarınızın üzerine giderseniz, materyallere daha kolay sahip olursunuz. Askeri üretim ise bu alandaki kalitenizi arttırıyor. Yani başlangıçta üniformasız ve ateşli silahları olmayan askerler üretebiliyorken, ilerledikçe süvariler, topçu birlikleri vb... üretebiliyorsunuz. Politika, diplomatik temaslarınızı güçlendiriyor. Öyleki diplomasi, bazen ulusunuzun kaderini belirliyor. Örneğin bir devlet ile müttefik oldunuz. Ancak o devletin müttefik olduğu bir başka ülkeye savaş açıyorsunuz. Bu durumda eğer zayıf bir politikaya sahipseniz, muhtemelen sizin müttefikleriniz de size cephe alacaktır. Son geliştirme dalı da ticaret! Tamamen ülkenizin ekonomisini etkileyen bu bölümün üzerinde durulduğu halde, diğer uluslarla büyük ticaret antlaşmalarına girebilirsiniz. Bu konuda en büyük yardımcınız marketler ve ticaret gemileriniz olacaktır.