Bilgisayar uzmanlığı yerini bilim uzmanlığına bırakacak

Murat Oktay 20.06.2018 - 14:59
Zaman değişiyor, bunun neresindeyiz?

Seçimlerin yaklaşması ile birlikte tüm partiler gençleri gözlerine kestirdi. Hepsi planlarına ya oyunlar ya da internet için çözümler ekledi. Tabii ki biz gençler için inkar edilemez güzellikte öneriler bunlar. Ancak ne kadar doğru bir hedef, geleceğimiz için ne kadar efektif bir göz atalım istiyorum.

Geçtiğimiz 40-50 sene elektronik gelişimine bağlı olarak gerçekleşen iletişim teknolojileri devrimini getirdi. Hepimiz istediğimiz an, istediğimiz noktada bilgiye rahatlıkla erişebilir olduk. Tabii ki sonuç olarak da daha da gelişmek kaçınılmazdı. Birçoğumuz bilgisayar uzmanlığını meslek olarak yapar olduk. Ayrıca hiç şüphemiz yok ki şu an kullanmakta olduğumuz teknoloji çok daha ileriye götürülecektir. Ancak önümüzdeki 10-20 yılın devrimi ise sağlıkta olacak gibi görünüyor. Nitekim her gün açıklanan onlarca yeni ilaç ya da insan sağlığını yakından ilgilendiren gelişmeler bir çoğumuzu ilgilendiriyor. Mesela bilgisayarın ciddi anlamda desteklemiş olduğu obezite sorunu, bilim adamlarının çok ilgisini çekti. Bunun sonucunda geliştirilen bir takım ilaçlar var. Ve bu ilaçlar da şu anki var olan koşullarınızı değiştirmeden -bilgisayar başında hareketsiz kaldığımız için alınan kiloların yakımı için- herhangi bir diyet/spor vs yapmadan vücudunuzdaki yağ yakımını sağlıyor. Başka bir örnekte ise omurganızdaki hatta kalbinizdeki sorunları bile operasyona ihtiyaç duymadan normal haline getirebilen ürünler var. Sonucunda da şimdi bilgisayar uzmanlığı yapan birçok kişi bilim uzmanlığına yönlenecek.

Bu ilaçlar, kullananların genlerini düzenleyerek, probleme sebep olan sıkıntıyı gideriyor ve zaten normal koşullar altında mükemmel çalışmaya programlı olan vücudumuzu stabil hale getiriyor. Sonuç olarak da dış yardım aracılığı ile, olması gereken sağlığımıza tekrar kavuşuyoruz. Bunun başka alanlara da yansımaları elbette olacaktır. Örneğin, vücudumuza entegre edilecek bir çip sayesinde anlık olarak çıkabilecek sorunları tespit edip, hızlıca tedavi ilacı verilmesi gibi.

Elbette günün sonunda bunların hepsi çok erken aşamada olmasına rağmen geleceğimizde bu tarz içeriklerin çok yoğun bir şekilde kullanılacağının göstergesi. Sadece hap alarak, sağlımıza yeniden kavuşabilmek hatta hiç problem yaşamadan bir hayat geçirebilmek kulağa muhteşem geliyor.

Ancak bugün benim dikkat çekmek istediğim nokta tüm bunların kesişimindeki durum. Gazete, tv, internet vs gibi yerlerde gördüğünüz bu tarz ilaç vs gibi şeylere çok dikkat etmeniz lazım. Zira henüz çok erken aşamada olmasından kaynaklı insanlar üzerinde çok fazla deneyimlenmiş durumda değiller. Uzun, kısa gibi vadelerde ciddi sorunlar da doğurabilirler. Sonuçta vücudumuzun belli bir işleyiş sistemi var ve buna karşı oluşan durumlarda kanser, beyin kanaması vs gibi farklı sonuçları da beraberinde  getiriyor. Bu nedenle dokturunuzun özellikle tavsiye etmediği durumlarda bu tarz ilaçlardan uzak durmanız, daha da önemlisi denek konumuna düşmemeniz açısından önemli.

Şimdi ilk konuya dönecek olursak, partilerin programlarında bugünü değil de yarını daha çok hedefleyen içerikler olsa daha mutlu olurdum diye düşünüyorum. Zira günü bir şekilde zaten yakaladık. Ama Atatürk'ün hedeflediği "Muassır Medeniyetler Seviyesine" başka türlü de ulaşmak mümkün değil.

Yorumlar 11
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 00:47
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.06.2018 14:59
"Muassır medeniyet nedir? Nasıl yenir?" sorularının bugünkü cevabı Polonyalı oyuncu kardeşlerimizden gelsin bence.
Kalan Karakter: 300 Gönder
etemelkuran
etemelkuran 25.06.2018 22:50
Zaten bir çok ülkede "bilgisayar mühendisliği" diye bir yüksek öğrenim kursu yok. Information Technology, Bioinformatics, Business IT, Software Engineering, Data Science, Statistics, Integrated Electronics falan filan...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.06.2018 12:53
İyide bizde bilgisayar bilimi diye bir şeymi varki başka yönlere kayalım. Bilgisayar tamirciliği ve program bilgisinden başka bir haltımız mı var. Daha kendi ekranımızı üretemiyoruz. Şimdi ordan vestel arçelik die atlayacak insan lara söylüyorum. Onlarda parçalara dışarıdan alıp birleştiriyor.
etemelkuran
etemelkuran 25.06.2018 22:49
Dediğin gibi, bir dönem acıdığımız Güney Kore'ye giden iş adamlarımız Koreli Dünya devlerine panel, yarı iletken ve yonga için yalvarıyor. Vestel mesela panelleri LG,Samsung,Innolux gibi firmalardan alıyor. Basit bir customised firmware atıyorlar, boardları lehim makinasında hallettikten sonra.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.06.2018 03:48
biyotekniğe yan dalına yönelen bilgisayar mühendisleri ülkemizde bu işi yapıyor şu an zaten merhaba
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.06.2018 23:39
Kaynak gosterin vatandasi kandirmayin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bilgisayar uzmanlığı yerini bilim uzmanlığına bırakacak
İlginizi Çekebilir