1/3

Kholat

İsmet Ergül 10.03.2016 - 01:30
Bu sessiz dağlarda, yalnız değiliz...
Platformlar PC, PlayStation 4
Kholat
Merlin Puanı 65
Artılar Harika atmosfer. Sean Bean'in anlatımı. Açık dünya oynanış. Oyuncuyu zorlayan içerik
Eksiler Sürekli karşımıza çıkan FPS düşüşleri. Yetersiz Yapay Zeka. Kurgunun etkisini yitirmesi
Korku, gerilim oyunlarını genel olarak merak etsem de, bu türle daha yeni yeni tanıştığımı belirtmeden edemeyeceğim. Arada gelen korku oyunu oynama isteğimi ve de merakımı elime geçen bağımsız yapımcı oyunlarla gidermeye çalışsam da, bu yapımlar da iştahımı tamamen
karşılayamıyordu. ‘Acaba Kholat bu iştahımı giderecek ve de merakımı karşılayacak bir oyun mu?’ diye merakla PS4’ümün başına geçsem de, oyunun ilk saatlerinde ne merakım kalmıştı, ne de iştahım.

IMGN.PRO isimli Polonyalı geliştirme ekibinin eseri olan Kholat, 10 Haziran 2015’de Steam’de yerini alarak, hayatta-kalma, korku oyunu severler için sunulmuştu. Steam’de fazlasıyla olumlu yorumları toplayan Kholat’ı PlayStation 4 oyuncularına sunmak isteyen IMGN.PRO, çalışmalara başlayarak oyunun konsol versiyonunu da  geliştirmeyi hedeflemişti. Peki Kholat nasıl bir oyun?

Kholat
‘Dyatlov Geçidi Vakası’ isimli gerçek bir hikayeden esinlenerek geliştirilen Kholat, oyunculara tam anlamıyla atmosferik bir korku oyununu sunmayı hedeflemiş.  9 kayakçının Ural Dağları'nda 2 Şubat 1959 gecesinde gizemli ölümlerini konu alan Kholat, bizleri buz gibi dondurucu soğuğun tam da ortasına bırakıyor. Dyatlov Geçidi Vakası olarak anılan olay, Kholat Syakhl dağının gerçekleşerek, kayakçıların olay gecesi bilinmeyen bir nedenden dolayı çadırlarını yırtarak -30°C sıcaklıkta ve ağır kar yağışında yalın ayak çadırı terk etmesi ile bilinir. Bu durumun neden yaşandığını bilinmeyen araştırmacılar, hayatını kaybeden kayakçıların kemiklerinin kırıldığını fark ederken, yüzlerinde de turuncu lekeler olduğunu belirtir. Kholat dağında neler olduğunu bilmek, cevaplar bulmak adına çıktığımız bu yolculuk hiç de tahmin edemeyeceğimiz şeyleri bize sunar.

Sean Bean’in etkileyici anlatımı ile başlayan Kholat, bizleri buz gibi dondurucu rüzgarı ve harika atmosferi ile karşılıyor. Sean Bean Kholat’ta ölmüş mü, ölecek mi bilmesek de, oyunun  bizlere talimat vermesini beklemeden adımlarımızı atmaya başlıyoruz. Diğer hayatta kalma korku oyunlara kıyasla bizlere açık dünya hissi veren Kholat’ta, istediğimiz yerlere gidip keşif yapabiliyor, dilediğimiz noktadaki ipuçlarını toplayabiliyoruz. Unutmayın, Kholat’taki amacımız bu 9 kayakçıya ne olduğunu bulmak ve Kholat’taki esrarengiz olayların sebebini keşfetmek. Atmosferi, ses efektleri ve de görselleri ile sizleri içine çeken Kholat, her dakika tüylerinizi diken diken edecek.

Kholat
Kholat’ta tamamen savunmasız olduğumuzu düşünürsek, bizlere yolumuzu bulmamızda yardım edecek bir el fenerine, haritaya ve de pusulaya sahibiz. Kholat dağının içerisinde haritamızı kolayca açarak, bulunduğumuz koordinatlara bakabiliyor ve istediğimiz şekilde hareket edebiliyoruz. Hareket edebiliyoruz ama, haritayı açtığımız an oyun bizlere rahat nefes alabileceğimiz bir an tanımıyor.
Karakterimizin haritayı kaldırıp bakması ile, etrafımızdaki kurt ulumalarını, rüzgar seslerini duyabiliyorken, tehlikenin de yaklaşmakta olduğunu hissedebiliyoruz. Aynı durum pusulayı kullanırken de geçerli elbette. Pusulayı kaldırmamız ile odak noktamız değişiyor ve çevremizi daha bulanık görmeye başlıyoruz. E durum böyle olunca da, oyuncuların tek rahat nefes alabileceği yer de günlük menüsü oluyor. Bu öğeleri ile Kholat, gerçekten de oyuncuyu rahatsız eden öğeleri ile dikkat çekiyor.