Intel'in oyun ve eSpor dünyası hakkındaki görüşleri nasıl?

Ersin Kılıç 11.03.2019 - 11:43
Intel EMEA Bölge Müdürü Maurits Tichelman ile konuştuk

Geçtiğimiz günlerde Polonya'nın Katowice kentinde gerçekleşen Intel Extreme Masters 2019 etkinliğine katılmış ve buradaki deneyimlerimizi sizlere aktarmıştık. Birbirinden iddialı maçlara ev sahipliği yapılan bu büyük turnuvada Astralis ekibi Ence'i yenerek şampiyon olmayı başarmıştı. İşte bu etkinlikte aynı zamanda Intel'in Türkiye'nin de içerisinde olduğu EMEA Bölge Müdürü Maurits Tichelman ile konuşma fırsatımız da oldu. Kendisine hem ülkemiz hem de oyun dünyası hakkında bazı sorular ilettik. IEM 2019'dan kameramıza yansıyanlara ve Maurits Tichelman ile yaptığımız bu röportaja aşağıdan göz atabilirsiniz.

Intel EMEA Bölge Müdürü Maurits Tichelman ile konuştuk

Intel'in oyun ve eSpor dünyası hakkındaki planlarını konuştuk

Merlin'in Kazanı: Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? İntel'deki göreviniz tam olarak nedir?

Maurits Tichelman: Tabi ki. Ben Maurits Tichelman ve Intel'in Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu EMEA bölgesindeki satış ve pazarlama faliyetlerinden sorumluyum. 

Merlin'in Kazanı: Burada gerçekten de büyük bir turnuva izliyoruz ve birçok oyun sever bu turnuvaya canlı olarak şahit olmak için buraya gelmiş durumda. Hem burada hem de ekran başında olan birçok genç oyun sever, eSpor oyuncusu olmak istiyor. Sizin bu konudaki fikirleriniz ve onlara tavsiyeleriniz nedir?

Maurits Tichelman: Vay, bu farklı ve oldukça güzel bir soru. İyi bir eSpor oyuncusu olmak için öncelikle bunu yapmak istediğinizden emin olmanız ve kendinizi adeta buna adamanız gerekiyor. Sanırım bu durum klasik diğer spor dalları için de geçerli. Örneğin iyi bir futbolcu, hatta çok ünlü bir futbolcu olmak istiyorsanız disiplinli olmalı, iyi çalışmalı ve öğrenmeye açık olmalısınız. Tabi iyi bir eSpor oyuncusu olmak istiyorsanız aynı zamanda iyi bir donanıma da sahip olmanız gerekiyor. Bu da bizim neden burada olduğumuzu, neden Intel Extreme Masters etkinliğini her yıl düzenlediğimizi gösteriyor. Bildiğiniz gibi oyuncular için, iyi bir teknololojik gelişime imza atmanız için iyi bir deneyime de sahip olmanız gerekiyor. 

Merlin'in Kazanı: Peki Intel'in eSpor ve oyun tarafındaki geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

Maurits Tichelman: Sanırım eSpor bizim için oldukça iyi bir fırsat. Tüketici tarafında bilgisayar satışlarına baktığımızda %15'lik bir kısmın sadece oyun oynamak için ürün satın aldığını görüyoruz. Kalan tarafta da oyun oynamak satışlara büyük bir oranda yansıyor tabi ki. Ayrıca bilgisayar satışları için oyun tarafının sürekli büyüyen bir market olduğunu da biliyoruz. Bu bizim için oldukça önemli. Çünkü pazardaki bu büyük talep bizim de elimizi güçlendiriyor ve oyuncuların bizzat kendileri ile bir araya gelmemizi sağlıyor. Aynı zamanda yapımcılarla da bir araya gelebiliyor ve onlara Intel tarafında oyunlarını nasıl daha iyi optimize edebileceklerini anlatabiliyoruz. Tüm bunlara baktığımızda Intel'in gelişen teknoloji ile birlikte hem pazardaki yerini büyüteceğini hem de oyunculara daha yakın olacağını söyleyebilirim.

Merlin'in Kazanı: Türkiye özellikle eSpor konusunda son yıllarda oldukça önemli adımlar atıyor. ESL'in bir ayağı da bildiğiniz gibi Türkiye'de yapılıyor. Peki burası büyük bir finali Türkiye'de yapma olasılığınız ya da planınız var mı acaba?

Maurits Tichelman: Dediğiniz gibi ESL'in önemli bir ayağını da Türkiye'de yapıyoruz. Hatta son olarak gerçekleştirdiğimiz ESL, oldukça başarılı olmuş ve bize çok güzel geri dönüşler sağlamıştı. Ayrıca Türkiye'de oldukça iyi ve kaliteli bir oyun topluluğunun olduğunu ve bu topluluğun her geçen gün daha da büyüdüğünü biliyoruz. Yine de sanırım 7 ya da 8 yıldır büyük finalleri burada, Katowice'te yapıyoruz. Katowice oyun finalleri için ikonik bir şehir. ESL ile birlikte diğer şehirlerde daha fazla iş birliğimiz olacak, nitekim bu şehirlerden birisi de İstanbul. hem turnuvanın hem de oyun marketinin Türkiye'de çok daha büyüyeceğine inanıyoruz. Fakat şu aşamada finallerin Katowice'te devam edeceğini de söyleyebiliriz.

Intel'in oyun ve eSpor dünyası hakkındaki planlarını konuştuk

Merlin'in Kazanı: Intel dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden birisi. Peki Intel'in oyun tarafına olan bakış açısı ile birlikte yapacağı yeni gelişmeler arasında neler yer alıyor. Oyun tarafında oyunculara neler sunmayı düşünüyorsunuz?

Maurits Tichelman: Bizim için dünyadaki en iyi işlemcileri üretmek ve bunun olmasını sağlamak en önemli konulardan birisi. En yüksek performansı vermek ve oyun tarafında en iyi deneyimi sunabilmek bizim için çok önemli. Normal performansın yanı sıra overclock performansı ve iyi bir çoklu işlem performansına sahip olan 9. nesil işlemciler ile birlikte bu hedeflerimizi devam ettiriyoruz. Yapacağımız yeni yatırımlar ve tabi ki teknolojik gelişmeler ile birlikte daha da gelişeceğiz. Oyun tarafında önümüzdeki büyük fırsatları değerlendireceğimizi ve bu konudaki yatırımlarımıza devam edeceğimizi söyleyebiliriz.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 17:02
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2019 00:54
Maurits abi 8700k aldık oyun oynayamıyoruz. Yaklaşık 15000 tl lik bilgisayar çöp gibi. Hız hak getire, üstelik 500gb ssd var. İlk on saniye kopyalama hızı dudak uçuklatırken, on saniye sonra eski bilgisayarımdan, (q6600 gta v oynatıyor) berbat. 3000 tl para verdim buna, 300 dolara almayan avrupalıyı
Kalan Karakter: 300 Gönder
Intel'in oyun ve eSpor dünyası hakkındaki planlarını konuştuk
İlginizi Çekebilir