Google Oyun Konsolu Yeti oyunculara yetecek bir sistem mi?

Murat Oktay 17.07.2018 - 13:51
Google'ın AAA oyun piyasasına girmeye çalıştığı aşikar.

Şu günlerde internette karşılaştığımız en önemli konulardan biri de Google'ın bir oyun konsolu üzerinde çalışıp, çalışmadığı. Elbette bizler de bunun üzerine iki çift laf etmezsek olmaz.

Adından belli Google Yeti

Böylesine büyük bir pazarı olan oyun konsolları, birçok firmanın da ağzını sulandırıyor. Ancak bu sektöre girmek öyle her baba yiğidin harcı değil. Öncelikle piyasadaki bileşenleri doğru çözümlemek, konsolların kime hitap ettiğini ya da alabileceğini bilmek gerekiyor. Bunun için yeni nesil konsolların çıkış fiyatlarına bakmamız yeterli olacaktır. PlayStation 4 ve XBoxOne 399 EUro'luk fiyat etiketi ile satışa çıkmıştı. Ayrıca oyunları da 60-70 Euro'luk fiyat bandında. Bu fiyat aralığında çıkan ürünler genelde gelir seviyesi yüksek olan kitleyi hedeflemektedir.

Bugüne kadar Google'ın oyun alanında çok yoğun bir projesini duymasak da bazı girişimleri bulunuyor. Daha önce Twitch'i satın almak isteyen Google, platformu Amazon'a kaptırınca kendi platformu Youtube Gaming'i kurmuştu ancak bunda da istediği başarıyı yakalayamadı. Ayrıca çok açığa çıkmasa da proje bazında kalmış, bazı oyun cihazı projeleri de bulunuyor. Google Playstore'un bulunduğu durum da ortada. Şu an için nerede ise çöplük denecek kadar dolmuş olan Google Playstore, Apple Store'un yakaladığı başarıdan çok daha uzaklarda dolaşıyor.

"Yeti" olarak adlandırılan Google'ın oyun platformu şu aşamada daha çok oyunları Chrome üzerinden stream etmeye yoğunlaşsa da buna bağlı olarak bir oyun konsolu da projenin olasılıkları dahilinde. Google bu platform hakkında henüz tam açıklamayı yapmış değil. Daha önce ortaya çıkan ve sessiz sedasız kaybolan diğer Google projelerinden de çok farklı bir sonuç alır mıyız bilmiyorum ancak yukarıda ortaya koyduğum bazı gerçekler var. Google'ın ulaşmaya çalıştığı Free2Play kitlesi, ne yazık ki konsol oyuncularına ulaşamıyor. Konsol oyuncularının ana tercihi genelde AAA oyunlar oluyor. Her ne kadar Sony tarafı da Microsoft tarafı da bağımsız geliştiricileri desteklese de, yine çok satan yapımlar AAA oyunlar.

Acaba Google Yeti'yi Bir Oyun Konsolu Yaparsa Almalı Mıyız?

Eğer Yeti bir stream sistemi ise zaten full hd ve 4K için yeterli olmayan internet alt yapıları (sadece ülkemiz için konuşmuyorum) buna pek izin vermeyecektir. Firmanın bu noktada daha stabil ve hızlı bir alt yapı teknolojisine yatırım yapması daha mantıklı görünüyor. 

Google, Playstore'da bulunan alt yapıyı kullanarak kendi konsolunu üretmeye çalışıyorsa çok büyük bir hataya girecektir, zira daha önce Ouya gibi büyük umutlarla ortaya çıkan ama oyunseverleri gerçekte hedeflemeyen ürünler, sessiz sedasız piyasadan siliniyor. Geride milyonlarca dolarlık boş yatırım kalıyor.

Acaba Google Yeti'yi Bir Oyun Konsolu Yaparsa Almalı Mıyız?

Kişisel fikrim, Google'ın oyun piyasasına çok yaklaşmaması yönünde. Düşünsenize oyun indirmek için yaptığınız aramada karşınıza SEO ile çerçöpe dönmüş sonuçların çıkması, bizleri ne kadar soğuturdu. Tabii tüm bunların yanına zaten üç büyük konsol üreticisinin piyasada olduğunu ve bunların pazar paylarını büyütebilmek için var güçleri ile çalıştığını ekleyince, herhangi bir geçmişi olmayman dördüncü bir oyuncunun, konsol piyasasında yer edinmesinin ne kadar imkansız olduğunu da görüyoruz.

Google'ın bu servisi/cihazı başarılı yapabilmesi için belki de en güzel adım, var olan bir cihaz üreticisi ile güç birliği yapmak diyebilirim. Belki NVIDIA'nın Shield ürünü ile oluşturulabilecek bir ortak platform, Yeti'nin, aynı zamanda da Shiled'ın başarısını sağlayabilir.

Acaba Google Yeti'yi Bir Oyun Konsolu Yaparsa Almalı Mıyız?

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 10:01
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2018 22:14
konsol yapmak kolay, önemli olan kaliteli oyun (3. Parti, Exclusive) desteği verebilmek
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2018 11:33
oyun reklamdan sonra açılacaktır
Kalan Karakter: 300 Gönder
agg1401
agg1401 17.07.2018 22:51
Bu iş yaş, stream olacaksa bir oyun konsolu değil, ancak bir öykünücü olur.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2018 22:32
konsol yapmaktan daha önemli şeyler var oyun desteği gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2018 20:08
ouya flashbacks
Kalan Karakter: 300 Gönder
Acaba Google Yeti'yi Bir Oyun Konsolu Yaparsa Almalı Mıyız?
İlginizi Çekebilir