Kingdom Hearts 3

Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Kingdom Hearts 3
  • Yapımcı - Yayıncı Square Enix - Disney Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Role Playing Game
Merlin Puanı 80
5 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar + Kombo çeşitliliği
+ Disney dünyaları
+ Animasyon kalitesinde görseller
+ Eğlenceli oynanış
Eksiler - Gummi ship bölümleri
- Bazı diyalog ve ara sahneler fazla sıkıcı
Özel İnceleme
Ersin Kılıç 11.02.2019 - 15:10
Uzun bekleyiş sona erdi..

Dile kolay tam 17 yıl olmuş Kingdom Hearts piyasaya çıkalı. O zamanlar sadece Final Fantasy ve Disney dünyalarını içerisinde barındıran bir oyun olarak gördüğümüz seri, yıllar içerisinde o kadar büyük bir değişim geçirdi ki bizler bile takip etmekte zorlandık. 10'dan fazla oyunu ile hikayesi adeta arap saçına dönen Kingdom Hearts'ın bu yeni oyununa geçmeden önce hikayeyi merak ediyorsanız buraya tıklayarak okuyabilir ya da aşağıdaki videodan serinin hikaye özetine göz atabilirsiniz.

Kingdom Hearts 3 İnceleme

Hikaye özetinde de bahsettiğim gibi olayın özünde karanlık ve aydınlığın çarpışması yatıyor. Yani Master Xehanort, yeni oluşturduğu Organization 13 ile karanlık tarafı temsil ediyor. Biz ise 7 aydınlık parçanın bir araya gelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu bağlamda Sora ve arkadaşları ile Disney dünyalarını gezmeye devam ederken, Kral Mickey ve Riku ise Aqua'nın peşinden farklı bir maceraya yelken açıyor. Hikaye gereği geçmişe dair önemli hatıralarından yoksun olan Sora, içerisinde bulunan gücü uyandırmaya çalışıyor.

Kingdom Hearts 3 her ne kadar kendi ana hikayesini toparlamaya çalışsa da kendi içerisinde serinin en önemli oyunlarında olduğu gibi farklı hikayelere de odaklanıyor. Bu farklı hikayeler ise tabi ki oyun boyunca gittiğimiz Disney dünyalarında gizli. Hikaye boyunca Oyuncak Hikayesi'nden tutun da Karayip Korsanları'na, Karlar Ülkesi'ndan tutun da Monstropolis'e kadar birçok farklı dünyaya gitme şansına erişiyoruz. Üstelik tüm bu Disney dünyalarının hikayesi oyuna çok başarılı bir şekilde yedirilmiş. Yani Big Hero 6 dünyası olan San Fransokyo dünyasına gittiğinizde hem filmden bildiğiniz hikayeyi görüyor, hem de oyunun karakterlerinin bu hikayeye ne kadar güzel bir şekilde eklendiğine şahit oluyorsunuz. Daha önceden ziyaret ettiğimiz dünyaların da kendi devam eden hikayeleri bulunmakta. Yani daha önce birçok kez ziyaret ettiğimiz Herkül hikayesini en baştan değil, kendi içerisinde devam eden bir şekilde buluyoruz. Üstelik dünyalar dışında karşımıza çıkan onlarca karakter daha bulunuyor.

Oyunda Disney dünyalarından birçok karakterle karşılaşıyorsunuz. Remy bunlardan sadece birisi.

Örneği topladığınız bazı yiyecekleri Ratatouille filminden hatırlayacağınız Remy'e götürebiliyor ve ona aşcılık meziyetlerinde yardımcı olabiliyorsunuz. Oyun boyunca buna benzer onlarca mini oyuna ulaşmak mümkün. Hatta seriye yeni eklenen telefonunuz sayesinde Game & Watch benzeri oyunlara da ulaşabiliyorsunuz. Açıkçası her zaman olduğu gibi oyunda inanılmaz bir karakter çeşitliliği ve lisans durumu söz konusu. Hatta bu konuda, yani karakter ve hikaye lisanslama konusunda Kingdom Hearts serisinin eline su dökebilecek muhtemelen çok az yapım bulunur.

Kingdom Hearts 3'te en garipsediğim noktalardan birisi de Final Fantasy karakterleri ile alakalı. Serinin en önemli oyunlarında karşımıza sürpriz bir şekilde çıkan ve bir nevi farklı bir nostalji yaşamamızı sağlayan Final Fantasy karakterleri tamamen görmezden gelinmiş durumda. Oyun için çok büyük bir eksiklik değil ama seriyi yakından takip ediyorsanız garip bir durum olduğunu da itiraf etmem gerekiyor.

Ayrıca bu noktada belirtmem gereken önemli bir konu daha var. Eğer daha önce serinin herhangi bir oyununu oynamadıysanız Kingdom Hearts 3 sizin için oldukça zorlayıcı olabilir. Hikaye takibi ya da en azından ana gidişat için bir altyapıya sahip olmanız gerekiyor. Çünkü başladığınız anda oyunun böyle bir gayesi olmadığını farkediyorsunuz. yani bodoslama olarak kaldığı yerden devam ediyor ve bir anda onlarca karakterin varlığı ile şaşkına dönebiliyorsunuz. Neyse ki ana menüde hikayenin öncesini de anlatan bazı videolar bulunmakta. Yine de altyapı için bunların bile yetersiz kalabileceğini söylemem gerek. Tabi bizim hikaye içeriklerimizle de bu altyapıyı sağlamanız mümkün diyelim :)
Eğer daha önce serinin herhangi bir oyununu oynamadıysanız Kingdom Hearts 3 sizin için oldukça zorlayıcı olabilir.

Kingdom Hearts 3 oynanış olarak serinin izinden gitse de çok farklı dinamiklere de sahip. Öncelikle sürpriz karakterleri saymaz isek oyunun büyük bir bölümünü tabi ki Sora ile oynuyoruz. Donald ve Goofy ise her zaman olduğu gibi en büyük destekçilerimiz konumunda. Onların kontrolünü yine ele alamıyoruz ama ayarlar kısmından bazı komutlarına yön verebiliyorsunuz. Oyuna başladığımızda klasik olarak antreman kısmında karakterimizin özelliklerini de şekillendirmemize izin verilmiş. Burada yapacağınız seçimler ile hem can ve büyü barınızı hem de yeteneklerinizi farklı şekillerde yönlendirebiliyorsunuz. Buradaki seçimler başta önemsiz gibi gözükse de daha sonra savaş sistemindeki ana özelliklerinizin de temelini oluşturuyor. Büyü yapmayı seviyor ama yanlış bir seçim yaptıysanız, savaş sırasında sık sık mana sıkıntısı yaşıyorsunuz. Kısacası yakın dövüş, savunma ya da büyü sistemi gibi özelliklerden hangisine yoğunlaşmak istiyorsanız başta yapacağınız seçim de o kadar önem teşkil etmekte.

Tabi ki oyunun sistemi sizi bu kalıplar içerisine hapsetmiyor. Hatta kombo ve çeşitlilik olarak Kingdom Hearts 3'ün gördüğünüz tüm hack in slash oyunlarından daha iddialı olduğunu söyleyebilirim. Kullandığınız silaha, özelliğe ya da kilidini açtığınız yeteneğe göre dövüş sistemi o kadar değişiyor ki, bu curcuna karşısında şaşkınlığınızı kesinlikle gizleyemiyorsunuz. Öncelikle silahlardan başlayalım. Her dünya sonunda o dünyayı temsil eden bir silaha kavuşuyorsunuz ve bu silahlar size oldukça farklı kombo ve özelliklerin yolunu açıyor. Aldığınız her silahın iki farklı formu bulunmakta. Normal kullanım dışında, atak yaptıkça dolan bir bar sayesinde silahların farklı formlarını da aktifleştirebiliyorsunuz. En sonunda ise silah ultisi de diyebileceğimiz bir özellik kilidi açılıyor ve oyun alanında oldukça etkin olacağınız özel saldırılar yapabiliyorsunuz.

Ralph'ı oyun alanına çağırarark onunla farklı kombolara imza atmak mümkün.

Tabi silah özellikleri dışında büyü kullanımı ya da oyunda ilerledikçe kazandığınız bazı özellikler de bulunmakta. Final Fantasy serisinden de aşina olduğumuz Fire, Blizzard ya da Thunder gibi büyüler ve gelişmiş versiyonları dışında çok farklı yetenekleri kullanmanıza da izin verilmiş. Örneğin Wrect it Ralph filmlerinden de hatırladığımız Ralph karakterini ya da Ariel, Simba, Wonder Balloon ve Stitch gibi karakterleri oyun alanına çağırabiliyor ve onlarla yaptığınız özel saldırılar ile düşmanlarınızı alaşağı edebiliyorsunuz. Ya da Attraction Flow özelliğiniz sayesinde Splash Run, Mad Tea Cups, Blaster Blaze, Magic Carousel ve Pirate Ship gibi saldırılar sayesinde dövüş alanını kocaman bir curcuruna çevirmek de mümkün. Kısacası kombo ve çeşitlilik anlamında oyunda inanılmaz bir yelpaze kullanımı söz konusu. Tüm bu saldırıları yapmak, farklı özellikleri kullanmak ve oyun boyunca bu durumun büyük bir değişiklik göstermesi, Kingdom Hearts 3'ün belki de en keyifli yönlerini oluşturuyor.

Seriden aşina olduğumuz Gummi Ship kullanımı yerini korumuş. Fakat bu kısımların belki de oyunun en sıkıcı bölümleri olduğunu itiraf etmem gerekiyor. Dünyalar arası seyehat imkanı sağlayan Gummi isimli bu geminizi alışveriş kısmından ya da topladığınız eşyalar ile geliştirebiliyorsunuz. Seyehat kısmıni ise shot em up tarzındaki oyunlara benzetebiliriz. Dünyalar arasında seyehat ederken gelen düşmanları indirmeniz gerekiyor. Bazı anlarda ise farklı bosslar ile karşılaşabiliyorsunuz. Fakat başta da dediğim gibi ilk etapta enteresan gelen bu kısım, oyunda ilerledikçe gereksiz bir hal almaya başlıyor. Zaten oyunun en garipsenecek yönü de bu gereksiz kelimesinin arkasında gizli.
Oyundaki kombo çeşitliliği görsel efektlerle birleşince ortaya inanılmaz sahneler çıkabiliyor.

Oynanış, dünyalar ve dövüş sistemi konusunda oyun ne kadar mükemmelse gereksiz yönler konusunda da o kadar sınıfta kalıyor. yani yaklaşık 20 yıl önce çıkan ilk Kingdom Hearts'ta işleyiş nasılsa 2019'da çıkan oyunda da aynı şekilde bırakılmış. Kingdom Hearts 3'ü oynarken, oyunun sanki yaşı 30'a dayanan, hatta 30'u geçen serinin hayranları ile yeni oyuncular arasında sıkışıp kaldığını hissediyorsunuz. Sıkıcı diyaloglar, türk dizilerini aratmayacak ara sahneler ya da teletabileri andıran kucaklaşma sahneleri ile bazı anlarda gerçekten afakanlar basabiliyor. Ayrıca sürekli olarak "sevgi içimizde" tarzındaki söylemler ya da bir türlü birbirini anlamayan karakterler ile karşılaşıyorsunuz. Bazı anlarda "Bunu yapabilmek için şöyle yapmalıyız", "Ne! bunu yapabilmek için böyle mi yapmalıyız?" tarzındaki diyaloglar arasında sıkışıp kaldığınızı hissediyor ve bu bayat işleyiş karşısında "neden!!!" diye isyan edebiliyorsunuz. Açıkçası seriyi çok seven bir oyuncu olarak bu zamanda bu işleyişi çok kabul edemediğimi, hatta fazlasıyla üzüldüğümü itiraf etmem gerekiyor.

Oyunu biraz yerdikten sonra başarılı olan yönlerine geri dönelim. Daha başlar başlamaz grafiklerin ne kadar güzel ve farklı olduğunu hissediyorsunuz. Oyunun grafikleri o kadar güzel ki, sanki bir oyun değil de Disney animasyonu izliyormuş hissine kapılabiliyorsunuz. Hele ki bu Disney dünyalarına aşinaysanız ye da çok seviyorsanız aldığınız keyfin de arttığını söylemeliyim. örneğin Oyuncak Hikayesi filmlerini çok seven biri olarak bu kısımlarda inanılmaz bir keyif aldığımı söylemem gerekiyor. Hatta Frozen filminden nefret ediyor olsam da bu kısımları bile büyük bir keyifle oynadım. O dünyaların içerisinde olmak ve hikayenin bir parçası gibi hissetme unsuru oyuncuya olması gerektiği gibi yansıtılmış. Üstelik gittiğiniz tüm düyalarda değişen bu grafik yapısı, oyunun muhtemelen en seveceğiniz kısmını oluşturuyor. Yani Olympus bölümünde Herkül ile sırt sırta mücadele ederken karşılaştığınız grafik yapısı ile Karayip Korsanları dünyasında karşılaştığınız grafik yapısı arasında resmen dağlar kadar fark bulunuyor. Yine de nadir de olsa bazı anlarda frame düşmeleri ya da kamera sapıtması ile karşılaşabiliyorsunuz.

Karayip Korsanları bölümü oyunun görsel anlamda ne kadar değişkenlik gösterdiğinin en büyük kanıtı..

Grafikler kadar seslendirme ve kullanılan müzik unsurlarını da göz ardı etmemek lazım. karakter seslendirmeleri bayat diyalogları bir kenara bırakacak olursak gayet başarılı. Ayrıca demin de söylediğim gibi lisanslı müzik ve sahneler bu işleyişi daha iyi bir hale getirmiş. Örneğin Frozen bölümünde Elsa'nın seslendirmiş olduğu şarkıyı oyun içerisinde görmek, beni bile etkiledi diyebilirim. Zaten her zaman seslendirme konusunda başarılı olan seri, bu oyunda da üzerine düşeni gerçekleştirmiş. benim favorim ise tabi ki Donald karakteri oldu. Her sahnede huysuz tavırlarını sergileyen Donald, oyunda belki de en çok güleceğiniz karakter konumunda bulunuyor.

Toparlamak gerekirse Kingdom Hearts 3, çok önemli eksiklerine rağmen serinin izinden giden bir oyun olmayı başarmış. Oyunda anlatacak, görecek o kadar çok detay var ki, birçoğunu oynayarak keşfetmeniz gerekiyor. Eğer JRPG türünü ya da Disney filmlerini seviyorsanız oyun hayal edebileceğiniz tüm özellikleri içerisinde barındırıyor. Fakat bu türe aşine değilseniz ya da seriye çok uzaksanız Kingdom hearts 3 sizi hayal kırıklığına da uğratabilir.

Yorumlar 19
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 05:18
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.02.2019 17:14
Bence o ixion değilde şiyon ve ixemnıs değilde zemnıs diye okunuyor anlaşılan oyunu oynamak yerine okumuşsunuz neyse önemi yok anlamadığım kısımları sayenizde anlamış oldum :D
MK Okuru
MK Okuru 9.02.2024 05:43
ixion = ikşın

ixemnis =ikzemnis
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2019 11:53
x, ş diye okunmaz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.07.2021 13:59
S.a arkadaşlar ben kingdom hearts 3 yeni aldım bayram boyunca da oynadım yani baya bir bölüm geçtim ama hiç lvl atlayamıyorum lvl 1 de kaldı öyle
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.11.2019 17:33
Olm sen kendine itiraf edememissin sadece, sen 30 yasinda bi frozen fanısın:D frozenin sarkisindan etkilendiysen olay gg zaten filmin tamami boyle aptal sarkilar ustune
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.06.2019 06:35
Bayat diyaloglar denilen kısmı İngilizce altyazi ile anlamaya çalıştığınız için olabilir. Japonca bilen biri olarak, nerdeyse tüm Japon oyunlarında İngilizce alt yazıların Berbat ötesi olduğunu söyleyebilirim. O yüzden hep seslendirmeyi Japonca açarım. Çevrilmesi zor bi dil o yüzden hata yapiyorlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.02.2019 08:31
Böylece bir balon daha patladı. İğrenç velet oyunlarının sonu geliyor yavaş yavaş. Darısı Zelda çöpüne.
MK Okuru
MK Okuru 17.02.2019 17:08
Senin olmayan oyun kültürün varya inanılmaz bişey velet oyunu da neye göre hikaye olaraksa filozof olsan yine ağzını açamazsın bu oyunlara karşı. yok sanat tasarmına karşı ise bu söylemin olabilir ona lafım yok. ayrıca oyuncu olmadığın ve oyunlardan anlamadığın okadar belliki botw zeldanın son oyunu
Phoenixboy
Phoenixboy 12.02.2019 20:05
" İğrenç velet oyunlarının sonu geliyor yavaş yavaş. Darısı Zelda çöpüne" diyor ya :D Merak etme. Senin hor gördüğün bu harika oyunların sonu gelene kadar, senin oyun kültürü eksik hayatın ömrünü yüzlerce kez tamamlar ve bu oyunlar bir tarafa gitmez o/
MK Okuru
MK Okuru 12.02.2019 12:53
Zelda bu nesil dışarıdan kötüleyip laf ettiğim ama sonrasında keyif alarak oynadığım nadir açık dünya oyunlardan biri oldu. İsterim ki velisiz girilmesin yazılmasın şu platformlara. Tv pc başında oyun oynayıp çocuk oyunlarının sonu geliyor muhabbeti yapman acınası, olayın doğasına ters.
Kalan Karakter: 300 Gönder