TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

Yusuf Canpolat 20.09.2022 - 12:09
TMNT: The Cowabunga Collection inceleme içeriğinde klasikleri bir araya getiren bu özel sürüme daha yakından göz atıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
TMNT: The Cowabunga Collection inceleme
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 80
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar + Çok eski oyunları tekrar oynanabilir hale getirmesi
+ Jeton atma, istediğin bölümü seçme gibi ek özellikler
+ Kayıt özelliğinin olması
+ Turtle’s Lair içerik arşivi
+ Online olarak oynama
Eksiler - Fiyatı bir tık pahalı

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme: Herkesin çocukluğunda delicesine oynadığı oyun vardır. Yaşınız ne olursa olsun kendi çocukluğunuzda ya da gençliğinizde bir veya daha fazla oyuna kendinizi kaptırırsınız. Ben normalde evde konsol ve bilgisayar döneminde bir çocukluk geçirmiş olsam da arcade makinelerinin bende hatırı sayılır bir önemi var. Çünkü tüm yazım kuzenlerimle arcade salonunda geçer, orada yeni dostluklar kurardım. En çok oynadığım oyun ise yazıda bahsedeceğim Teenage Mutant Ninja Turtles oyunuydu.

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection inceleme

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

Aslında bu oyunun çıkış tarihinden çok sonra oynuyordum ama o dönemlerde pek de güncel kalabilmek mümkün değildi. Sonuçta bir arcade makinesinin Türkiye’ye gelebilmesi için Amerika ve Asya’da popüler olup sonra da insanların sıkıldığı için muhtemelen makineyi Türkiye gibi ülkelere satması gerekiyordu. 

TMNT ve devam oyunu olan Turtles in Time, benim defalarca bitirdiğim, karakterleri ve hareketlerini ezberlediğim, 4 arkadaş puan listesinde sürekli olarak yukarı çıkmaya çalıştığımız bir oyundu. Herkesin kaplumbağası da belliydi. Ben o zamanlardan beri Leonardo’cuydum. Aynı dönemde yayınlanan çizgi filmleriyle karaktere olan bilgim ve ilgim artmış, sonraları da ninja kaplumbağa oyuncaklarıyla tam bir hayranı olmuştum. Tabii 90’lı yıllarda henüz CGI yokken çekilen filmlerini de unutmamak gerek.

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

Ninja Kaplumbağa’lar altın dönemini aslında arcade makineleri ve şu an bulup oynaması pek mümkün olmayan çeşitli eski konsollarda yaşadı. Şu an ne düzgün bir oyunu çıkıyor, ne de hatırladığım bir üç boyutlu oyunu var. Gerçi bu yaz piyasaya çıkan TMNT: Shredder’s Revenge var ama o da zaten ilk arcade oyunlarından esinlenen bir piksel oyundu. Altın döneminizi bu tarz eski cihaz ve konsollarda yaşayınca en büyük problem de geriye dönüp oynamak oluyor. Ben yıllardır bu ilk TMNT arcade oyununu oynamak için yanıp tutuştum. Amerika’da Arcade1Up firması ilk 2 oyunun olduğu bir arcade makinesi piyasaya sürdü, ancak getirtmesi epey zordu. Birkaç yıl sonra bir ithalatçı firma bu makineyi ülkemizde de satışa çıkardı, hatta 4 kişinin oynaması için yeterli tuş takımı da vardı ancak fiyatı gerçekten dudak uçuklatacak cinstendi.

Sonuç olarak uzun zamandır oynayamamanın verdiği üzüntüyle yaşayıp en azından Shredder’s Revenge gelsin diye beklerken Konami, hayatıma güneş gibi doğan o duyuruyu yaptı. Tüm eski TMNT oyunları (ki benim için ilk iki oyun yeterli) bilgisayar ve konsollara geliyordu!

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

Arcade, Nintendo ve SEGA ile nostalji şöleni

TMNT: Cowabunga Edition, 13 eski Ninja Kaplumbağa oyununu güncel platformlara getiren adeta bir başyapıt. İçerisinde arcade için üretilmiş oyunlardan, NES için olana, Gameboy’dan SNES’e kadar (ve SEGA Mega Drive) çeşitli oyunlar yer alıyor. Açık konuşmak gerekirse ben sadece bu oyunların mevcut platformlarda düz bir şekilde oynanan bir versiyonun geleceğini düşünüyordum, ancak Konami benim beklentilerimi aşan bir oyun ya da daha doğru kullanımla bir koleksiyon sürümü ortaya çıkarmış.

Oyunun menüsünde tüm oyunlar hem Amerika hem de Asya versiyonu olmak üzere iki farklı sürümüyle bulunuyor. Tek tuşla ikisi arasında geçiş yaparak kapaklarına kadar farkları görebiliyoruz. Bazı oyunlarda isimleri bile değişiyor. Ancak asıl sihir, oyunların ek özelliklerine erişebiliyor olmamız. Yani daha fazla cana mı ihtiyacınız var, daha güçlü mü olmak istiyorsunuz veya tam tersi çok daha fazla düşman mı istiyorsunuz? Hepsini oyuna özel olarak başlangıçta menüden seçebiliyoruz. Hatta sadece bir bölüme takıntılıysak her oyunda istediğimiz bölümü seçerek oradan başlayabiliyoruz. Ben özellikle arcade oyunlarında (ki ilk 2 TMNT oyunu sadece) start tuşuna basarak istediğim kadar jeton atabilme olayına bayıldım. Belki oyunu yenilmesi imkansız hale getiriyor ama olsun, yıllardır jetona harcadığım paranın öcünü alma zamanı gelmişti. 

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

Eskiden oyunlar zor muydu?

Bu arada yine bu ilk iki arcade oyunu için bir not da eklemek isterim.  O dönem elde bir sürü jeton ve 4 kişiyle oyunu defalarca bitiriyorduk ama şimdi dönüp baktığımda oyunun ne kadar zor olduğunu ve aslında daha fazla jeton atmamız için geçilmesinin imkansıza yakın olduğunu görüyorum. Ancak Cowabunga Collection buna da bir çözüm bulmuş. Oyunda geri sarma özelliği bulunuyor. Tek tuşla belli bir süre geriye sararak düşmanlara karşı taktiğimizi değiştirebiliyoruz.

Oyunun yenilikleri burada bitmiyor. Malum, PlayStation 1’in memory card dönemine kadar oyunlarda save etmenin esamesi okunmuyordu. Bu sebeple de tüm oyunlar baştan sona bitirmeli olarak tasarlanıyordu. Arcade oyunlar zaten öyleydi ama ilk jenerasyon konsollarda kayıt olayı olmadığından, oyunların tasarımı da çok farklıydı. Bu koleksiyondaki bütün oyunlar da bundan nasibini almış, kaydetmek üzerine değil, aksine tek oturuşta bitirmek üzerine tasarlanmış oyunlar. Fakat Konami sağolsun, tüm oyunlara kayıt özelliğini bu koleksiyon ile birlikte getirmiş. Kayıt yönetimi biraz karışık olsa da (hangi bölümü, ne zaman kaydettiğimizi göremiyoruz) kayıt işlemi çalışıyor. Bu da yeni nesil oyunculuğun şimdi ara ver, sonra devam et mantığına uyum sağlıyor. Bazen iş arası açıp 20 dk oynayıp sonra devam etmek isteyebilirsiniz. 

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

TMNT oyunları 2 ya da 4 kişiye kadar destek veriyor genelde. El konsolları haricinde diğer sürümler hep sizi farklı arkadaşınızla oynamaya teşvik ediyor. Menüden de oyun seçerken hangi oyunun kaç kişiye kadar destek verdiğini görebiliyoruz. İstersen evimizde ekstra kol ile arkadaşımızla oynayabilir, istersek de online olarak arkadaşımızı davet edebiliriz. Online oyuncu desteklemesi de Cowabunga koleksiyonunu modernize etmenin en önemli özelliği olmuş.

Eskiye dair her şey bu odada!

Konami, bir de sizi nostaljiye götürmek için Turtle Lair adında dolu dolu bir oda hazırlamış. Burada tüm TMNT oyunlarının müziklerini dinleyebilir (kaset tasarımı çok tatlı bir detay), oyunların zamanında basılı yayınlanmış strateji rehberlerine ve reklamlarına göz atabilir, çizgi filmlerden tüm sezonların fotoğraflarına bakabilir, ayrıca yayınlanmış hemen hemen tüm çizgi romanların da kapaklarını görebilirsiniz. Gerçekten fazlasıyla vakit harcayacağınız bir içerik mahzeni olmuş. Özellikle oyun kutularının kartonlarının düz bir şekilde yapılmış halinin gösterilmesi de tatlı bir detay.

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

Teenage Mutant Ninja Turtles: Cowabunga Collection, benim gibi eski Ninja Kaplumbağa oyunlarına hayran biri için saatlerimi harcayacağım bir ganimet olmuş. Eski oyunların gelmesini istiyordum ama bu kadar iyi gelmesini de beklemiyordum. Oyun içerisinde sonuçta yeni bir şey beklememek gerek, oyunun kendisi temelde eski oyunların emülatörü gibi konumlanıyor fakat üzerine de bolca özellik koyuyor. Ayrıca oyunu PlayStation’da oynayacaklar için güzel bir haberim var. Belli TMNT oyunlarını sadece bitirerek kolayca platin kupa kazanabilirsiniz. Şimdi izninizle ben birkaç el daha TMNT oynamaya dönüyorum.

TMNT: The Cowabunga Collection inceleme

Son olarak koleksiyonda yer alan 13 oyunun listesini de vereyim:

  • Teenage Mutant Ninja Turtles (arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles In Time (arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles 2: The Arcade Game (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles 3: The Manhattan Project (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles 4: Turtles In Time (SNES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (SNES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist (Mega Drive)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (Mega Drive)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall Of The Foot Clan (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Back From The Sewers (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles 3: Radical Rescue (Game Boy)
Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 10:48
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 22.09.2022 09:52
ne günlerdi be..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.09.2022 00:53
İnceleme için çok teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.09.2022 04:01
Arkadaşlar bence artık fiyst konusunu konuşmamak gerekşyor. Ülkemizin durumundan dolayı fiyatların saçmasapan olduğunu hepimiz biliyoruz. Oyunların hakkını yemeyelim bu yüzden
MK Okuru
MK Okuru 21.09.2022 11:31
Bölgesel fiyatlandırma talep etmek herkesin hakkıdır. Oyunların hakkını yemeyelim derken kendi hakkını yediriyorsun.

İnsanlar korsan oynamak istemiyor, hakkını verelim diyor da firmalar oyuncuları zerre düşünmüyor. Korsan alacağıma sana kendi ekonomime uygun ödeme yapsam daha evla değil mi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
dahakaa
dahakaa 21.09.2022 06:15
arcade oyunların tamamını veren siteler var buna ps1 ve ps2 oyunlarıda dahil online oynaya biliyorsun gamepad desteğinide mümkün kılmışlar ben arada sırada nojtaljik yaşamak için bu sitelere giriyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
TMNT: The Cowabunga Collection inceleme
İlginizi Çekebilir