1/3

Knights of Honor

Arda Gündüz 3.06.2010 - 12:31
Tarih sayfalarına bir bakış...
Platformlar PC
Knights of Honor
Merlin Puanı 84
Artılar Gerçekçi devlet yönetimi, herşey mantık çerçevesinde
Eksiler Arayüze alışmak biraz zorlayabilir, bazı yerlerde yavaşlıklar var

Ne yalan söyleyeyim, tarih derslerini sevmezdim. Hep o klasik genellemeyi düşünürdüm; daha doğrusu tarih konusunda muhabbet ettiğim herkes benimle aynı fikirde olurdu; “Geçmişte yaşananlardan bana ne! Ne işime yarayacak bunlar?” Zaman geçtikçe, bu düşüncenin aslında ne kadar yanlış olduğu apaçık ortaya çıkıyor. Ben olaya farklı bir noktadan bakmaya başladım. Özellikle tarihte geçmiş olan savaşların sebeplerini ve sonuçlarını gördükçe, o zamanda bile olsa ne kadar stratejik düşünüldüğü ve mücadele edildiği ortaya çıkıyordu. En çok bunlar etkilemişti beni; padişahların stratejik istekleri doğrultusunda saldırdıkları yerler, ticaret anlaşmaları ya da ittifaklar gibi. Hoşuma giden tüm bu stratejik öğelerin ve olayların, bir oyun içinde toplanması hoşuma gitti. Padişahların ve askerlerin o zaman elde etmek ya da yapmak istediği herşeyi yapabilme imkanına sahip olmak gerçekten etkileyici. Knights Of Honor, bunu sağlamak için geldi.

Baharat Yolu’na vardım sonunda
Knights Of Honor, Orta Çağ’da kurulmuş olan devletlerin birbirleriyle olan diplomatik, ticari ya da savaş konusundaki ilişkilerini yansıtan bir strateji oyunu. Tarihte aşina olduğumuz, aklınıza gelebilecek her devlet, burada yerini almış; hem de gerçek yerleri, padişahları ve hatta kasabaları ile birlikte. Tabii, hemen belirtmekte fayda var; Osmanlılar ve Selçuklular da yönetilmek üzere bizi bekliyorlar. Bazı yönetici isimleri biraz sallama olsa da, yine de Osmanlılar isminin yanında Türk bayrağını görmek güzel. Knights Of Honor’daki genel amaç, bir ülkenin yönetimine geçtikten sonra, onun ekonomisi, orduları, diplomatik ve ticari ilişkileriyle ilgilenmek oluyor. Birkaç başlık saydık ama, oyun içinde bunlar oldukça ayrıntılı öğeler ile karşımıza çıkıyorlar. Üstelik hepsinin önemi de birbirine eşit ve doğrudan etki ediyorlar.

Başlangıçta bir profil açıp karakter belirliyoruz. Ardından da, tek kişilik oynanışı seçip, oynamak istediğimiz zaman dilimini seçiyoruz. Orta Çağ’da birbirinden farklı zaman dilimleri içerisinde, istediğimizi oynayabiliyoruz. Tabii, zaman dilimine göre bazı devletler oluyor ya da olmuyor, yenileri eklenebiliyor. Bir devleti seçtikten sonra, alttaki kutucukta verilen kısa bilgiler de gerçekten güzel. İstediğimizi seçtikten sonra çok beklemeden tarihi yolculuğumuza başlıyoruz. Devletimizi üstten görebildiğimiz bir harita şekli var, sağ altta da mini haritadan faydalanabiliyoruz. Mouse’umuzu ekranın kenarlarına getirerek harita üzerinde dolaşabiliyoruz. Eğer farkettiyseniz, devletimizdeki bazı önemli şehirleri de görebiliyoruz. Buralar aynı zamanda bizim kalelerimiz ya da ana kasabalarımız olma özelliğini taşıyorlar. Önemli işlerimizi buralara tıklayarak halledeceğiz. Her şehir, birbirinden ayrı özelliklere ve başlangıçta ayrı binalara sahip. Onları tek tek geliştirme ve savunma sistemlerini sağlamak bizim elimizde olacak. Ekran ilk başta karışık gibi gelecektir, maksimum 20-25 dakika sonra alışacaksınız. Yine de ara sıra, “şu neredeydi?” gibilerinden panikleyebilirsiniz. Birçok komplike stratejiye göre, Knights Of Honor’ın biraz daha basit bir arayüze sahip olduğunu bile söyleyebilirim. Ama kesinlikle bu arayüze, Tutorial bölümünü oynamadan alışmaya kalkmayın, işte o zaman gözünüzü korkutuyor ve daha ilk dakikasına oyunu kapatma isteğinize karşı koyamıyorsunuz. Tutorial’ı mutlaka oynayın, gerçekten işe yarayacak.

Şehirlerden ve kalelerden bahsettik. Bu kaleler, şehirlerimizin ve gerçekleştireceğimiz işlemlerin can damalarını oluşturuyorlar. Şehrimizin gelişmesi ya da ordu kurabilmemiz için gereken tüm binaları kalelerimizden oluşturuyoruz. Askeri binalar, ekonomi üzerine kurulan ya da civil binalar gibi. Ordu kurmak için oluşturabileceğimiz birçok bina var, örneğin okçular ya da balta kullanan askerler için farklı farklı binalar kurmamız gerekli. Knights Of Honor’da, ana kaynaklar olarak altın ve yiyeceğin yanında, din ve eğitim seviyesini oluşturan kitaplar önemli kaynakları oluşturuyorlar. İşçi sayısı da bir diğer önemli unsur. Binaları yapabilmek için, işçi ve altın gibi kaynaklar kullanılıyor. Savaş ve halkın mutluluğu konularında da, yiyeceğin önemi gerçekten büyük.