1/2

A Hat in Time

Mehmet Atilla Turan 8.10.2017 - 13:42
Yılın en beklenmedik oyunu belki de en iyilerinden biri olabilir. İşte kanıtı burada.
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
A Hat in Time
  • Yapımcı - Yayıncı Gears for Breakfast - Gears for Breakfast
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aile oyunu,Macera,Platform
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 78
34 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%80
Artılar Grafikler muhteşem, Müzikler kaliteli, Sıkı oynanış, Hikaye oyun sırasında aktif
Eksiler Optimizasyon sıkıntıları az da olsa beliriyor

İçinde bulunduğumuz sene, çoğu eski oyunun geri dönüşüne sahip oluyor. 2017'in başlarında çıkan Yooka Laylee, Nintendo 64'ün popüler oyunu olan Banzo-Kazooie'nin devamı olarak sayılıyordu. Zaman ilerledikçe Crash Bandicoot'un "remake" halini gördük, sonrasında ise Sonic Mania ile eski zamanlarda sahip olduğumuz anıları tazeledik. Görünüşe göre işe yarayan bu taktik, bazı oyun firmalarının dikkatini çekmiş görünüyor ki Gears for Breakfast, diğer yapımcılar gibi 2014 senesinde başlattıkları Kickstarter ile hayallerini gerçekleştirmiş bulunuyor.

A Hat in Time

İncelemeye başlamadan önce "A Hat in Time ne ola ki?" sorusunu cevaplayayım. 2014 senesinde Kickstarter projesinde başlayan A Hat in Time, küçük bir yapımcı olan Gears for Breakfast tarafından geliştirildi. 2015 senesinde yayınladıkları Beta versiyon ile oyuncuların daha da dikkatini çeken yapım, grafikleri, kontrolleri ve sahip olduğu bir çok oyun mekaniği ile çoktan sağlam bir oyun olarak çıkacağının göstergesiydi. Tabii her Kickstarter projesi iyi olarak sonuçlanmıyor, çoğu zaman paralarla beraber ortalıktan kaybolma olayları veya parayı oyun yapımından daha çok eğlenceye kullanan bir sürü yapımcı çıkabiliyor, fakat Gears for Breakfast, geçtiğimiz üç sene içerisinde üzerinde çalıştıkları A Hat in Time'ı oyuncu kitleye her zaman gösterdi ve geri dönüşleri değerlendirdi. Aynı zamanda Gears for Breakfast'ın sahip olduğu sosyal medya hesapları her zaman aktif oluyor ve sorularınız varsa cevaplıyorlar. Bu da onların aslında gerçekten oyunu önemsediklerini gösteriyor. Hatta bu örneklerden bir tanesini yazımın ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğim.

Grafiklerinden de anlaşılacağı gibi, oyun daha çok küçük yaştaki oyunculara hitap ediyor. Fakat görünüşe hemen aldanmayın derim. Her yaştan oyuncuya kesinlikle hitap eden oyun, basit bir amaca sahip, tabii diğer platform oyunlarında da olduğu gibi amacınıza ulaştığınız zaman istediğiniz şekilde dolanabilir veya toplanacak başka eşyalar varsa onların peşinden koşabilirsiniz. Şimdilik yapımın mekaniklerini ve yapabileceklerinizi bir kenara koyalım ve konusal yandan yaklaşalım. Karakterimizi "Şapkalı Çocuk" (evet, ismi yok ama bu sorun değil, sevimli çocuğumuz buna alınmıyor), uzayın derinliklerinden evine ulaşmaya çalışıyor. Sahip olduğu uzay gemisi, yakıt olarak "Kum Saati" kullanıyor, tabii bunlar önemli parçalar, yakıt olmadan hiçbir yere gidemez. Yol üzerinde "Mafia" adlı karakter gezegeninden geçtiği için para ödemesini söylüyor, fakat Şapkalı Çocuk ödemiyor. Bu nedenle camını geminin camını kıran Mafia, tüm Kum Saatlerinin alttaki gezegenlere saçılmasına neden oluyor. A Hat in Time, ne kadar platform bazlı olsa da anlatmaya çalıştığı hikaye oyunla tamamen birleşmiş durumda. Kum Saatlerini almak için genelde özel bir karakterin verdiği görevleri tamamlamak gerekiyor. Aynı konseptin Super Mario Galaxy'de de olduğu çokça söylendi, fakat her ne kadar benzese de ikisi de çok farklı oyunlar olarak hissettiriyor.

A Hat in Time

Boşuna Şapkalı Çocuk denmemiş. Sahip olduğunu şapka, veya şapkaların, farklı özellikleri var. Shift tuşuna basıldığında o şapkanın özel görevini kullanabiliyorsunuz. Başlangıçta verilen şapkamız, belki de en iyilerinden biri çünkü yapmanız gereken görevleri gösterebiliyor. Bu sayede Kum Saatine daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Diğer şapkalar ise koşma ve bomba atma gibi farklı özellikler sunuyor. Sadece iki tane özellik saydığıma bakmayın, oyunda yaklaşık altı tane şapka bulunuyor ve hepsi de birbirinden yararlı. Özellikle toplanması gereken diğer eşyaları elde etmede kullanılıyor.  Oynanış sırasında karşılaştığınız rozet satıcısı ile topladığınız elmasları rozetlere karşı verebiliyorsunuz. Hem artı hem de eski yönde özellikleri bulunan rozetler oynanışı birazcık daha farklılaştırabiliyor ve yeni bir deneyim sağlayabiliyor.

Konunun oyuna ne kadar hakim olduğundan bahsettim, ama bazı bölümlerde belirli mekanikler olmadan oynamanız pek de mantıklı olmuyor. Yine de bölümü oynama seçeneğiniz bulunuyor, fakat bitirme şansınız ne yazık ki yok. Onun için farklı bölümleri bitirmeniz gerekiyor. Bölüm seçme ekranları gerçeken basit ve anlaşılır bir şekilde karşımıza çıkıyor. Normal bölümler kitap halinde görünürken, bölüm sonu düşmanı bulunan bölümlerde kurukafa bulunuyor, aynı zamanda platform becerilerinizi geliştirebileceğiniz özel bölümler de mevcut.