1/2

LOGAN

Hürcan Köse 1.03.2017 - 14:39
Hugh Jackman'ı son kez Wolverine rolünde göreceğimiz, aslında bir dakika, burada bir düzeltme yapmam gerekiyor... Hugh Jackman'ı son kez Logan rolünde göreceğimiz aynı adlı film sonunda izleyicilerle buluştu ben de sizler için herhangi bir spoiler içermeyen incelememi filmi izledikten bir saat sonra, henüz daha dumanı tüterken hazırladım. Yazıda filme dair, herhangi bir şeyi açığa çıkaracak herhangi bir spoiler bulunmamaktadır. Daha önce yayınlanan fragmanlardan bazı fotoğraflarla veya bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Eğer fragmanları ve verilen bu bilgileri de atladıysanız ve hiçbir şey görmeden, tamamen ferah bir kafa ile bu filmi izlemek istiyorsanız, yazıdan da belli bir kademede uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Zaten öyle bir şey istiyorsanız burada işiniz ne, değil mi?

LOGAN
Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki, Marvel çatısı altından çıkan diğer süper kahraman filmlerinin çoğunu sevmem. Zaten bu filmi de Marvel'ın stüdyoları değil, 20th Century Fox stüdyoları yapıyor. Ancak en nihayetinde Wolverine de bir Marvel karakteri. Deadpool ve X-Men serisinin ilk birkaç filmi dışında çoğu Marvel filmi çok şen şakrak ve rengarenk göründüğü için beni pek sarmaz. Filmler genel olarak aynı hizada gider. Kahramanlar toplanır, kötü adam gelir, kötü adamı yenerler, alkış ve son. Bu belki çizgi romanlarda işe yarıyor olabilir ancak film sektöründeyseniz insanlar daha fazlasını bekliyor, eh haliyle.

Logan'ın da tam olarak bu toz pembe, iyilerin hep kazandığı klasik Marvel filmlerinden çok ama çok uzaklarda, kendine has ve karanlık bir yapıya sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten film için yayınlanan ilk fragmanda bile Johnny Cash'in Hurt parçası çalıyordu. "Ben sizi üzeceğim" diye bağırıyordu film. Logan'ın karanlık ve hüzünlü bir tona sahip olacağını ta o zamandan anlamıştım. Bu gerçekten beklediğim film olacaktı. Öyle de oldu. James Mangold tam da sözünü verdiği R-Rated filmi bizlere sunmayı başardı.

LOGAN
Yeni filmin en önemli yanlarından birisi de ilk paragrafta da belirttiğim gibi Hugh Jackman'ı son kez Logan rolünde görmemiz oldu. Elbette kendisi Ryan Reynolds'ın baskılarına dayanamayıp son bir kez Deadpool'da da karşımıza çıkabilir ancak işe "Wolverine" serisi açısından bakarsak, yaşlı Logan artık emekliliği hak etmiş durumda.

Old Man Logan adlı kısa ama doyurucu çizgi roman serisi ile X-23'ü birleştiren film her ne kadar Logan'a yoğunlaşmış gibi görünse de aslında Laura'ya, yani X-23'e de aynı oranda odaklanmış durumda. Bu kez filmde iki Wolverine var. Birisi görmüş geçirmiş Logan, bir diğeri ise yolun daha çok başında olan Laura. X-23'ün kim olduğunu bu yazıda dile getirmeyeceğim. Spoiler niteliği taşıyor olabilir. O yüzden kimliğini merak ediyorsanız daha önce yazdığım şu yazıya gidip gereken ön bilgiyi alabilirsiniz.

LOGAN
Film 2029 yılında geçiyor. Artık mutantların nesli resmen tükenmiştir ve Logan da kimliği gizli bir şekilde özel sektörde çalışmaktadır. Vücuduna giren maddeler, aldığı yaralar ve ilerleyen yaşı sebebiyle artık gerçekten çok yaşlanmış ve bitkin duruma düşmüş olan Logan, beladan olabildiğince uzak durmaya ve pençelerini gerekmediği sürece çıkarmamaya çok özen göstermektedir. Şimdi para kazanmak için kendi işini yapan, bir yandan yaşlı Charles Xavier'a bakan ve bir yandan alkol komasına girmemek için çabalayan bir Logan var karşımızda. Artık bitmiş, güçsüz, hüzünlü ve yalnız bir Logan. Eski parlak günler artık güzel birer anıdan ibaret.

LOGAN
Filmde asıl amacı X-23'ü ve Xavier'ı güvende tutmak olan Logan, asi ve inatçı ruhundan da hiçbir şey kaybetmemiş gibi görünüyor. Hala kendi kafasının dikine gitse de içinde bir yerlerde yaşlı, babacan bir adamın yatıyor olduğu da aşikar. Bunu filmin birçok sahnesinde görüyorsunuz. Her ne kadar saklamaya çalışsa da Logan, insani duyguları kendi içinde yoğun bir şekilde yaşıyor.

Hikayeye dair başka bir şey söyleyip spoiler vermeyeceğim. Ufak bir "taşıma" macerası olarak başlayan filmimiz dallanıp budaklanarak muazzam bir aksiyon trenine dönüşüyor. Bunu bilmeniz şimdilik sizler için yeterli olacaktır.