1/2

Children of Morta PC İnceleme

Ersin Kılıç 21.09.2019 - 13:42
Aile bağları ile örülmüş bir macera
Platformlar Mac, Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, XBox One
Children of Morta PC İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Dead Mage Inc. - 11 bit studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,Diğer,Hack'n Slash
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 82
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%90
Artılar + Eğlenceli oynanış
+ Rün ve karakter çeşitliliği
+ Dinamik oyun sunumu
+ Aile bağları ve masal gibi anlatım
+ Hiçbir detayı atlanmayan Piksel grafikler
Eksiler - Zindan oluşturma sistemi daha iyi olabilirdi
- Boss savaşları zayıf
- Online co-op yok

Children of Morta son dönemde yıldızı parlayan ve daha fazla örneğini görmeye başladığımız Roguelike türünün yeni temsilcisi olarak karşımıza çıktı. Bu türde her ne kadar çok fazla oyun çıkıyor olsa da aralarından sıyrılanların sayısı bir hayli az. Baştan söylemem gerekiyor ki Children of Morta, sahip olduğu dinamikler ve sunum ile aradan sıyrılmayı başaran yapımlardan birisi. Peki bu oyunu diğerlerinden ayıran ne?

Children of Morta İnceleme

Oyunda Bergson ailesinin hikayesine tanıklık ediyoruz. Kuşaklar boyunca Morta Dağı'nın savunuculuğunu yapan bu aile, dağın derinliklerinden gelen kötülük ile yüzleşmek zorunda kalıyor. Yozlaşma adı verilen ve adeta bir salgın gibi yayılan bu kötülüğü durdurmak üzere dağın derinliklerine ve farklı bölgelere uzanan bir maceraya atılıyoruz. 

Aile olayını bu kadar çabuk geçmeyelim. Zira oyunun tam da merkezine bu aile oturtulmuş durumda. Dağın eteklerinde yaşayan Bergson ailesinin hikayesi oyuna muazzam bir şekilde aktarılmış arkadaşlar. Eğer daha önce Bastion'ı oynadıysanız hikaye anlatımının ona benzediğini söyleyebilirim. Oyunda bir anlatıcımız var ve hem hikayeyi, hem karşılaştığımız kötülüğü hem de aile fertlerinin durumunu mükemmel bir şekilde anlatıyor. Oyundaki bu anlatı dinamiği ve sunumu belki de en çok sevdiğim noktalardan birisi oldu diyebilirim.

Oyuna ailenin reisi de diyebileceğimiz John Bergson ile başlıyoruz. Babasının kalkanını ve henüz bilenmiş kılıcını sırtına geçiren John, hikayenin girişinin anlatıldığı ilk kısım ile birlikte dinamikleri de bizlere göstermeye başlıyor. Hani aile kavramının çok önemli olduğunu söylemiştim ya; bu durum sadece hikayede değil oynanışta da Children of Morta'nın bel kemiğini oluşturuyor. Oyunda ilerledikçe aile fertlerinin oyuna dahil olduğunu görüyor ve sırasıyla onların da kontrolünü ele almaya başlıyorsunuz. Bu durum tabi damdan düşer gibi sunulmamış. Her zindana girdiğinizde ve geri döndüğünüzde bu katılım olayı adeta ilmek ilmek hikayeye ve oyuna yediriliyor. Hatta çok çabuk ölseniz bile arka planda hikayenin işlediğine ve anlatımın devam ettiğine tanıklık ediyorsunuz. Oyunun bu kısmına ve işleyişine gerçekten bayıldığımı söylemeliyim.

Children of Morta PC İnceleme

Toplamda 6 farklı karakter ile oynayabiliyorsunuz ve bu 6 karakterin her biri farklı özelliklere sahip. Kimi kılıç kalkan ikilisi ile giderken kimi ise sahip olduğu hançerler ile Rogue sınıfına benzer bir tutum sergiliyor. Balyozunun gücü ile yeri göğü inleten bir karakterden tutun da ateş topları fırlatabilen karakterlere kadar her biri farklı özelliklere sahip karakterlere yer verilmiş. Karakterler arası denge zindan kısımlarında iyi oturtulmuş. Hepsinin avantajı ve dezavantajlı olduğu noktalar mevcut. Bu nedenle bir nevi tüm karakterlere görev vermeli ve hepsinin güçlenmesini sağlamalısınız. Zaten aynı karakteri çok fazla kullanırsanız yoruluyor ve bir müddet dinlenmesi gerekiyor. Karakter sisteminin en büyük handikapı ise boss savaşlarında. Bazı boss savaşlarını sadece bazı karakterler ile daha avantajlı bir şekilde geçebiliyorsunuz. Bu da farklı bir karakterler yola çıktığınızda o savaşı tamamen hiçe saymış oluyor.

Children of Morta PC İnceleme

Oyunda deneyim puanı kazandıkça seviye atlıyor ve farklı özelliklerin kilidini açıyorsunuz. Buradaki önemli olan nokta ise seviye ağacında her bir basamağı atladığınızda aile üyelerine de etki eden farklı özelliklerin de kilidini açıyor oluşunuz. Tüm bu yeteneklerin listesini ana merkezimiz de diyebileceğimiz malikanemizde görebiliyorsunuz. Ayrıca burada kazandığınız paralar ile Ben amcanın atölyesi sayesinde can,zırh gibi tüm karakter özelliklerini güncellerken, babaannemizin tezgahından da rün ve lütuf gibi dinamikler hakkında güncellemeler yapabiliyoruz. örneğin zindanlarda bulduğunuz bir rün'ün etki süresini uzatma gibi güncellemeler burada oyunculara sunulmuş.

Children of Morta'ya her ne kadar roguelike benzetmesini yapmış olsam da aslında çok farklı türleri içerisinde barındıran bir yapım. Diablo ve Bastion gibi oyunlardan aldığı özellikleri roguelike ve hack-n slash türü ile başarılı bir şekilde yoğurmuş diyebilirim.