1/3

KOMPLO TEORİSİ X

Çağlar Avcıl 21.02.2015 - 13:06
Viktoryan Dönemi ve The Order: 1886
Karanlık, sisli ve gaz lambalarının aydınlattığı dar sokakları çevreleyen, cepheleri ateş tuğlayla örülmüş, metal işlemeli pervazları olan yüksek apartmanların uzun bacalardan tüten dumanlar geceye karışıyordu.  Gecenin loşluğunu fahişelerin tiz kahkahalarındaki yankılar dolduruyordu. Bu sesleri ancak arada bir şaklayan at arabalarının kırbaçları ve ince tekerleklerinin çamurlu yollardaki gıcırtıları bozuyordu. Rüzgârda uçuşan afişler yarınki icat fuarının haberini verircesine oradan oraya savruluyorlardı. Şehir merkezinin dışında kalan sanayi bölgesindeki fabrikalar ay ışığında bir siluete dönüşmüştü. İşçiler bile geç biten vardiyalarından çoktan dönmüşlerdi. Sokakların artık tek hakimi her yere saçılmış çöp torbalarına üşüşen farelerdi.

KOMPLO TEORİSİ X
Bu satırların anlattığı dönem ve hissiyat birçoğumuzda ortaklaşa beliriyor. Tabi ki de birçok filme ve oyuna konu olan 19. yüzyılda metalin, buharın ve gaz yağının şekillendirdiği endüstri devrimini ilk yaşayan şehir Londra’yı anlatıyor. Bir kez daha bu dönem, yuvarlak masa şövalyelerinin alternatif tarihi şekillendirmesiyle salonlarımıza taşınıyor. Ve bu sefer The Order 1886’nın çizdiği İngiltere’ye ve ancak Nikola Tesla’nın icatlarının “melez” ırkının gücüyle yarışabildiği gizemli savaşa şahit oluyoruz. Peki,Viktoryan döneminde neler yaşandı ve oyunun konu aldığı bu dönemden ve kişilerden nasıl etkileniyor, bunları inceleyelim.

Adını Kraliçe Viktorya’dan alan bu dönem 1837’den 1901’e kadarki uzun hükmü sırasında İngiltere’nin deri değiştirmesini, endüstriyel gelişimi ve sömürü ülkelerindeki koloni atılımlarıyla beraber yaşadığı altın çağı kapsamaktadır. Gerek teknoloji, gerek ise kültür, sanat ve ekonomik anlamda orantısızca büyümenin getirdiği gelişimler ve handikaplar ile modern dünyaya şehircilik kavramına bugünkü şeklini vermiştir. 3. Napolyon’un savaşlarla kırıp geçirdiği Avrupa’da genişlemeyi kıtalar arasına taşıyan İngiltere kısa zamanda ikiye katlanan nüfusuyla tarihinin en barış dolu devrini yaşamıştı. Ayrıca teknolojideki üstünlüğü ile buharlı trenler ve demir yolları yapımı ile hem ulaşımda hem de ekonomide çağ atlamıştı.

Birçok icat ve bilimsel gelişim de bu döneme rast gelmektedir. Kömürün ile buhar gücünün kullanımı ve demirin işlenmesi ulaşım ve üretim anlamında müthiş bir gelişme sağlamıştı. Türünün ilk örneğindeki cam ve metal yapı olan Crystal Palace’ta gerçekleşen icat fuarı döneme damgasını vurmuştur. Bu dönemde Graham Bell telefonu icat etmiş, Thomas Edison ilk ses kaydını gerçekleştirmiş ve icat ettiği elektrikli ampul gaz lambalarının yerini alarak Londra sokaklarını ve binalarını aydınlatılmıştı. Fotoğrafın icadıyla Kraliçe Viktorya ilk resmi çekilen İngiliz monarşi olmuştu. Gramofon da bu dönemin sonlarına doğru yerini almıştır. Tabi Charles Darwin’in Türlerin Kökeni adlı kitabı da büyük tartışmalara yol açmış ve toplumu sadece teknolojik olarak değil aynı zamanda da bilimsel olarak da sorgulamaya ve araştırmaya yöneltmişti.

KOMPLO TEORİSİ X
Tabi bütün bu sindirilemeyen ivmeli değişim hızlı nüfus artışına, orta kesimin hızla zenginleşirken işçi sınıfının fakirleşmesine yol açmıştı. Tarım alanlarının terk edilerek şehirciliğin ön plana çıkması kültür değişimini, aristokrasiyi ve mahremiyeti tetiklemişti.