1/5

Nedir, ne değildir? Bölüm 2: Silent Hill'in karakterleri ve anlamları #1

Hürcan Köse 1.04.2017 - 15:30
İlk oyunun kilit karakterlerini tanıyoruz
"Nedir, ne değildir?" adlı yazı dizimizin ilk bölümünü geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmış ve bu yeni yazı dizimizin ilk konuğu olarak Silent Hill'ı ağırlamıştık. Aslına bakarsanız yeni nesil oyunların popülaritesi altında ezildiğinden midir, yoksa Konami'nin umutlarımızı kırmasından mıdır bilmem ancak ilk bölümün ve genel olarak bir Silent Hill yazısının bu kadar çok okunacağını, böylesine pozitif yorumlar alacağını tahmin etmiyordum. Silent Hill'i benim gibi gönülden seven bu kadar kişiyi görünce, ister istemez duygulandım. Harikasınız.

Söz verdiğim gibi ikinci bölümü de ilk bölümden tam bir hafta sonrasına yetiştirdim ve sizler için, Silent Hill'e yeni girişenler için, ya da bu seriye yıllarını vermiş olanlar için serinin karakterlerini birer birer açıkladım. Bu karakterlerin içinde yönlendirdiklerimiz de var, yan karakterler de var, karşılaştığımız manifesto ve düşmanlar da var.

Nedir, ne değildir? Bölüm 2: Silent Hill'in karakterleri ve anlamları #1
Yazımın bir önceki bölümünde de dile getirdiğim gibi, Silent Hill'deki en ufak karakterin bile hiç tahmin etmediğiniz yönde, muazzam bir önemi vardır. Yolda gördüğünüz, yerde sürünen basit bir hilkat garibesi bile ana karakterin ve Sessiz Tepe'nin geçmişi açısından inanılmaz bir sembolizme sahiptir. Bu bölümde oyunda bulunan tüm karakterleri tanıtmanın yanı sıra, bu karakterlerin ana karakterler ve Sessiz Tepe için ne anlama geldiğini, neyi sembolize ettiklerine de değineceğim. Çok uzun ve detaylı açıklamalar yapacağım için, bu bölümün bile kendi içerisinde ikiye, hatta üçe bile bölünebileceğinden korkuyorum. Ancak öyle bile olsa, detaylı ve açıklamalı anlatmak, anlamak her şeyden daha önemlidir diye düşünüyorum. Yanlış mıyım? Zaten bu bölümde en uzun anlatacağım karakter de serinin kilit karakteri olan, Alessa Gillespie olacak.

Karakterleri tanıtmaya serinin ilk oyunu Silent Hill ile başlayacağım. Daha sonra yine seri sıralamasına göre Silent Hill 2, Silent Hill 3, Silent Hill 4: The Room ve son olarak ana seriden olmasa da sağlam bir Silent Hill oyunu olan Origins'in karakterlerini tanıtacağım. Ana oyun karakterlerini tanıttıktan sonra Silent Hill oyunlarında görünmese de Silent Hill evreninde yer edinmiş ve bu hikayelerin başlatılması konusunda büyük parmağı olan, geçmişin tozlu sayfalarında kalmış insanlara değineceğim. Biliyorsunuz, Sessiz Tepe kasabasında bir zamanlar gerçek insanlar yaşıyordu. Oyunlarda göremesek de, bazı detaylara dikkat ettiğimiz takdirde onları tanıyabiliyor ve Sessiz Tepe'deki yerlerini anlayabiliyorduk. O zaman başlayalım mı? Feneri açtım, ilerliyorum. Takılın peşime!

Nedir, ne değildir? Bölüm 2: Silent Hill'in karakterleri ve anlamları #1
Silent Hill

Harry Mason: 1999 yılında çıkan ilk Silent Hill oyunu boyunca yönettiğimiz ana karakter Harry Mason, '99 yılının düzenli bir işte çalışan, sorumluluk sahibi ve kendisini ailesine adamış klasik baba figürünün alışılmış bir betimlemesiydi. Aslında Silent Hill'in direkt olarak sevilmesindeki en büyük etken de buydu biliyor musunuz? 1999 yılında her yerde görebileceğiniz, sıradan bir adamdı Harry Mason. Koyu mavi bir kot pantolon, kahverengi bir ceket içine giyilmiş siyah ve gri birer tişört. Belki de bluz. O kadar önemsiz, o kadar sıradan, o kadar bizden birisiydi. Sokağa çıkıp iki sokak yürüseniz belki on tane Harry Mason görebilirdiniz. İşte Silent Hill'in inanılması güç dünyasında böylesine inanılabilir, böylesine hayatın içinden bir karakter görmek de insanlara fazlasıyla samimi gelmişti. Edebiyattaki orijinal adı ile "verisimilitude" yani gerçeğe yakıncılık Silent Hill'de yüzünü bolca gösteriyordu. En azından karakterler açısından durum böyleydi. Her yerde görebileceğiniz, belki kendinizle bağdaştırabileceğiniz bir karakterdi Harry Mason.