X-Plane 8

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
İstikbal göklerdedir...
Platformlar PC
X-Plane 8
  • Yapımcı - Yayıncı Laminar Research - Atari Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Simülasyon
Merlin Puanı 77
Artılar Mars deneyimi yaşayabiliriz. Prototip araçları kullanabiliriz.
Eksiler Kullandıkça karşılaşacağınız bazı buglar(kokpitte tuşların kayıp yer değiştirmesi gibi...). Flight Simulator'de olduğu kadar başarılı bir atmosfere sahip değil. Bu yüzden en büyük eksisi Flight Simulator gibi bir rakibi olması.
Uçak simulasyonlarının çok fazla emsali görülmez. Komplike ve zor bir konudur bu. Zaten türün en önemli örneği olan Flight Simulator, öylesine arayı açmıştır ki diğer yapımların isimleri hatırlanmaz. Dünya üzerindeki onbinlerce havalanını ve onlarca uçağı modellemek kolay iş değil. Bu yüzden Microsoft takdiri hak ediyor.

O bir uçak! Hayır bir uzay gemisi o!

Laminar Research firması kısa zaman önce X-Plane 8’i piyasaya sürdü. Yapım, uçuş simulasyonu dalında rekabet yaratacak önemli niteliklere sahip. Bunu yapmak için firma, emsallerinde olmayan bir yeniliğe imza atmış. Yapımda bulunan 40 araçtan biri Uzay gemisiyken diğeri Mars atmosferi için tasarlanmış jet! Nasa’dan titizlikle alınan veriler doğrultusunda X-Plane, biz oyunculara yeni bir deneyim sunuyor. Özellikle Mars atmosferi ve topoğrafyası, Nasa’dan alınan bilgiler sonucu çok detaylı hazırlanmış. Yalnız bu araçları kullanmak pek kolay değil(Tecrübeyle Sabit). Özellikle Uzay gemisini kımıldatmak için sağlam sinir sistemine sahip olmanız gerekiyor.

Tekrar yeryüzüne döndüğümüzde, uçaklar, helikopterler kullanıp, dilerseniz zeplin deneyimi de yaşayabiliyorsunuz. Bu noktada aracımızı kullanmanın Microsoft Flight Simulator’den daha kolay olduğu gözüme çarptı. Kokpitte yapılan bir kaç müdahale ile aracınıza ilk hareketi verebiliyorsunuz. Eğer bir şekilde uçağınızın tekerleklerini yerden kesebilirseniz, bu sefer bir başka zorlu sınav sizi bekliyor. Bakalım ne kadar süre havada kalabileceksiniz?

Uçuş boyunca sıklıkla bakacağınız harita ekranı gayet ayıntılı. 2 Boyutlu olarak hazırlanmış haritaları, dilerseniz 3 boyutlu olarakta kullanabiliyorsunuz. Böylelikle üzerinde uçtuğumuz kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini detaylı olarak görebiliyoruz.

Yağmur mu başladı ne?

Hava şartlarıyla etkileşimli olduğumuz X-Plane’de, tıpkı Microsof Flight Simulator’de olduğu gibi bulunduğumuz bölgenin gerçek hava şartlarını, internetten alabilmeniz mümkün. Böylelikle ortaya gerçekçi bir atmosfer çıkıyor. Gece ve gündüz ise neredeyse Flight Simulator kadar başarılı. Yalnız uçuş saatinizi kendiniz değiştirirseniz, bazı saçmalıkları fark ediyorsunuz. Akşam saat 6’da hava aydınlıkken, 7’de kapkaranlık oluyor.

X-Plane 8 önceki versiyonuna göre senaryo motoru ve geliştirilmiş uçuş sistemi ile geliyor. Dilerseniz kendi uçağınızı yaratabileceğiniz gibi kendi hava alanınızı da yaratabiliyorsunuz. Eğer uğraşabilecek meraklılardansanız güzel bir özellik. Bu yüzden uçuş simulasyonları herkese hitap etmese bile, Atatürk hava alanından kalkıp dünyanın bir ucuna, gerçek zamanlı bir şekilde gitmek denenmeli. Gerçi aynı işlemi Flight Simulator’de de yapabiliyoruz ama X-Plane’de kullanılan hava araçları çok farklılıklar gösteriyor.

Genel olarak bakıldığında X-Plane başarılı bir yapım. Gerek uçak seçimi gibi ekranlarda, uzun sayılamayacak yüklemeleri gerekse grafikleri, beraberinde rekabeti getiriyor. X-Plane’i oynamak için ortalamanın biraz üstünde bir bilgisayara sahip olmak yeterli. Zaten yapım kendini sisteme göre optimize ediyor. Bazı ufak ayarlarıysa size bırakıyor. Ayrıca yörüngede dolaşma deneyimini her oyun bize vermez. Bu durum X-Plane adına önemli bir artı sağlıyor. Tabii kötü noktaları da yok değil. Örneğin binalara çarpamıyoruz. İniş takımlarınız açmayı unuttuğumuzda sonuç felaket olmuyor. Çünkü genellikle uçağımız yerden sekiyor. Klavye ile kontrol çok zor. Joystick sahibi değilseniz fazla uzun bir oynama süreniz olacağını sanmıyorum. Klavye ile X-Plane adeta can çekişiyor. Fakat elbetteki bir çok işlevi yapmak için klavye gerekli ama manevra yapmak için ok tuşları yetersiz kalıyor. Sözün kısası maksimum gerçekçilik için Flight Simulator’ü kullanmaya devam edin. Fakat biraz daha uç noktalarda, her biri diğerinden çok farklı uçan cisimleri kullanmak istiyorsanız X-Plane piyasada. Keyifli uçuşlar...
Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 08:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
X-Plane 8
İlginizi Çekebilir