1/3

Jojo’s Bizarre Adventure

İsmet Ergül 16.12.2015 - 01:28
Babadan oğula nesil bunlar
Jojo ile tanıştığım ilk günü çok net hatırlıyorum. Sosyal medyadan, sitelerden hep görürdüm Jojo’yu ve ‘Ne yahu bu Jojo? Herkes izliyor, herkes hakkında konuşuyor.’ diye soğumuştum bu seriden. Bir arkadaşımın önerisi üzerine yazar arkadaşım Hürcan ile oturduk ve Jojo’ya bir şans verelim dedik. İlk iki bölümü izledikten sonra ikimiz de ‘sıkıcı’ dedik ve devam etmeyi bıraktık. Ancak, her neden bilinmez ikimiz de bir süre sonra tekrardan izlemeye devam ettik ve bu sefer serinin heyecanına, hızına ve konseptine katıldık ve fanı olduk. Jojo’nun garip ve olağan dışı maceraları bizleri de etkilemişti. Artık her buluştuğumuzda Jojo muhabbeti yapmadan, pozlarını gerçekleştirmeden duramıyor olmuştuk.

Jojo’s Bizarre Adventure, Türkiye’de son 1 – 2 yıldır yaygınlaşarak biz anime & manga severler tarafından benimsendi. Kısa sürede herkes Jojo serisine has espriler yaparak hakkında konuşmaya, parodiler yapmaya hatta ‘meme’ler yapmaya başladı. Peki Jojo nasıl bir seri? Neden izleyicilerini, okuyucularını bu denli etkiliyor ve kendini sevdiriyor?

Jojo’s Bizarre Adventure
Hirohiko Araki’nin 1986 yılında yarattığı Jojo’s Bizarre Adventure aslında uzun bir serinin parçalara bölünmüş hali gibidir ve her bölüm farklı bir hikayeyi, farklı bir karakterin gözünden anlatır. Yani, Jojo’s Bizarre Adventure’ın ilk bölümü Phantom Blood ve ikinci bölümü Battle Tendency farklı konuları, farklı karakterleri işler, ancak temelde hikaye birbirleri ile bağlıdır.

2 Aralık 1986’da başlayan Jojo’nun garip maceraları halen devam etmekte. 1986’dan 2004’e kadar Weekly Shounen Jump’ta (Haftalık manga dergisi, aynı zamanda Japonya’nın da en popüler manga dergisidir) yayınlanan Jojo, ardından Ultra Jump’ta yayınlanarak sahip olduğu içerik dolayısıyla yaşça daha büyük kitlelere hitap etmiştir.

Araki’nin hikayesini yazıp, çizdiği Jojo’s Bizarre Adventure hikaye olarak Joestar ailesine odaklanıyor. 8 parçaya bölünmüş olan manganın her bölümünde farklı bir Joestar üyesine odaklanarak, bu ailenin verdiği mücadeleyi ve savaşları konu alır. Hikayeler genellikle tarihten parçalara sahip olmakla birlikte, doğa üstü olayları da içerir ve kimi zaman da fazlasıyla aksiyon dolu olarak vahşeti de içerir.

Jojo’s Bizarre Adventure
Peki Jojo adı nereden mi gelmektedir? Hem isimlerinde hem de soy isimlerinde ‘Jo’ hecesi bulunan Joestar ailesi üyelerine kısaca ‘Jojo’ denmektedir. Örnek verecek olursam, serinin ilk Jojo’su ‘Jonathan Joestar’ ve en popüler Jojo olarak görülen üçüncü Jojo ’Jotaro Kujo’dur. Öte yandan, Joseph Joestar da Jonathan Joestar’ın torunu olmakla birlikte, aynı zamanda da Jotaro Kujo’nun dedesidir. Biraz karışık gelmiş olabilir, ancak izleyince aslında ne kadar basit olduğunu kavrayacaksınız. Bu durum dördüncü Jojo olan Josuke Higashikata’da bozuldu denebilir ancak kendisi de bir Jojo’dur. Herkes tek yürek Jojo’dur!