Formula 1 Haberler (Tam Sürüm)

Tüm Forumlar >> [Forumlar] >> [Genel] >> Formula 1



Mesaj


Kimi -> Formula 1 Haberler (21/11/2007 4:22:20 PM)

Sabit olursa iyi olur.Her habere ayrı başlıktansa böylesi daha iyi olacaktır.

Briatore:Alonso %60 Renault'ta

Flavio Briatore bugün yaptığı açıklamada Fernando Alonso'nun % 60 Renault'a geri döneceğini söyledi.

Briatore "Seneye Renault'un pilotları farklı olacak. Alonso'nun bizimle olma olasılığı % 60." dedi ANSA Ajansına.

Briatore'nin bu konuşması gelecek sene Fisichella ve Kovalainen'in takımda olmayacağını işaret ediyor.

Briatore "Alonso'yu alırsak avantajımız olur çünkü onu tanıyoruz. Bugün yarın içerisinde karara varılacak." dedi.

Toyota'da Timo Glock ile yarışacağını açıklamasının ardından Alonso için seçenekler azaldı. Alonso 2006 sezonunun sonunda Renault'tan ayrılarak Mclaren'e geçmişti.

Briatore "Evlenip boşandığınızda tekrar beraber olmak kolay değildir. Her iki tarafta bu konu için çözüm bulmakta istekli. Bu hafta birliktelik için karar haftası olacak."

"O bunu seçebilir ve bizleri tanıyor. Geçen sene Mclaren'i seçti ve hata yaptı. "

"Bu pilotların 25 yaşlarında olduğunu ve gençliklerini yaşamadıklarını unutuyoruz. Bangladesh ya da Tokyo'ya gidip para kazanmaktansa evde büyükleriyle kalmayı tercih edebilirler."

"Alonso bizi insani açıdan da tanıyor ve bu çok önemli. Geçtiğimiz sezon onun için oldukça zordu. Bu onun kişiliğini bile değiştirmiş olabilir. Onunla konuşacağız. Nereye gitmek istediğini görmek istiyorum."

"Mclaren'e şampiyon olarak gitti ve çaylak pilota karşı mücadeleye konuldu: Bu şekilde olduğunda takım içerisindeki ilişki tehlikede olur. Bir takımda iki büyük oyuncu olmaz. Bir pilotun arkasından gitmelisiniz."

"Şu durumda para düşünmüyor. Para dışında her şeyi düşünüyor." dedi.

Briatore, son casusluk olayları hakkında da konuştu. Renault, eski tip flopy disketler içerisinde Mclaren'e ait bilgileri elinde bulunduran bir çalışanının görevini askıya aldı.

Briatore "Herşeyin farkına vardığımızda Mclaren ve FIA'yı bilgilendirdik. Bu disketleri kimin getirdiğini bulduk. Binlerce çalışan olduğunda neler olduğunu fark etmek oldukça zor." dedi.

trf1.net




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (21/11/2007 8:12:55 PM)

Toyota ve BMW ****smanları Ocak'ta

2008 otomobil ****sman tarihini ilk açıklayan takım Toyota oldu ve TF108'in 10 Ocak 2008 Çarşamba günü yapılacağı belirtildi.

Toyota'dan yapılan açıklamada, takımın 2008 otomobili TF108'in ****smanının Toyota'nın Almanya'daki fabrikasının bulunduğu Köln'deki teknik merkezde yapılacağı kaydedildi. Formula 1'e 2002'de katılan Toyota, sezonu sadece 2 puanla bitirdi. Altı yıl içinde en başarılı sezonu ise 2005 oldu ve 2006 ile 2007'de takım hayal kırıklığı yaşadı. 2008 için çok umutlu olduğu kaydedilen Toyota'nın, halen Formula 1'deki en yüksek bütçeye sahip takım olduğu biliniyor. Toyota Formula 1'deki ilk GP zaferini önümüzdekiyıl kazanmayı hedefliyor.

BMW Sauber ****smanı da Ocak ayında yapılacak

Toyota'dan sonra 2008 ****smanını açıklayan bir diğer takım da BMW Sauber oldu. Dün yapılan resmi açıklamada BMW Sauber'in 2008 otomobili F1.08'in, BMW'nin Münih'teki araç teslimat merkezinde 14 Ocak 2008'de yapılacağı belirtildi. Açıklamada, F1.08'i ****smanında Nick Heidfeld ve Robert Kubica'nın da yer alacağı kaydedildi. BMW Sauber, F1.08'in 15 Ocak'ta Valencia'da piste çıkacağı da belirtiliyor.


PadokF1.com'dan alıntıdır.

NOT: Başlık sabitlenmiştir.




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (23/11/2007 8:38:15 PM)

Rosberg ve Sutil, McLaren'in Gündeminden Düştü

Bazı haberlerde McLaren'in, Fernando Alonso'nun yerine yakından ilgilendiği Nico Rosberg ve Adrian Sutil'in, son yapılan açıklamalarla İngiliz Takımın gündeminden düştüğü kaydedildi.

Alman basınında önceki gün geniş yer verilen bir haberde, Menajer Manfred Zimmermann'ın yaptığı açıklamada, Adrin Sutil'in 2008 için Force India F1 Takımı ile geçerli kontratı olduğu ve başka bir takıma geçmeyi henüz düşünmediğini söylediği belitiliyor. Öte yandan, İngiliz Daily Telegraph Gazetesi ise, Nico Rosberg'in takımı Williams'dan ayrılmayı kesin olarak düşünmediğini söylediği bildiriliyor. Haberde, McLaren ile Williams arasında, Rosberg'i transferi için 22 milyon Dolardan söz edildiği de yer alıyor ve Rosberg'in; "Williams'dayım ve hiç bir yere gitmiyorum. Henüz 22 yaşındayım ve acele etmem için bir neden de yok. Kariyerimde emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyorum ve 2008'de Williams ile podyuma çıkmak istiyorum" dediğine de yer veriliyor. Rosberg Daily Telegraph'a yaptığı açıklamasında Lewis Hamilton'ı da övdü ve "Lewis, Formula 1 kariyerinin daha ilk yılında müthiş bir başarı kazanan ilk çaylak oldu. Ama bugüne kadar hiçbir çaylak da onun geçen sezon sahip olduğu makineye sahip değildi" dedi.

Haberde, bu durumda geriye; McLaren'de 2008 sezonu için Lewis Hamilton'ın yanına sadece takımın test pilotu Pedro de la Rosa ile, Renault Patronu Flavio Briatore'nin gelecek yıl için düşünmediğini açıkladığı Heikki Kovalainen kalıyor.

McLaren: "Renault Olayı Çok Daha Büyük"


McLaren Mercedes Takımı, Renault'yu kendilerine ait gizli bilgilere sahip olarak "adil olmayan bir avantaj" yaratmakla suçladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, McLaren'e ait oldukça yüklü bir dosyanın Renault F1 Takımı içinde "bilerek ve çok geniş çapta" dağıtımının yapıldığını ve bu bilgileri takımda üst ve alt düzeyde birçok kişinin gördüğünü bildiriyor. McLaren'den elde edilen dosyaya ilişkin haberinde BBC, McLaren'in benzer bir suçlamayla takım puanlarının tamamen silindiğini ve 100 milyon Dolar para cezasına çarptırıldığını kaydediyor ve önümüzdeki ay soruşturması yapılacak olan Renault'nun çok daha ciddi bir ceza almasının söz konusu olduğunu bildiriyor.

BBC, FIA'nın bundan bir süre önce yayınladığı konuya ilişkin açıklamada, Renault'da bulunan ve takımın da teyid ettiği McLaren'e ait gizli bilgiler içinde; McLaren Formula 1 otomobilinin taslakları ve çok kritik ölçüleri, komple yakıt sistemi, vites ve şanzuman detayları, yağ soğutma ve hidrolik kontrol sistemleri ile 2006 ve 2007 otomobillerinde bulunan süspansiyon komponentlerinin olduğunu bildirdiğini kaydediyor. Yine aynı haberde, McLaren dosyasının Renault'da 18 görgü tanığının olduğuna ilişkin bildirimlerin de varlığı ve bu bildirimlerde, söz konusu Renault F1 çalışanlarının McLaren'e ait gizli teknik bilgileri gördüklerini, bazılarının ise ayrıntılı olarak incelediklerini itiraf ettiklerine de yer veriliyor. McLaren'in 2006 ve 2007 sezonu otomobillerine ait 780'den fazla teknik çizimin ve ozalitin yer aldığı, toplam 33 dosyadan oluşan McLaren bilgilerinin, 2006 Eylül ayında Renault'nun bilgisayar ağına yüklendiği ve bu bilgilerin 18 Renault personelince tartışıldığı, bu kişiler arasında üst düzey mühendislerin ve bazı departman şeflerinin de bulunduğu da, McLaren'den alınan dosyaya atfen BBC haberinde yer alıyor.

Renault F1 Takımı olayın ortaya çıkmasından hemen sonra yaptığı açıklamada, McLaren'den Renault'ya geçen Phil Mackereth'in eski takımına ait söz konusu bilgilerin bazılarını, hiç kimse ve yetkilinin bilgisi dışında, Renault'nun Formula 1 ağına yüklediğini belirtmiş ve McLaren ile FIA'nın bağımsız uzmanlarının takımın bilgisayar sitemlerini ve tasarım kayıtlarını diledikleri gibi inceleyebileceklerini duyurmuştu. Bu arada Renault F1 Takımı yaptığı bir iç soruşturma sonucu Mackereth'in görevinden geçici olarak alındığını ve söz konusu disketlerin de McLaren'e iade edildiğini açıklamıştı.

İngiliz Guardian Gazetesi ise, McLaren avukatları Baker McKenzie'nin, Renault'nun hukuk danışmanları olan Withers'a yazılı bir şikayette bulunarak, Renault personelinin yazılı bildirimlerinin eksik ve yanıltıcı olduğunu bildirdiklerini, buna karşılık Renault sözcüsünün ise, 6 Aralık tarihine kadar her hangi bir yorum yapmayacaklarını bildirdiğini haber veriyor.

PadokF1.com'dan alıntıdır.




GeneraL_MaXiMuS -> RE: Formula 1 Haberler (23/11/2007 8:41:49 PM)

geçen sezon McLaren'la çalkalanan F1,bu senede Reno ilemi çalkalanacak,öyle gibi görünüyor,teşekkürler gamabunta...




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (25/11/2007 10:43:06 AM)

Super Aguri Küçülüyor


İngiltere'nin, Super Aguri'nin merkezinin bulunduğu Leafield (Oxford) yöresinde yayınlanan yerel Oxford Mail Gazetesi, Super Aguri Takımında yeniden yapılanma çalışmalarının başlatıldığını bildirdi. Mali durumu iyi olmayan ve geçen yılın sonunda bazı önemli sponsorlarını kaybeden Super Aguri'nin, 2008 sezonuna hazırlık çalışmaları sırasında küçülme politikası uyguladığını kaydeden gazete, takımın 30 personelinin işten uzaklaştırıldığını belirtti. Eski Formula 1 pilotlarından Aguri Suzuki'nin patronu olduğu Japon Takımının, ana sponsoru SS United'ın çekilmesinden sonra zor günler yaşadığınının belirtildiği haberde, acil olarak bir yatırımcı arandığı da kaydediliyor.

Super Aguri Basın Sözcüsü Emma Bearpark ise konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, bu çalışanlardan bazıları için motor sağlayıcıları Honda'da bazı alternatif görevler planlandığını söyledi. Super Aguri'de halen 120 kişinin çalıştığını belirten Bearpark, takımın yeniden yapılanma içinde olduğunu kaydetti. Haberde, işten uzaklaştırılan bir Super Aguri çalışanına atfen; "Noel'e bu kadar az bir süre kala bu uygulamanın yapılmasından herkes çok üzgün ve kızgın" dedi. Sözcü Bearpark ise, "Geçen sezon başından beri daima küçük bir takım olduğumuzu, kaynaklarımızın çok kısıtlı olduğunu ve ek finansmana gereksinim duyduğumuzu belirttik. Şu an yapılan maalesef üzücü ve tüm yönetim bundan son derece sıkıntılı. Umudumuz, işten ayrılmak zorunda kalan arkadaşlarımızın şirketin başka bölümlerinde veya Formula 1 sanayinin içinde yeni görevlere getirilmeleridir" dedi.

Bu gelişmenin, son testlerde Super Aguri ile teste çıkan Andreas Zuber, Luca Filippi ve Mike Conway gibi genç isimlerin üzerinde durulmasının mantıklı bir gerekçesi olduğuna değinen gazete, ücretleri çok yüksek olan Takuma Sato ve Anthony Davidson'ın 2008 için takımda yer bulamama olasılıklarının fazla olduğunu belirtiyor.

PadokF1.com'dan alıntıdır.




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (26/11/2007 12:51:49 AM)

Eddie Jordan: "Honda'nın Artık Bahanesi Kalmadı


Jordan GP olarak, Formula 1'de mücadele ettiği dönemlerde Honda motoru ile 4 GP zaferi kazandıklarını kaydeden ve müthiş bir Honda taraftarı olduğunu her fırsatta söyleyen Eddie Jordan, Ferrari'nin dahi taktisyeni Ross Brawn'ın hem Jenson Button'ın, hem de Japon Takımının rüyalarının gerçekleşmesinde çok önemli rol olacağını belirtti.

İngiltere'de yayınlanan F1 Racing Dergisinin 2008 Ocak sayısındaki köşesinde bu konuyu işleyen Jordan; "Jenson'ın mükemmel bir stili, hızı ve tecrübesi var ve bu yetenekleriyle çok iyi bir otomobilin birleşmesi halinde Grid'de hemen herkes için büyük tehdit oluşturur. Dünya Şampiyonu olabilme potansiyeli her zaman var. Şimdi Honda'nın elinde bir de Ross Brawn gibi mükemmel bir usta da var ve bu güçlerin çok iyi bir motor ve şasi ile birleşmesi halinde 2008'in ikinci yarısıdan itibaren Honda'dan iyi işler bekleyebiliriz. Kendi Formula 1 tarihinin en kötü, en yüz kızartıcı sezonunu geride bıraktıktan sonra Honda'nın eski kazanan günlerine dönmesi yakındır" dedi.

"Honda'da başarıyı getirecek kaynakların, insanların ve pilotların olduğunu bilmese, zaten Ross oraya gitmezdi" diyen Eddie Jordan, tek sorunu yaratıcı liderlik olan Honda'nın şimdi çok mükemmel bir paket hazırlamasını beklediğini belirtti. Brawn'ın Formula 1'de hemen herkes tarafından saygı duyulan bir kişi olduğunu vurglayan Jordan, "Belki dünyanın en iyi tasarımcısı olmayabilir, ama kazanan bir takım yaratmakta ve o takımın ve pilotlarının pistte en iyi strateji ve taktikle mücadele etmelerini sağlamada onun üstüne kimseyi tanımıyorum. Ross'un yeteneleri arasında harika bir öngörü kabiliyeti ve sonsuz bi Formula 1 bilgisi de var. Tabii Max Mosley ve Bernie Ecclestone'un kulakları da bu adamda mevcut. Bu özelliklerini daha önce Benetton'da ve sonra da Ferrari'de kanıtladı. Şimdi Honda'nın başarısız olmak gibi bir lüksü de yok, aksi yönde bir bahanesi de yok" dedi.

Ralf, McLaren'in Boş Koltuğunu İstiyor


32 yaşındaki Alman Pilot, bu günlerde 2008 için kendisine takım arayışı içinde. Almanya'da yayınlanan Bild am Sonntag Gazetesine yaptığı açıklamada, şu anda Formula 1'de pilot arayışında olan en imrenilecek takımın McLaren olduğunu kaydeden Ralf; "Piyasadaki her pilot, hü düşünmeden McLaren'in süper otomobiline oturmak ister. Şu an için McLaren ile her hangi bir temasım yok. Ancak 2003'ten bu yana GP kazanmamış olmama karşın, McLaren ile başarılı olacağıma, bu güce sahip olduğuma inanıyorum" dedi.

Formula 1'e ilk kez 1998'de Jordan GP ile giren, 7 kez Dünya Şampiyonu ünvanlı Michael Schumacher'i küçük kardeşi Ralf, bir sonraki sezon Williams'a geçti ve bu takımla toplam 6 GP zaferi kazandı. Ralf 2005'te ise Toyota'ya transfer oldu. Ancak, Toyota'da geçirdiği üç sezonda başarılı olamadı. Ralf'in 2008 için şimdi önünde pilot arayışında olan McLaren ve Force India F1 bulunuyor. Lewis Hamilton geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, McLaren'in öncelikli tercihlerinin Nico Rosberg, Heikki Kovalainen veya Adrian Sutil olduğunu söylemiş, ancak bu isimlerden Rosberg ve Sutil kesin olarak takımlarında kalacaklarını söylemişti. Kovalainen'in durumunda henüz bir kesinlik bulunmuyor. Bu durumda Ralf ve Giancarlo Fisichella Grid'deki en tecrübeli isimler olarak öne çıkıyor.

PadokF1.com'dan alıntıdır.




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (27/11/2007 8:31:50 PM)

Gracia: "Umarım Yeni Skandal Alonso'yu Etkilemez


İspanyol AS Gazetesi ile yaptığı özel röportajda Gracia, 6 Aralık'ta yapılacak olan Dünya Motor Spor Konseyi toplantısında, McLaren tarafından suçlanan Renault'nun soruşturulacağına dikkat çekti ve gündemi yumuşatmaya çalıştı. Formula 1'de bu tür bilgi değişimine sıkça rastlandığını belirten Gracia; "Özellikle bu son olay hakkında bir yorumda bulunmam mümkün değil. Şunu belirtmek isterim ki, bu sporda bu tür olaylar her zaman olmuştur. Adına casusluk demek de ne kadar doğru bilemiyorum. Daha önce bu tür olaylara 'döküman değiş-tokuşu' veya 'bilgi alış-verişi' denirdi, şimdi ise casusluk deniyor. Formula 1'in tarihinde bunlar hep olmuştur ve olacaktır. Tek dileğim, tüm bu gelişmelerin Fernando Alonso'nun kariyerini ve geleceğini etkilememesidir" dedi.

Konuya ilişkin olara bugünkü Avrupa medyasında yer alan haberlerde ise Renault'nun, Ferrari olayında McLaren'e verilen cezadan daha fazlasına çarptırılmasının söz konusu olduğu ve Fransız Takımının bu durumda Formula 1'den çekilmeyi düşünebileceği kaydediliyor. Böyle bir gelişmenin ise, Renault'ya geçip geçmeme kararını 5 Aralık'tan sonraya erteleyen Alonso'nun geleceğinini ciddi olarak etkileyeceği bildiriliyor.

Renault, Mecachrome Anlaşması Yenilendi


Mecachrome International tarafından bugün yayınlanan basın bülteninde şirketin, Renault Sport'un geliştirdiği motorların üretim, montaj ve pazarlamasından sorumlu olacağı ve varılan anlaşmanın 2008 Ocak ayında yürürlüğe girerek, 3 yıl geçerli olacağı belirtildi. Mecachrome açıklamasında; "Motor sporlarında ve özellikle Formula 1 Dünya Şampiyonasında, uzun yıllardır yüksek performans motor üretim işbirliği içinde olan Renault Sport ile Mecachrome International, bu işbirliğini daha uzun öneme yaymak ve know-how ile engin birikimlerini arttırmak amacıyla, aralarındaki anlaşmayı üç yıl daha uzatmış bulunmaktadır" dendi.

PadokF1.com'dan alıntıdır.




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (5/12/2007 3:28:00 PM)

Haber Tarihi:05/12/2007 saat:14.01

F1'de yeni skandal!
FIA, McLAren Mercedes'i 6 Aralık'ta ifade vermeye çağırdı

Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA), Formula 1 takımlarından ING Renault'u diğer bir F1 ekibi McLaren Mercedes'in teknik bilgilerini yasa dışı yollardan elde ettiği iddiasından dolayı 6 Aralık tarihinde ifade vermeye çağırdı.

2006 Eylül-2007 Ekim tarihleri arasında McLaren'e ait olan gizli bilgileri ve belgeleri yetki almadan kullanmakla suçlanan Renault takımının, McLaren'in hidrolik kontrol, soğutma, yağ değiştirme, yakıt sistemlerindeki bilgilerini çaldığı öne sürülüyor.

Bu dönemde Fransız ekibi 2006 yılında markalar ve sürücüler şampiyonluğunu da kazanmıştı. Uluslararası Spor Konseyi, Renault hakkındaki kararını 6 Aralık’ta Monaco'daki toplantısında verecek. Bu gelişme üzerine bir açıklama yapan Renault yetkilileri ise saklayacak birşeyleri olmadığını belirterek, "Olay bize yansıltığından beri FIA ve McLaren ile görüşmelerimiz gayet açık bir şekilde sürüyor" denildi.

F1'de bu sezon yaşanan en büyük casusluk skandalında Ferrari'nin teknik bilgilerini çalmakla suçlanan McLaren Mercedes, 100 milyon dolar para cezası alıp, F1'in markalar şampiyonasından ihraç edilmişti.

Yapılan yorumlarda, Renault'ya yapılan suçlamanın McLaren Mercedes'de yaşanan skandalın bir devamı olabileceği ifade ediliyor.

Kaynak:Ntvspor




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (8/12/2007 6:44:05 PM)

MP4-23 Konusundaki Karar Şubat'a Erteledi


McLaren'in 2008 sezonu otomobili MP4-23'te Ferrari'den herhangi bir alıntının olup olmadığını görüşmek ve karara bağlamak için toplanan DMSK, başta McLaren ve Ferrari olmak üzere, diğer takımların da rapor üzerinde değerlendirme yapmaları ve görüşlerini belirtmeleri amacıyla, 2008 sezonunun Melbourne'da yapılacak açılış yarışı olan Avustralya GP'sinden tam bir ay önce, 14 Şubat'ta olağanüstü gündemle Paris'te toplanma kararı aldı. FIA'dan konuya ilişkin olarak dün yapılan resmi açıklama şöyle:

"FIA Dünya Motor Spor Konseyi, 13 Eylül 2007 tarihinde Paris'te yapılan toplantıdaki kararında FIA Teknik Departmanının McLaren'in 2008 otomobili üzerinde ayrıntılı inceleme yapması ve gizli Ferrari bilgilerinin kullanılıp kullanılmadığı konusunda geniş bir rapor hazırlaması istenmişti. Söz konusu çalışma yapılmış ve hazırlanan ayrıntılı rapor Konseye sunulmuştur. DMSK, gündemindeki raporu görüşmüş ve öne çıkan bulguların ışığında raporun başta McLaren ve Ferrari olmak üzere, diğer takımlara da değerlendirmeleri için verilmesine ve bu konudaki son karar için 14 Şubat 2008'de Paris'te yapılacak olağanüstü genel kurulda toplanılmasına karar verilmiştir."

Dün geç saatlerde konuya ilişkin bir açıklama yapan FIA Başkanı Max Mosley, "McLaren ile ilgili bu soruşturmanın bugün burada sonuçlandırlması ve bir kesin karara varılarak, bu çok uzayan işin artık geride kalmasını umuyorduk, ancak maalesef bu olmadı. Bize iletilen rapor, bir oturumun daha yapılmasını zorunlu kılmıştır. Şubat ayına kadar bekleyip, dünyanın çeşitli bölgelerinden insanları yine biraraya toplayıp bir oturum daha yapmayı kesinlikle biz de istemezdik, ama koşullar bunu gerektiriyor" dedi. Mosley açıklamasında, McLaren'in 14 Şubat'ta yapılacak toplantı sonucu kusurlu bulunması halinde 2008 sezonuna "eksi puanlarla" başlamasının söz konusu olduğunu da belirtti.

FIA: Renault Suçlu, Ceza Yok


DMSK'nin bu akşam açıklanan resmi kararının, tüm ayrıntılarıyla gerekçeli olarak yarın (Cuma) yayınlanacağı bildirildi. Bu durumda, McLaren'den ayrılan Fernando Alonso'nun da kesin kararının önümüzdeki birkaç günde blli olacağı kaydedildi.

Briatore Karardan Memnun


McLaren'e ait gizli bilgileri elinde bulundurarak, Uluslararası Sportif Kuralların 151c maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle FIA DMSK'ine bugün Monako'da ifade veren Renault, Konsey tarafından suçlu bulundu, ancak her hangi bir ceza verilmedi. Bu kararı menuniyetle karşıladığını belirten Briatore, daha sonra yaptığı açıklamada; "Renault'ya, ana sponsorumuz ING'ye ve tüm ortaklarımıza bize bu hassas ve zorlu süreç içersinde vermiş oldukları destekten dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca konuya büyük bir olgunluk ve hassasiyetle yakaşan tüm takımımıza da teşekkür ediyorum. Şimdi artık 2008 otomobilimizin hazırlığına ve yeni sezona konsantre olabiliriz" dedi.

Briatore bu sabah yaptığı bir açıklamada ise, takımını dünya kamuoyu önünde küçük düşüren McLaren'i yargıya verebileceklerini ve yüklü bir tazminat davası açabileceklerini söylemişti.

Heidfeld: "F1 2009'da Çok Tehlikeli Olacak


Test programının ilk iki günü, BMW Sauber otomobiliyle slick lastikleri ve 2009 spesifikasyonu aerodinamik paketi deneyen Heidfeld, 2009'da kurallar gereği downforce'un yarı yarıya düşeceği gözönüne alındığında, slick lastiklerin de yeterli ısıya gereken kısa sürede çıkmaması durumunda çok ciddi tehlikelerin kendilerini beklediğini belirtti. Dünkü testlerden sonra basın mensuplarıyla konuşan Heidfeld, "Bugün, downforce'un yarı yarıya düşük olduğu 2009 spesifikasyonu aerodinamik paketi denedik. Bu paket, 2007 sezonunda kullandığımız otomobilden çok düşük ve yarı yarıya etkisiz. Slick lastikler de geri geldiğinde, tutunma da aynı oranda düşecek. Downforce azalmasıyla da tutunma etkileneceğinden, 2009'da bugüne oranla çok daha yavaş olacağız. Ancak bunun çok önemli bir olumsuz yönü de var. 2009'da bizleri pistlerde çok ciddi tehlikeler bekliyor. Bugün piste ilk çıktığımda hemen pit alanına geri dönmeyi düşündüm. Yanımdan ok gibi geçen çok hızlı otomobiller vardı ve onların yanında ben pistte duruyormuşum hissine kapıldım ve gerçekten ürktüm. Çok kolay spin de atabilirsiniz. Bu durum çok ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Daha iyi bir lastik konfigürasyonu ile 2009'da downforce'un sorun olmasının önlenebileceğini kaydeden Heidfeld, böyle bir çözümün getirilmesinden kuşkulu olduğunu da belirtti ve "Bridgestone çok daha iyi lastikler geliştirerek bu durumu tersine çevirebilir. Ancak Bridgestone açısından bakınca bunun pek de ekonomik olmayacağı ortada. 2005'te olduğu gibi, eğer ikinci bir lastik sağlayıcısı olsaydı ve rekabete izin verilseydi, sorun kökünden hallolacaktı. Lastikler daha yumuşak olduğunda sorun azalabilir. Ben bir lastik uzmanı değilim ama, belki de hamur karışımını değiştirmek faydalı olacaktır diye düşünmeden edemiyorum. Asıl büyük tehlike, lastik ısıtıcı battaniyelerin de yasaklanması sonucu ortaya çıkacak" dedi. Bilindiği gibi FIA, önümüzdeki sezon lastik ısıtıcıların da kullanımını yasakladı.

Heidfeld konuşmasında; "Çekiş kontrolün kalkmasıyla durum daha da berbat bir hale gelecek. Lastikler yeterli derecede ısıtılamayacak ve yeni paketin özelliği olan düşük tutunma ile akla hayale gelmeyecek tehlikelerle karşılaşacağız. İşin özeti, çok aşırı motor gücüne karşılık çok az tutunmaya sahip olacağız ve bunun ne anlama geldiğini herkes anlıyordur. Açıkçası bu hiç hoş bir durum değil, umarım ciddi bir çözüm getirilir" dedi.

Raikkonen Çekiş Kontrolsüz Düzenden Memnun


FIA'nın 2008 sezonundan itibaren yasakladığı, çekiş kontrol sistemi bulunmayan bir otomobille ilk kez piste çıkan Raikkonen, yeni dönemde pilotlara çok daha fazla yük bineceğini kaydetti ve "Herkes için aynı şey geçerli ve buna uyum sağlamak biraz zaman alacak. Ancak daha sonra otomobil-pilot uyumu ortaya çıkacak ve yarışlarda da bu uyumu en iyi sağlayanlar ve özellikle bugüne kadar pistlerde çekiş kontrolün en fazla kullanıldığı noktalarda pilotaj gücünü ortaya koyanlar başarılı olacaktır. Jerez'de bazı bölümlerde oldukça ilginç görüntüler vardı. Ben de aynı durumu yaşadım ve ilk başlarda zorlandığımı itiraf etmeliyim. Herşeye rağmen bu sistem güzel ve eğlenceli" dedi.

Bu arada, FIA'nın 2009'a ertelediği "Slick" lastikler de Jerez'de iki gündür bazı pilotlar tarafından deneniyor. Bridgestone tüm takımlara üçer set slick lastik verdi. Ancak bunun gereksiz olduğunu kaydeden Raikkonen, "Evet, belki yarın veya öbürgün bu lastikleri kullanacağız, ama önümüzdeki yıl için söz konusu olmayan bir konuda bugün gördüğüm çalışmaları yapmak bence zaman kaybı" dedi.

PadokF1.com'dan alıntıdır.




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (12/12/2007 11:46:37 PM)

Renault 2008: Alonso-Piquet


Renault F1 Takımından bugün öğle saatlerinde yapılan resmi açıklamada, Fernando Alonso'nun bir yıl aradan sonra takıma geri döndüğü ve 2008 sezonunda Nelson Piquet Jr ile birlikte yarışacakları belirtildi. Açıklamada, Romain Grosjean'ın da takımın üçüncü ve test pilotu olduğu kaydedildi.

Renault'dan yapılan yazılı açıklamada, Alonso'nun 2008'de takımın "birinci pilotu" olacağı ve R28'in geliştirilmesinde önemlirol oynayacağı belirtilirken, Takım Patronu Flavio Britore'nin konuya ilişkin açıklamasına da yer verildi: "Fernando ve Nelsinho, 2008'in Grid'deki en heyecan verici ikilisini oluşturacak. Fernando'nun büyük başarılar kazandığı takımına geri gelmesinden tüm Renault F1 olarak çok mutluyuz. Kendisinin pilot ve takım lideri olarak yetenekleri herkes tarafından biliniyor. Şimdi çok güçlü bir ekip olarak 2008 sezonuna hazırlanacağız. Fernando'nun Renault F1 için en önemli avantajı ise, tüm takımı, çalışanları gayet iyi tanıyor olması ve operasyonu ezbere bilmesi. Adım atacağı ilk günden itibaren kendisini evinde hissedecektir. Nelsinho ise motor sporlarında en fazla gelecek vaadeden isimlerin başında geliyor. GP2 Serisindeki başarısının ardından bir yıl süreyle Formula 1'e uyum sağladı ve test pilotumuz olarak 2007'de herşeyi mükemmel öğrendi. Kendisi şimdi bir sonraki aşama için hazır durumda."

Açıklamada Alonso'nun kontrat süresine ve alacağı paraya ilişkin herhangi bir bilgi yer almıyor. Ancak, İspanyol El Mundo Gazetesi bu sabahki haberinde, Alonso'nun Formula 1 tarihindeki en fazla kazanan pilot olacağını kaydedyor ve İspanyol Pilotun Renault'da "1 numara" olacağını ve takım arkadaşı olarak da Nelson Piquet Jr.'ın açıklanacağını belirtiyor. El Mundo'nun yanı sıra, bir başka İspanyol gazetesi El Pais de bu gelişmeyi bildiriyor ve Alonso'nun Renault ile 3 yıllık kontrat imzalayacağını, ikinci yıl isterse takımından ayrılabileceğini ve herhangi bir sponsor yükümlüğünün de olmayacağının kontratta bir madde olarak bulunacağını bildiriyor.

"Renault yarışı kazandı" başlığıyla verdiği haberde El Mundo Gazetesi, Red Bull, Toyota ve Honda'nın İspanyol Pilotu almakta başarılı olamadıklarını ve Alonso'nun her yıl için Renault'dan 50 milyon Dolar alacağını kaydediyor. "Alonso muhteşem başarılarını kazandığı takıma dönüyor" başlığını kullanan El Pais Gazetesi de takımda kesin olarak "1. Pilot" olacak Alonso'nun kazanacağı miktarı 50 milyon Dolar/yıl olarak veriyor ve McLaren Patronu Ron Dennis'in bu gelişmeden hemen sonra Lewis Hamilton'ın takım arkadaşını açıklayacağını ve bunun da Pedro de la Rosa veya Heikki Kovalainen olacağını kaydediyor. Haberlerde Alonso'nun Ocak ayında Valencia'da Renault'nun 2008 otomobili R28 ile ilk kez piste çıkacağı da vurgulanıyor.

Öte yandan, İngiliz The Times Gazetesi de aynı paralelde bir habere yer veriyor ve Renault F1 Takımının 2008 pilotlarını bu hafta açıklamasının beklendiğini, Alonso'nun iki ve üçüncü yılları opsiyonel olmak üzere, 3 yıllık bir kontrat imzalayacağını ve rekor bir ücret alacağını bildiriyor. Times haberinde Alonso'nun Renault'da birinci pilot olarak görev yapacağı da yer alıyor. Haberde Alonso'nun kontratında arzu ettiği takdirde ilk yılın sonunda ayrılabileceğine ilişkin bir maddenin de bulunduğu ve 2009 için Ferrari'den bir teklif alması halinde bu maddenin uygulanacağı belirtiliyor.

Rosberg Williams İle 2010'a Kadar Anlaştı


2007 sezonunu pilotlar klasmanında 9. sırada tamamlayan 22 yaşındaki Williams Pilotu Nico Rosberg, Alman Bild Gazetesine yaptığı açıklamada; "Takımım bana son derece cazip bir teklif yaptı ve 2009 sonuna kadar çok uygun koşullarla anlaştık. Williams'da benim 2008'de McLaren'e geçmem hiçbir zaman gündeme gelmedi. Williams'da kalmaktan çok memnunum ve başarılı olacağıma inanıyorum" dedi.

Rosberg'in 2008'de Williams'daki takım arkadaşı ise Kazuki Nakajima.

PadokF1'den alıntıdır.




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (12/12/2007 11:50:18 PM)

ilk anlaşma haberide gelmiş oldu böylece,hayırlı olsun Reno'ya.teşekkürler gamabunta ustam.bugün unuttum bakmayı f1 haberlerine,çok iyi oldu.




My_LasT_woRds -> RE: Formula 1 Haberler (13/12/2007 12:05:38 AM)

Bak bu habere sevindim haaa üzülmüştüm alonsonun ayrılmasına ama Renault ara vermişti ama gene şampiyonluk serisine devam eder[;)]




Randall Flagg -> RE: Formula 1 Haberler (13/12/2007 12:33:25 AM)

Piquet jr.'ın f1'e gelmesi çok iyi oldu.Babası muhteşem bir yarışçıydı umarım kendiside iyi yarışlar çıkarır.Zaten f1'den iyi pilotlar hiç eksik olmuyor.Eskiden Senna,Prost,Mansel çekişmesi vardı.Daha sonraki yıllarda Schumi,Mika çekişti.Günümüzde Alonso,Kimi derken Hamilton çıktı.İnşallah önümüzdeki sezonda iyi yarışlar izleriz.




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (13/12/2007 1:50:43 PM)

Ağabeyinden Ralf'e Öğüt: "Bir Yıl Ara Ver"

Michael ve Ralf Schumacher Jerez'de konuştular

Geçen hafta Jerez'de yapılan testler sırasında, Force India F1 Takımı ile piste çıkan kardeşi Ralf'le konuşan Michael Schumacher'in kendisine, Formula 1' bir yıl ara vermesini öğütlediği bildiriliyor.

Schumacher kardeşler Jerez'deki testlerde bir araya geldiler ve bir durum değerlendirmesi yaptılar. Michael Schumacher Ferrari'nin 2009 aerodinamik paketini deneyip ilk 5 içersinde yer alırken, Ralf ise Force India F1 ile piste çıktı ve sonuncu oldu. Daha sonra ağabeyi kendisine, sporda kalıp kalmamaya karar vermeden önce bir yıl ara vermesini önerdi. Konuya ilişkin haberinde İngiliz Autosport Dergisi, Michael Schumacher'in; "Önündeki seçeneklerin neler olduğunu bilmiyorum. Ancak dünkü gibi kullanıp hep sonuncu olacaksa, şapkasını önüne koyup düşünmesi gerektiğini söyledim. Bence Formula 1'in dışında da Ralf için çok daha prestijli, mantıklı, güvenli ve güzel seçenekler vardır. Bunu kendisine söyledim ve eğer kariyerine uygun bir takıma gidemiyorsa, bir yıl ara vermesini ve 2009 için opsiyonlarını değerlendirmesini tavsiye ettim. Yaşı daha uygun ve acele etmesine hiç gerek yok" dediğine haberinde yer veriyor.

Kaynak:padokf1.com




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (18/12/2007 6:36:23 PM)

Hamilton'ın Ehliyetine El Kondu

McLaren'in yıldız piotu Lewis Hamilton, Fransa'da otomobiliyle aşırı hız yaparken radara yakalandı ve ehliyetine bir ay süreyle el konuldu.

22 yaşındaki Hamilton geçtiğimiz Pazar günü, Fransa'nın kuzeyindeki Laon kasabası yakınlarındaki otoyolda, kullandığı Mercedes otomobiliyle 196 km/st hızla radara yakalandı. Polis tarafından ehliyetine bir ay süreyle el konulan Hamilton'a ayrıca 600 Euro para cezası da verildi. Yerel polis yetkilileri Hamilton'ın son derece olumlu ve saygılı davrandığını ve yasa gereği otomobiline de el konduğu için, İngiliz Pilotu oteline götürdüklerini söylediler.

İngiliz BBC Spor Servisine yaptığı açıklamada, Fransa'da otoyollarda hız sınırının 130 km/st olduğunu söyleyen McLaren basın sözcüsü, "Lewis'in aşırı hız nedeniyle durdurulduğu ve ceza verildiği bize Fransız makamları tarafından iletildi. Olay Lewis'in özel işleri sırasında meydana gelmiştir. Kendisine yasa gereği para cezası verildiği ve ehliyetine de geçici olarak el konulduğunu öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

McLaren'in Şubat Duruşması İptal Edildi


FIA tarafından bugün(18/12/2007) yapılan resmi açıklamada, 2007 sezonuna damgasını vuran casusluk skandalinin kapandığı ve McLaren'in 2008 otomobili için 14 Şubat'a ertelenen Dünya Motor Spor Konseyi toplantısının iptal edildiği belirtildi.

McLaren Takımı geçtiğimiz hafta yayınladığı "açık özür" yazısında, gizli Ferrari bilgilerinden esinlenilmiş olabileceği öne sürülen üç ayrı alandaki parçaların geliştirilme çalışması kapsamı dışında bırakıldığını ve dondurulduğunu belirtmişti. FIA, bir anlamda "itiraf" olarak kabul ettiği McLaren'in bu özür ve açıklaması üzerine bugün konunun resmen kapandığını ve 14 Şubat duruşmasının da iptal edildiğini duyurdu. Yapılan kısa açıklamada; "McLaren'in dünya kamuoyu nezdinde yapmış olduğu özür ve geliştirme çalışmalarına ilişkin açıklama üzerine FIA Başkanı Max Mosley, Dünya Motor Spor Konseyinden Şubat ayı için programlanan duruşmayı iptal etmelerini rica etmiştir. DMSK da gerek son gelişmelerin ışığında, gerekse Max Mosley'nin ricasına istinaden 14 Şubat tarihine planlanan toplantıyı iptal etmiştir. Bu durumda, spora önemli zarar veren ve gereğinden fazla uzayan casusluk skandali de resmen kapanmıştır" denildi. Bu durumda McLaren'in 2008 otomobili serbest kalırken, takım da 2008 için herhangi bir yaptırım tehdidinden kurtulmuş oldu.

Bu arada Ferrari de bir basın açıklaması yayınladı ve gelişmelerden duyulan memnuniyeti dile getirdi. Ancak gerek İtalya'da, gerekse İngiltere'de sürmekte olan yasal prosedürün devam edeceği kaydedildi. Ferrari açıklamasında kısaca şu görüşe yer verildi: "McLaren Takımının özür dilediği açıklamasının ve vermiş olduğu garantilerin ışığında, Ferrari olarak FIA'nın yaptığı ve DMSK'nin 14 Şubat toplantısının iptal edildiğinin belirtildiği açıklamayı saygıyla karşılıyoruz. Böylece sportif açıdan bu olay kapanmış bulunuyor ve özellikle bu sonuçtan çok memnun olduğumuzu vurguluyoruz. Ancak, İtalya'da ve İngiltere'de aylar önce başlamış olan yasal süreç devam etmektedir."

Kaynak




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (18/12/2007 8:53:26 PM)

Kovalainen, İmza Öncesi McLaren'i Soruşturdu


Wembley Stadyumunda geçtiğimiz Pazar günü yapılan "Race of Champions" etkinliğine katılan ve McLaren'e yeni katılması nedeniyle büyük ilgi odağı oluşturan eski Renault Pilotu Heikki Kovalainen, yaz başında patlayan ve McLaren'in özür dilemesiyle son bulan casusluk skandalinin, 2008 sezonunda yeni takımını ve dolayısıyla kendisini olumsuz yönde etkilemesinden çekindiğini söyledi. İngiliz The Times Gazetesine verdiği demeçte Fin Pilot, bu nedenle McLaren üst yönetimi ile konuyu ayrıntılı olarak konuştuğunu ve menajeriyle yaptığı değerlendirme sonucu kontrat imzaladığını kaydetti. Kovalainen açıklamasında; "Yaptığımız konuşmada bana, McLaren'in 2008'de daha da güçlü olarak sezona gireceği ve geçen yıl olduğu gibi yine çok rekabetçi olacağı vurgulandı. Casusluk skandalinde gelinen son nokta ile ilgili kafamda oluşan soruları kendilerine yönelttim ve yapılan açıklamalardan herhangi bir sorun olmayacağı sonucuna vardım ve menajerimle yaptığım değerlendirmeden sonra kontratı imzaladım" dedi.


McLaren 3 alanda geliştirmeyi dondurdu

Geçtiğimiz hafta yayınladığı özür açıklamasında McLaren, 2008 otomobiliyle ilgili olarak üç alanda geliştirme çalışmalarını dondurduklarını kaydetmişti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan McLaren CEO'su Martin Whitmarsh, skandalin bize yaptığı imaj zararı, 100 milyon dolarlık para cezasının kat kat üzerindedir. Dünya Motor Spor Konseyi üyelerinden, McLaren'in uğradığı tarifi imkansız manevi kayıpları gözönüne almalarını rica ediyoruz. Takım içindeki moral motivasyonun şu an itibariyle geldiği kontayı sanırım tarife gerek yoktur. Bunun yanısıra, McLaren'in önümüzdeki dönemde yapmayı planladığı yatırımlar da bu önemli kayıptan nasibini almıştır" dedi.

McLaren'in özür açıklaması şu paragrafla bitiyordu: "McLaren olarak FIA, Ferrari, FOA, Formula 1 kamuoyu ve özellikle Formula 1 ve McLaren hayranlarından tüm dünya kamuoyu önünde açık olarak özür diliyoruz. Herkes emin olsun ki, gelecekte bu yaşananlarla kıyaslanmayacak kadar önemsiz olayların olmaması için her türlü önlem almış bulunuyoruz. McLaren olarak ayrıca, bu olay sürecinde ortaya çıkan masrafların tamamını da karşılayacağız. Şimdi tüm bunları geride bırakıp, 2008 sezonuna odaklanmış bulunuyoruz.

Dennis McLaren'i Bırakmayı Reddediyor


Casusluk skandali ile igili olarak geçen hafta McLaren tarafından yayınlanan ve oldukça küçük düşürücü özür açıklamasında, gizli Ferrari bilgilerinin takımın Woking'deki merkezinde bilgilerinin ötesinde yayılmış olduğu kaydedilerek, 2008 otomobilinin görüntüsünü ve yapısını gönüllü olarak dondurdukları belirtilmişti. Bu açıklama üzerine medyada geniş olarak yer alan değerlendirmelerde, Rod Dennis'in görevini bırakmasının en mantıklı yol olacağı vurgulanmıştı. Özellikle İngiliz Observer Gazetesi Pazar günkü nüshasında; "Özür, Dennis'e açık kapı bırakmadı, artık gideceği bir yer yok" başlığını kullanmıştı.

Konuya ilişkin haberinde Observer Gazetesi Ron Dennis'in daha önce yaptığı bir açıklamaya da yer veriyor ve McLaren'in kontrolünü kademeli olarak bırakmayı planladığını, ancak casusuk skandalinde gelinen son nokta nedeniyle bu planını derhal uygulaması gerektiğini bildiriyor.

Ron Dennis ise önceki gün çok kızgın bir ifadeyle yaptığı açıklamada; "Formula 1'den zorla uzaklaştırılmam söz konusu olamaz. Görevimi bırakmayacağım, bu kesin olarak bilinsin" dedi. İngiliz News Of The World Gazetesinde yayınlanan demecinde Dennis, "Ortada emekli olmamı Formula 1'den çekilmemi isteyen birçok kendini bilmez var. Ancak istedikleri omayacak. Bugünkü koşullarda McLaren'den ayrılmam takımın çıkarlarına tamamen ters düşmektedir" dedi.


Padokf1.com'dan alıntıdır.




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (19/12/2007 11:39:58 PM)

Alonso McLaren'de Geçen Yıla Pişman Değil


2007 sezonunun büyük bölümünü McLaren yönetimi ve takım arkadaşı Lewis Hamilton ile sürekli tartışma ile geçiren Alonso, İspanya basınında yer alan açıklamalarında, aslında McLaren'de geçen bir yılın hiç de o kadar kötü olmadığını söyledi. Alonso; "Olaylar hakkında çok yazıldı. Üstelik iki ülke medyası neredeyse birbiriyle savaşacak hale geldi. Aslını sorarsanız, yazılanların sadece onda biri gerçekleri yansıtıyor. Tabii sezonun son yarışının bitimine 20 tur kala hala kariyerimin peşpeşe üçüncü şampiyonluğunu kazanma şansım vardı. Bu nedenle geçen yıla hiç de sanıldığı gibi pişman değilim" dedi.

2008 için kısa bir değerlendirme de yapan Alonso; "Önümüzdeki yıl Renault ile Şampiyon olacağımı şimdiden söylemem tam anlamıyla bir çılgınlık olur. Bunu düşünmem bile çok saçma. Şu anda şampiyonayı değil, R28'in geliştirilmesi konusu gündemin birinci maddesi. Bu konuda elimden gelenin fazlasını ortaya koyacağım. Renault olarak, 2008 sezonunda zirveye oynayabilmek için çok ciddi ve çok büyük adımlar atmamız şart" dedi.


Alonso: "Ferrari herkesin hayalidir"

Fernando Alonso, Renault ile kontrat imzalamasına karşın Ferrari'ye geçme düşüncesinden vazgeçmediğini söyledi. Alonso'nun Renault ile yaptığı kontratta, Ferrari'de bir boşluk olması halinde bir yıl sonra ayrılmasına olanak sağlayan bir maddenin olduğu ileri sürülüyor. İspanyol Cadena Ser Radyosuna verdiği demeçte, geçtiğimiz dönemde Ferrari dışındaki tüm takımların 2008 sezonunda kendisiye anlaşmak için temas kurduğunu belirten Alonso; "Formula 1'de kontratlar çok esnek yapılıyor. Ancak Renault ile, bir yıl sonra ayrılmak koşuluyla kontrat yapmadım. Sadece aramızda bir iyi niyet belirtildi. Kaldı ki, Renault ile kontrat imzaladıktan onbeş gün sonra kalkıp Ferrari'ye gitmek istediğimi söylemek çok saçma ve etik dışı bir davranış olur. Formula 1'de McLaren ve Williams çok büyük takımlar, ancak Ferrari'nin yeri çok başka. Ferrari her pilotun hayallerinde olan bir büyük takım. Eğer bir gün oraya gidecek olursam, bunun keyfini tam anlamıyla çıkartmak isterim" dedi.

Nelson Piquet Jr ile önümüzdeki yıl takım içi mücadelede, Lewis Hamilton olayını yaşayıp yaşamayacağı sorulan Alonso; "Tüm yapacağım ondan daha hızlı olmak. Tabii benzer durumlarla nasıl başa çıkabileceğini Flavio çok iyi bilir ve hiçbir sorun yaşanmasına izin vermez" dedi.

Schumacher ve Todt, Asterix Filminde


Fransa'da 78 milyon Euro'luk rekor bir bütçe ile çekimleri süren "Asterix at the Olympic Games" (Asterix Olimpiyat Oyunlarında) adlı filmde Schumacher ve Todt'un yanısıra Zinedine Zidane, David Beckham ve Amelie Mauresmo gibi sporun ünlü isimleri de rol alacak. İtalyan La Gazzetta dello Sport Gazetesinde yayınlanan haberde, Michael Schumacher'in "Schumix" adıyla arenada savaş arabası (chariot) yarışçısını canlandıracak ve Jean Todt da her zamanki gibi "kırmızı" giysileriyle Schumix'e kenardan taktik verecek. Schumacher ile Todt'un filmdeki oyun sürelerinin 7 dakika süreceği belirtiliyor.

Asterix Olimpiyatlarda filminin galası ise 30 Ocak 2008'de Fransa'da yapılacak.

Ferrari ****smanı 6 Ocak'ta Fiorano'da


Scuderia Ferrari, 2008 sezonu otomobili F2008'in resmi ****sman tarihini 6 Ocak olarak açıkladı.

Ferrari'nin Fiorano Pistinde yapacağı ****sman, Formula 1'in yeni sozununun ilk ****smanı olacak. F2008'in genel olarak geçen sezonun şampiyon otomobili F2007'nin bir evrimi olacağı ve Ocak ayının iinci haftasında Jerez'de yapılacak testlerden önce dünya medyasına tanıtılacağı açıklandı. Resmi ****sman tarihini Ferrari CEO'su Jean Todt, Maranello'da dün basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda açıkladı ve aynı toplantıda Scuderia Ferrari Takımındaki görevini de 1 Ocak'ta Stefano Domenicali'ye devredeceğini söyledi. Açıklamasında 2008 sezonunda bazı GP'lere de gideceğini kaydeden Todt, "6 Ocak'ta Fiorano'da yapılacak ****smanda olacağım, ama sezon içersine tüm yarışlara katılmayacağım" dedi.


Montezemolo, fotokopiciyi Maranello'ya davet etti

Öte yandan Ferrari Başkanı Luca di Montezemolo, geçen sezona damgasını vuran "Stepneygate" casusluk skandalinin gün ışığına çıkmasında anahtar rol oynayan Woking'deki fotokopi dükkanı sahibini, kendisine şahsen teşekkür etmek için Mugello'ya davet ettiklerini söyledi. Söz konusu kişi, eski McLaren çalışanı Mike Coughlan'ın eşini, dükkanında Ferrari'ye ait ve üzerinde "gizli" damgası olan 780 sayfalık döküman dosyasını kopyalarken görmüş ve İtalyan Takımına durumu bildirmişti. Montezemolo açıklamasında; "Bu kişi olmasaydı hiçbişeyden haberimiz olmayacaktı. Bu nedenle kedisini, bizzat teşekkür etmek için Mugello'ya davet ettik. Buraya geldiğinde kendisine fabrikamızı da gezdireceğiz. Bu çok çirkin olayı artık geride bıraktık ve unutmak istiyoruz. McLaren'in son yaptığı açıklamada birisinin kesinlikle yalan söylediği kanıtlandı" dedi.


PadokF1.com'dan alıntıdır.




gamabunta -> RE: Formula 1 Haberler (23/12/2007 12:30:22 PM)

Sıralama Turları Formatı Yine Değişti


FIA'nın sıralama turları formatında yaptığı bazı küçük değişiklikler 2008 sezonunda uygulanacak. Üç eleme bölümünden oluşan format aynı kalırken, bölümlerin süreleri değiştirildi. Yeni sezonda sıralama turlarının ilk eleme bölümü 20 dakikaya çıkartılırken, ikinci eleme bölümü 15 dakika olarak kaldı. Son bölüm ise 10 dakikaya indirildi. Sıralama formatındaki bu değişikliğe, son bölümde pilotların 10 dakika süreyle yakıt tüketmelerinin neden olduğu bildirildi.

FIA'nın konuya ilişkin açıklamasında, sıralama turlarının her zaman olduğu gibi yarıştan bir gün önce, GP'nin yapıldığı ülke yerel saatiyle 14:00-15:00 arasında yapılacağı kaydedildi. Açıklamada sıralama turlarının formatı hakkında şu bilgiler yer alıyor:

1) Q1 olarak anılan ilk bölüm 14:00-14:20 arasında yapılacak ve tüm otomobiller piste çıkacak. Bu bölümün sonunda en yavaş 7 otomobil elenerek, ikinci bölüme çıkamayacak. İkinci bölüme yükselen 17 otomobilin elde ettikleri tur zamanları sıfırlanacak.

2) 14:27-14:42 arasında Q2 olarak anılan ikinci bölüm yapılacak ve 17 otomobil piste çıkacak. Bölümün sonunda yine en yavaş olan 7 otomobil elenerek, üçüncü ve son bölüme çıkamayacak. Sıralama turlarının son bölümüne yükselecek 10 otomobilin bu bölümdeki tur zamanları da sıfırlanacak.

3) 14:50-15:00 arasında sıralama turlarının Q3 olarak anılan son bölümü yapılacak ve kalan 10 otomobil piste çıkacak. 10 dakikalık bu son bölümde en hızlı tur zamanını elde edecek otomobil pole pozisyonunu kazanacak.

FIA açıklamasında, yukarıdaki 2008 sezonu sıralama turları prosedürünün 2008 FIA Formula 1 Dünya Şampiyonasına 24 otomobilin katılacağı düşünülerek hazırlandığı, 22 otomobili yer alması halinde ise Q1 ve Q2'de altışar otomobilin eleneceği belirtildi.


PadokF1.com'dan alıntıdır.




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (24/12/2007 4:14:49 PM)

Mosley, McLaren Pilotlarının Kaybetmesinden Memnun


FIA Başkanı Max Mosley, McLaren pilotları Lewis Hamilton veya Fernando Alonso'nun 2007 Pilotlar Şampiyonluğunu kazanamamış olmalarından dolayı memnunluk duyduğunu söyledi.
İngiliz The Guardian Gazetesine yaptığı özel açıklamada Mosley, bir McLaren pilotunun bu yılki şampiyonluğu kazanmış olması halinde, "Stepneygate" casusluk skandalinin gölgesinde kalmış ve geride birçok soru işareti bırakmış olacağını belirtti. FIA Başkanı skandal patladıktan bir süre sonra söylediği ve sık sık tekrarladığı gibi, McLaren'in Eylül ayında takımlar şampiyonasından çıkartıldığı gibi, Hamilton ve Alonso'nun da pilotlar klasmanından çıkartılmaları gerektiğini ısrarla savunmuştu.

Ferrari'den Kimi Raikkonen'in Brezilya GP'sinde sürpriz bir şekilde şampiyon olmasından çok büyük bir memnunluk duyduğunu kaydeden Mosley, bunun "ilahi adalet" olduğunu belirtti ve "O gün kendimi inanılmaz bir şekilde rahatlamış hissettim. Raikkonen'in yerine herhangi bir McLaren pilotu şampiyon olsaydı arkasında bir soru işaretini de birlikte taşıyacaktı. Bu soru işaretinin ne kadar büyük olacağı hakkında o zaman bir fikrim yoktu, ancak ısrarımda ne denli haklı olduğum da sonunda kanıtlandı. Aslında camia olarak çok zor bir durumdaydık ve bu şekilde sonuçlandığı için şanslıyız" dedi.
The Guardian'a yaptığı açıklamada Mosley, McLaren Patronu Ron Dennis'e inanmadığını, takımının casusluk skandalinde ne kadar ileri gittiği konusunda hiç bir aşamada doğruları söylemediğini, sürekli olarak birşey bilmediğini ileri sürdüğünü ve sonunda herşeyin kanıtlarıyla birlikte ortaya çıktığını belirtti. Mosley bu konuda; "Ron Dennis casusluk konusunda hep birşey bilmediğini ve takımının dürüst olduğunu tekrarladı durdu. Ne zaman kendisiyle yüzyüze konuşsam, bana kesinlikle yalan söylemediğini, gerçekleri açıkladığını tekrarladı. Bir kişiyi 40 yıldır tanıyorsanız ve dostluğunuz da varsa, kalkıp kendisine inanmadığınızı ve yalan söylediğini belirtmek çok zordur. Sonunda yalanlar ortaya çıkar. Sert ve katı bir avukat, ya da deneyimli bir detektif yalanlarınızı teker teker ortaya serer. Ron Dennis konusunda tereddütlerim oluştu ve artık iyice güçlendi" dedi.

Dennis'i sevmediğine ilişkin haberleri de yalanlayan Mosley, "Aslında kendisini severim. Ancak, kelimenin doğru olduğuna inanarak söylüyorum, Formula 1'e dönük davranış şeklinden nefret ediyorum. Dennis Formula 1'e bağlı ve tutkulu değil, sadece McLaren'in her yarışı bişr ve ikinci sırada bitirmesine bağlı ve bunun her türlü koşulda elde edilmesini istiyor. Söylemlerinde ciddi olmadığı da artık ortada" dedi.

BMW Önemli Bir Sponsor İle Anlaşmak Üzere

BMW Sauber, Deutsche Telekom ile görüşüyor
2007 sezonunu takımlar klasmanında ikinci sırada tamamlayan BMW Sauber F1 Takımının, çok büyük ve önemli bir sponsorla anlaşmak üzere olduğu bildirildi.

İsviçre'de yayınlanan Blick Gazetesi haberinde, Almanya'nın ünlü ve Avrupa'nın en büyük telekom kuruluşu Deutsche Telekom'un, BMW Sauber ile sponsorluk görüşmelerinde olduğunu bildiriyor. Haberde Deutsche Telekom'un söz konusu BMW Sauber sposorluğunu, "T-Mobile" markası üzerine inşa edeceği de yer alıyor.

Blick Gazetesi, Bonn merkezli BMW Sauber'in Petronas ve Credit Suisse'den sonra böylesine büyük bir sponsorlukla daha da güçleneceğini bildiriyor. BMW Sauber ile Deutsche Telekom (T-Mobile) sponsorluk anlaşmasının, takımın 2008 otomobili F1.08'in 14 Ocak'ta Münih'te yapılacak ****smanında resmi olarak açıklanacağı da haberde kaydediliyor.
Kaynak:Padokf1.com




MillAvriLewo -> RE: Formula 1 Haberler (24/12/2007 4:24:52 PM)

Uzun zamandır buralara bakamadım yoğunluktan.[:D] Alonso yuvasına döndü..




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (25/12/2007 10:43:45 AM)

Sponsoru Alonso'yu İzliyor

Mutua Madrilena Renault'ya sponsor oldu
Geçen yıl McLaren'e sponsor olan İspanyol Mutua Madrilena, Fernando Alonso'yu izledi ve 2008 için Renault'ya sponsor oldu.

Merkezi Madrid'de bulunan sigorta şirketi Mutua Madrilena, geçen yıl başında Alonso'nun transferiyle birlikte McLaren ile uzun süreli sponsorluk anlaşması imzalamış, ancak İspanyol Pilotun sezon sonunda ayrılmasıyla birlikte bu anlaşmayı iptal etmişti. Mutua Madrilena şirketinin geçtiğimiz günlerde Renault ile anlaştığı bildirildi. Şirket yetkilileri McLaren ile olan anlaşmalarının iptalinin, Alonso'nun ayrılmasıyla ilgili olmadığını kaydettiler. İspanyol sigorta şirketi Formula 1'e 2005 yılında Renault sponsorluğu ile girmiş, Alonso'nun 2007 başında McLaren'e geçişiyle sponsorluk işbirliğini bu takıma kaydırmıştı.

Mutua Madrilena'nın yeni sponsorluk anlaşması çerçevesinde şirket logosu Renault'nun 2008 otomobili R28'in üzerinde ve Renault pilotlarının yarış tulumları ve kasklarında da yer alacak. Bilindiği gibi Formula 1, 2008 sezonunda birisi Barselona, diğeri de Valencia olmak üzere İspanya'ya iki kez gidecek. Mutua Madrilena'nın yıllık sponsorluk bütçesinin yıllık 5 milyon Dolar olduğu kaydedildi.
Fry: "Honda Brawn İle Güven Kazandı"

RA108 ****smanı 29 Ocak'ta
Honda CEO'su Nick Fry, Formula 1'in strateji dehası Ross Brawn'ın gelişinin takıma müthiş bir moral motivasyon ve güven kazandırdığını söyledi.

İngiliz Autosport Dergisine yaptığ açıklamada Brawn'ın liderliğinde Honda'nın yarış kazanan ir hüviyet kazanacağını kaydeden Fry, "Bir kere Jenson'un takıma olan bağlılığı, daha Ross gelmeden önce kanıtlandı ve muhteşemdi. Tabii Ross'un gelişiyle birlikte Jenson'ın motivasyonu kat kat arttı. Ross'un eski dostu Rubens de inanılmaz bir heyecanla işe sarıldı. Ross'un gelişinden önce hepimiz yarış kaznacak bir otomobili 2008'de piste çıkartacağımıza inanıyorduk. Şimdi bu inancımız iyice sağlamlaştı. Honda olarak çok büyük bir kaynak ve tesislere sahibiz. Çalışanlarımızın hemen hepsi Formula 1'de çok deyenimli ve üst düzey insanlar. İşte Ross tüm bu değerleri harmanlayarak 2008'de uzun süredir arzuladığımız çıkışı bize sağlayacaktır" dedi.


Honda RA108'in ****sman tarihi 29 Ocak

Honda Racing F1 Takımı, 2008 sezonu otomobili RA108'in ****smanının 29 Ocak'ta yapılacağını açıkladı. Bir basın bülteniyle duyurulan ve Honda'nın İngiltere'deki merkezi Brackley'de yapılacak ****smana, takımın
CEO'u Nick Fry, yeni Teknik Direktör Ross Brawn ve pilotlar Jenson Button ile Rubens Barrichello'nun katılacağı bildirildi.

Kaynak:padokf1.com




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (27/12/2007 1:28:58 PM)

Fittipaldi'nin Piquet JR'a Güveni Tam

Fittipaldi: "Nelsinho, Alonso'nun yaşamını zorlaştırabilir"
Brezilyalı ünlü Formula 1 Şampiyonu Emerson Fittipaldi, genç Nelson Piquet Jr'ın önümüzdeki sezon Renault'da Fernando Alonso'ya çok ciddi bir rakip olmasını beklediğini söyledi ve bazı önerilerde bulundu.

Alonso'nun takım içi çekişmelere ve özellikle "çaylak" Lewis Hamilton ile yaşadığı ve tartışa boyutuna çıkan olumsuz rekabete ancak bir yıl dayanabildiğini ve kaçarak eski takımına döndüğünü vurgulayan Fittipaldi, her ne kadar Renault'da "1 numara" olsa bile, Piquet Jr'ın artık kendini kanıtlamış bir pilot olarak kendisiyle başa baş mücadele edeceğini söyledi.

Bir yıl test pilotu olarak yer aldığı Renault'da Piquet Jr'ın önümüzdeki yıl Alonso'nun yaşamını zorlaştıracak güce sahip olduğunu kaydeden, genç Brezilyalı'nın önceki yıl A1 GP'deki patronu Fittipaldi, İspanyol Pilotun 2008'de Hamilton ile olan sorunlardan fazlasını yaşayabileeğini belirtti. İtalyan La Gazzetta dello Sport'a yaptığı açıklamada Fittipaldi; "Nelsinho, Alonso'ya geçen yıl Hamilton ile yaşadıklarından çok daha beterini yaşatabilir. Genç Nelsinho mükemmel bir pilot, çok hızlı ve yetenekli. Geçen yıl testerde Renault ile 15 bin kilometreden fazla yaptı ve çok önemli bir tecrübe kazandı. Bu nedenlerle Alonso için çok ciddi bir rakip olacağına inancım tamdır" dedi. Fittipaldi, her şeye rağmen Renault'nun kendisine gerekli otomobili sağlaması halinde Alonso'nun şampiyonlukta çok ciddi şansı olduğunu da kaydetti. Bu konuda Fittipaldi; "Peşpeşe şampiyon olduğu yıllarda Takım Patronu Flavio Briatore, Alonso'nun büyük ve yadsınamayacak katkılarıyla takımının da performansını yükseltti. Bu yıl da aynı performansı yakalayabilirlerse, Alonso zirvenin en önemli adaylarından birisi olur" dedi.
Campos'a Göre McLaren'i Hamilton Karıştırdı

Adrian Campos, "Benzer olaylar Renault'da yaşanmaz" dedi
GP2 Serisi takımlarından Campos Grand Prix'nin İspanyol Patronu Adrian Campos, geçen yıl McLaren Takımında yaşanan tüm olumsuzlukların sorumlusunun kesinlikle Lewis Hamilton olduğunu söyledi.

80'li yıllarda Minardi ile yarışan ve Fernando Alonso'nun da daha önce menajerliğini yapan Campos, Emerson Fittipaldi'nin Nelson Piquet Jr'ın İspanyol Pilota zor bir rakip olacağı ile ilgili açıklamasına katılmadığını da belirtti. Bu görüşüne temel nedeni; Renault'da işlerin McLaren'de olduğu gibi yürümediği olarak kaydeden Campos; "Görebildiğim kadarıyla Nelsinho babasını karakterini ve gururunu almış" dedi.

İspanyol Onda Cero Radyosunda yayınlanan "Radioestadio del Motor Show" adlı programa konuk olan Adrian Campos, "Ancak Nelsinho bu yıl Renault'da rakibinin kim olduğunun bilincindedir. McLaren'de Hamilton'ın yarattığı ve kesinlikle bütün sorunların temel kaynağı olduğu sorunlara Nelsinho'nun neden olmayacağını düşünüyorum. Aslında McLaren'de geçen yıl yaşanan tatsız olayların fitilini, Monako GP'sinde takımının Alonso'ya imtiyazlı davrandığını öne süren Hamilton ateşledi. Eğer otomobilinizin üzerindeki katılım numarası 2 ise, bunun nedenini çok iyi bilmeniz gerekir. Lewis öylesine bir krize yol açtı ki, daha sonra Ron Dennis bunu yönetmekte aciz duruma düştü. Bunda İngiliz medyasının da rolü çok büyük tabii. Ancak Renault'da Flavio Briatore ile bu gibi olaylar yaşanmayacaktır" dedi.
McLaren Pilotu Lewis Hamilton, yeni sezona bıraktığı yerden başlayacağını ve takımın "lideri" olarak klasmanda da önde olacağını söyledi. Geçen yıl bir "çaylak" olarak başladığı Formula 1 kariyerinde, çok kısa sürede birçok olay yaşadığını kaydeden Hamilton, Alonso'nun yerine Heikki Kovalainen'in gelmesiyle birlikte, geçen yıl McLaren'in uygulamadığı "1 numara" konumuna kendisinin geleceğinden emin olduğunu belirtti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin "News 24" adlı programına açıklamalarda bulunan Hamilton, "Politik açıdan bakıldığında 2007 tam anlamıyla bir felaketti, ama bu işin özünde de politika hep var ve bu konuda yapabileceğiniz birşey yok. Böyle bir sezonun bir daha yaşanacağına pek ihtimal vermiyorum. Ama 2008'in politikadan arınmış olarak, ancak aynı heyecanla geçeceğini umuyorum. Kendi açımdan ben rahatım. McLaren'de 1 numara olacağım ve sezona yine egemen olacağım. İlk yarıştan itibaren klasmanda önde yer alacağıma inanıyorum" dedi.
Kovalainen Gözünü Zirveye Dikti

Fin Pilot, Hamilton ile ünvan mücadelesi yapacak
McLaren'in yeni Fin Pilotu Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton'a 2008 şampiyonluğunda ciddi bir rakip olacağını ve yeni takımındaki ilk yılında zaferler kazanacağına inandığını söyledi.

McLaren'in "Finlandiyalı" geleneğini sürdürmeye kararlı olduğunu kaydeden Kovalainen, yetenekli ve hızlı olan Hamilton'ı yenmenin pek kolay bir iş olmayacağını, ancak Formula 1 kariyerindeki en temel hedefinin Dünya Şampiyonluğunu kazanmak olduğunu belirtti. Finlandiya'da yaptığı açıklamada Kovalainen; "Formula 1'e adım atan her pilotun kafasındaki temel hedef, Dünya Şampiyonu olmaktır, bundan kimsenin kuşkusu yok. Bu hedefe eninde sonunda ulaşacağıma inancım tam. Takımımın yüksemesi için elimden gelenin fazlasını yapacağıma inanıyorum. Lewis çok hızlı bir pilot ve duyduğum ve izlediğim kadarıyla da çok iyi bir kişi. Ancak hedefime ulaşmak için Lewis'i de yenmek zorunda olduğumun bilincindeyim. Bu amaçla elimden geleni yaparak, pistlerde kendisini geçmek öncelikli hedefim olacaktır. Tabii o da bu hedefe kendisini adamış birisi olarak beni geçmek isteyecek. Lewis'e geçilirsem, eve gidip dersime daha fazla çalışarak, daha güçlü olarak geri döneceğim, mücadeleyi bırakmak gibi bir alışkanlığım kesinlikle yok" dedi.
Kovalainen, Keke Rosberg, Mika Hakkinen ve Kimi Raikkonen'den sonra McLaren'in dördüncü Fin pilotu olacak ve bu listeye dahil olaktan gurur duyduğunu söylüyor: "McLaren ger zaman Finlandiya'da en popüler takım olmuştur. Tabii bunda öncelike Mika ve Kimi'nin payı çok büyük. Burada olmak bir rüyanın gerçekleşmesi gibi. Bu geleneği başarılı olarak ve ünvanı kazanarak sürdürmek istiyorum."
Verstappen Le Mans Serisinde

Verstappen'e Olivier Panis eşlik edecek
Eski Formula 1 pilotlarından Hollandalı Jos Verstappen Le Mans Serisine geçiyor.

Bu sabah yaptığı br açıklamada Verstappen 2008 sezonunda bir Le Mans Serisi takımıyla anlaştığını ve Le Mans 24 Saat Yarışına davet edilmeyi umduğunu söyledi. 8 yıl Formula 1'de mücadele eden Verstappen, kariyerine Benetton'da Michael Schumacher ile birlikte başladı ve Minardi'de son verdi. 2008'de tekrar pistlere döneceğini açıklayan Hollandalı Pilot, "Van Merksteijn Motorsport" Takımı ile Le Mans Serisinde mücadele edecek. Verstappen açıklamasında; "Tekrar pistlerde yarışacak olmaktan çok mutluyum ve heyecanlıyım. Bunun özellikle Le Mans Serisinde olması ve Le Mans 24 Saat Yarışında da mücadele şansımın bulunması, heyecanımı daha da arttırıyor. Dayanıklılık serilerinde daha önce hiç tecrübemin olmaması, çok ciddi bir öğrenme sürecinden geçmem anlamına geliyor. Ama çok mükemmel bir takım ve otomobil ile yarışacağım" dedi.

Verstappen, LMES'te yarışacak ilk Formula 1 pilotu olmadığını, kendisinden önce de bu seride mücadele eden birçok pilotun olduğunu da kaydetti. Verstappen, "Pedro Lamy, Stefan Johansson ve Jean-Christophe Boullion bunlardan sadece birkaçı" dedi. 2008'de LMES'te Verstappen ile birlikte bir başka eski Formula 1 pilotu da aynı takımda olacak ve bu isim de Olivie Panis.
Kaynak:padokf1.com




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (30/12/2007 2:20:58 PM)

McLaren MP4-23'ün ****smanını Yapacak

****sman Stuttgart'ta Mercedes Müzesinde yapılacak
Vodafone McLaren Mercedes Takımı karar değişirdi ve daha önce vazgeçtiğini duyurduğu 2008 otomobilinin ****smanını yapılacağını açıkla.

Resmi ****sman olmayacak bu etkinliğin, Mercedes-Benz'in Stuttgart'taki (Unterturkheim) müzede yapılacağı, Mercedes-Benz Başkan Yardmcısı Norbert Haug tarafından doğrulandı. Alman SID Haber Ajansına yaptığı açıklamada Haug, McLaren'in 2008 otomobili MP4-23'ün örtsünün Mercedes-Benz Müzesinde 7 Ocak 2008'de kaldırılacağını söyledi. McLaren daha önce ****sman yapılmayacağını, MP4-23'ün Ocak ayının ikinci haftasında Jerez'de yapılacak test programında ilk kez piste çıkacağını açıklamıştı.

Stuttgart'taki etkinliğe Mercedes-Benz CEO'su ile DaimlerChrysler'in Başkanı Dieter Zetsche'nin de katılacağı belirtildi.
Kaynak:padokf1




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (31/12/2007 11:24:32 AM)

Mosley, Lauda, Andretti: "Reklamın Kötüsü Olmaz"

Mosley, Lauda ve Andretti skandalleri değerlendirdi
Formula 1'in önde gelen isimleri, 2007 sezonuna damgasını vuran ve kamuoyunda "StepneyGate Skandali" olarak ünlenen casusluk olayının sporu kötü yönde etkilemeyeceğini söylediler.

Geçen sezonun en önemli casusluk skandali olan ve Ferrari gizli bilgilerinin McLaren'e geçişini ortaya çıkaran StepneyGate ve ardından bu kez McLaren gizli bilgilerinin, eski bir çalışanları tarafından Renault'ya aktarılmasıyla sonuçlanan skandal ve bunların Formula 1'e olan etkileri konusunda görüşlerini açıklayanlar arasında FIA Başkanı Max Mosley, bisiklet sporunda son yıllarda ortaya çıkan doping skandali ile kıyaslandığında, Formula 1'in bu olaylardan fazla etkilenmediğini söyledi.

İngiliz The Guardian Gazetesiyle yaptığı özel röportajda Mosley, "İnsanlar olayın insan faktörü ile daha fazla ilgili. Bu açıdan bakıldığında ise, Ferrari ile McLaren arasındaki olayda yer alan insan faktörü, sporla ilgisi olmayan çevreler tarafından çok büyük bir ilgi ve heyecanla izlendi. Tabii her zaman olduğu gibi, bu konuda da yapılan yayınlar ve çeşitli yorumlar, olaya olan ilgiyi daha da arttırdı. Bu nedenle ben şahsen her iki skandalin de Formula 1'i derinden etkilediği yolundaki görüşlere katılmıyorum. Sponsorların ve sporda yer alan firmaların, sporun dürüst bir şekilde yönetildiğine olan inançları sarsılmadığı sürece ben herhangi bir şekilde etkilenmediğimize inanıyorum" dedi.
F2008'i İlk Raikkonen Deneyecek

Raikkonen F2008'i 7 Ocak'ta Fiorano'da deneyecek
Formula 1'in "Son Şampiyonu" Kimi Raikkonen'in, Ferrari'nin 2008 otomobili F2008'i deneyecek ilk isim olacağı bildirildi.

Alman DPA Haber Ajansının yayınladığı haberde 29 yaşındaki Raikkonen'in, F2008'i resmi ****smanından bir gün sonra, 7 Ocak'ta ilk kez pistte süreceği belirtildi. F2008'in ****smanı ve test programı, Ferrari'nin özel pisti olan takımın merkezinin bulunduğu Maranello yakınındaki Fiorano'da yapılacak.

Raikkonen'in F2008 ile yapacağı test sırasında, rakip McLaren de Stuttgart'da MP4-23'ün ****smanını yapacak.

Ralf 2008'de Bekleyecek

Alman Pilot 2009'da dönebileceğini söyledi
Toyota'dan ayrılan ve Force IndiaF1 Takımı ile başarısız bir test yapan Ralf Schumacher'in, 2008'de Formula 1'de olmayacağı bildirildi.

Ralf'in önümüzdeki sezon Grid'de yer almamasıyla "Schumacher" ismi de Formula 1'de olmayacak. Formula 1'de kendisine takım bulamayan Ralf'in, 2008 için bir başka motor spor serisini de gözden geçirdiği kaydedildi. Almanya'da yaptığı açıklamada Ralf; "Şu an görüldüğü kadarıyla 2008'de Formula 1'de olmayacağım. Toyota'da çok zor 3 yılı geride bıraktım ve Force IndiaF1 de benim için bir seçenek olmaktan çok uzak. Takım herşeye sıfırdan başlıyor ve gördüğüm kadarıyla benim için doğru bir tercih olmayacak. Teorik olarak 2009'da Formula 1'e geri dönebilirim, ancak bu pek de görüldüğü gibi kolay değil. Formula 1 kimseyi beklemez" dedi.
Kaynak:padokf1




*K* -> RE: Formula 1 Haberler (5/1/2008 1:34:46 PM)

F1 ve Çıkar Çevreleri

Peş peşe gelen casusluk skandalleri, Alonso’nun geleceği, Formula 1’in 12. takımının akıbeti, McLaren’in 2008 otomobilinin FIA denetiminden geçip geçmeyeceği, Schumacher’in test gerekçesiyle geri dönme olasılığı gibi önemli birçok konu dururken bu da nereden çıktı diyeceksiniz. Ancak,

Formula 1 çok uzun süredir çıkar çevrelerinin istilası altındadır. Ancak görülen o ki, sporun gelişmesi için sayıları giderek artan bu çevrelere de gereksinim var. Bugünlerde Hindistan’da insanlar, ülkelerinde yapılacak GP’nin nasıl bir finansal yararı olacağını tartışıyor. Üstelik önlerinde yıllardır kar edemeyen bir Avustralya, bir Fransa örneği, yine aynı nedenle pistinin işletme hakkını Bernard Charles Ecclestone’a devreden bir Türkiye örneği varken. Melbourne’da promotörlük işine soyunan Jaypee Group’un bu işten kar edip edemeyeceği ayrı bir tartışma konusuyken, İstanbul Park hala “çok bilinmeyenli denklem” özelliğini koruyor. GP’lerin bilet satışları dışındaki bilinen tüm gelirlerinin Formula 1 yönetimine (FOA) gittiği bilinen bir gerçek. Sadece yıllık telif ücreti olan ortalama 20-25 milyon doların, kar veya zarar etmeden karşılanabilmesi amacıyla, kişi başı 100 dolar ödeyen 200-250 bin kişiye gerek olduğunu bilmek için uzay mühendisi olmaya da gerek yok.

Peki, Formula 1 standardında bir pistin yapımı için en az 150-200 milyon dolar gerekirken, örneğin Avustralya’nın yeni promotörü Jaypee, üstelik GP sürekli zarar açıklarken, nasıl kar etmeyi ümit ediyor? Tabii pistin Formula 1 dışında kalan yıllık iş planının yapılması ve bu planın gerçekleştirilmesi bir seçenek. Kaldı ki Bahreyn, Çin, Türkiye ve Hindistan’la kıyaslandığında, Avustralya’nın çok köklü bir motor sporları kültürü var. Bu durumda akla gelen tek mantıklı çözüm, yeterli yerel izleyici kitle olmasa bile, yarış promotörünün GP dışında kalan etkinliklerde bulunması. Yine Jaypee örneğine dönecek olursak, bu firma 5 yıldızlı otellere sahip olmanın dışında, golf tesisleri, alış veriş merkezleri, büyük ticari yapıların işletmesi, otoyol inşaatları gibi çok farklı iş alanlarında çalışıyor.

Dünya ekonomisine önümüzdeki 10 yıl içinde egemen olacak BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) arasında yer alan Hindistan, dünyanın nüfusu en yüksek ikinci ülkesi olmasının dezavantajıyla, çok yaygın yoksulluk, hijyen olmayan koşulların yoğunluğu ve yetersiz ve zayıf altyapıya sahip. Dolayısıyla fazla cesur, macera seven, ya da akademik, araştırma nedenleri ve medya mensubu olarak Hindistan'a gidenler dışında, ülke ekonomisine asıl katkıyı yapan zengin turistlerin pek itibar göstermedikleri görülür. Bu nedenle Hintlilerin yeni havaalanları, yollar, turist merkezleri ve ünlü Tac Mahal'e yakın oteller gibi tesislere önem vermeleri sürpriz değildir. Formula 1'in Hindistan'a nasıl bir ekonomik yarar getireceğini hesaplamak pek kolay değil. Ancak bu ülkede yapılacak yarışlar, başta Honda ve Toyota olmak üzere, Renault, BMW ve Fiat'ın çok büyük potansiyel pazar olarak değerendirmeleri açısından ilgi çekecektir. Tabii bu arada yabancı turist açısından da yeni ufukların açılmasına neden olacaktır.

Türkiye'ye baktığımızda ise; İstanbul Park'ı karlı işletecek kapasitede, uluslararası motor sporları pazarlama yeteneğinde, batıda artık bir bilim dalı haline gelen sponsorluk yönetiminden haberi olmayan insanlarımızın yine kolay yolu seçip, çareyi işi "bir bilene" devretmekle çözdüklerini veya öyle zannettiklerini gördük. İstanbul Park'ın sahibi Bernard Charles Ecclestone da yukarıda sözünü ettiğimiz çıkar çevrelerinin içinde yer alıyor. Bay Ecclestone'un iş alanı her ne kadar Jaypee ve benzeri kuruluşlar kadar çeşitlilik göstermese de, orta vadede Türkiye ve İstanbul Parkiçin çok önemli bir çıkar çevresi oluşturuyor.

Çok tuhaf ama, hem F1’in, hem de gittiği ülkelerin gelişmek için galiba böylesi çıkar çevrelerine gereksinimi var. Ülkemizin de bugünkü koşullarda Bernard Charles Ecclestone’a gereksinimi olduğu gibi...

padokf1.com/Editör




Sayfa: [1] 2 3   Sonraki >   >>



Forum Software © ASPPlayground.NET Advanced Edition 2.5 Unicode

0.484