1/2

Need for Speed'in ilk oyunları neden bu kadar başarılıydı?

Mehmet Atilla Turan 28.07.2017 - 13:09
Retrospektif köşemizin yeni bölümünde yaklaşık yirmi seneden fazla süren Need for Speed efsanesinin ilk oyunlarını gözden geçiriyoruz!
Need for Speed... Bazı oyuncular tarafından en sağlam yarış oyunu olarak kabul edilir. 90'ların ortasında başlayan bu serinin şu zamana kadar ayakta kalmasının nedeni hakkında bir fikriniz var mı? Eğer yoksa ve konu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, bu Retrospektif yazımda, Need for Speed'in geçmişini hatırlamanıza veya öğrenmenize, hem de şu anki durumundan ne kadar farklı olduğunu anlamanıza bir hayli yardımcı olacak. Konuya girmeden önce, Need for Speed'in şimdiki durumundan bahsetmek gerekiyor. Need for Speed, yakın zamanda çıkacak olan Payback'i, birkaç ay önce E3'te Electronic Arts panelinde tanıtmıştı. Fuara özel yapılan fragman ve oynanış videosu, kitleye Payback'in aslında 2010'dan sonra çıkan NFS yapımlarından farkı olmadığını gösteriyor ve bariz olarak ana konunun birazcık klişe olduğunu görebiliyoruz. Fakat her ne kadar basit ve bilindik gibi görünse de, NFS: Payback, serinin tutkunlarını sevindirecek gibi görünüyor.

Bahsettiğim gibi, Need for Speed, içinde bulunduğumuz 2017 senesinde halen popüler ve Electronic Arts'ın gözü gibi baktığı muazzam oyun serileriden. Geçmişe dönersek, aslında bu şöhreti kazanmak için seride farklı adımlar atıldığı kolayca farkediliyor. Electronic Arts, Underground ve Most Wanted yapımları ile köşeyi dönmeyi başarsa da yazımda ilk üç oyundan bahsedeceğim, çünkü bana göre Need for Speed'in altın çağı 1995 ve 2000 seneleri arasında yaşanmıştı. Lafı uzatmadan serinin ilk oyunu olan THE Need for Speed ile başlayayım.

Need for Speed'in ilk oyunları neden bu kadar başarılıydı?

1994 senesinde Electronic Arts, konsollarda sadece spor oyunları ile ün kazanırken, PC platformuna daha çok puzzle ve macera oyunları ile tanınıyordu. 1994 yılında çıkan Panasonic 3DO, ilk CD bazlı oyun sistemlerinden biriydi ve Panasonic, bunu dünyaya göstermek istiyordu. Tabii, o sırada sadece küçük bir ofis olan EA ise, Panasonic ile hiçbir ayrıcalık yapmadan anlaştı ve 3DO için özel bir oyun tasarlamaya başladı: Road & Track: The Need for Speed. 1994 senesinde 3DO sistemine çıkarılan TNFS, bir seneliğine konsola özel kaldı. 1995 yılında MS-DOS, Sony Playstation ve Sega Saturn'e uyarlanan yapım, oyun dergilerinden ve inceleme sitelerinden bir hayli yüksek puan alarak yarış oyunlarının en popüler ismi oldu. Zamanında Test Drive ile "yarışacak" durumda olan The Need for Speed, çıktığı zaman dilimi içerisinde diğer yarış oyunlarından uzak ara öndeydi. Yapımın üç boyutlu olması bir yana, araçlara verilen özelliklerle beraber araçların bilgileri, pistlerin sadeliği ve arkada çalan müzikler, TNFS'nin kendine has stilini öne vuruyordu. Sadece bunla kalmayıp, oyun motorunun diğerlerinden farklı olduğu, iilk oynanışta belli oluyordu. Her arabanın kendine ait ağırlığı olması ve sahip olduğunuz hıza göre viraj alma özelliği, dönüşleri dikkatli almanıza ve yarışı planlamanız gerektiğini belirtiyordu. Daha önce herhangi bir yarış oyununda görülmeyen bu özellikler, üç boyutlu oyunların hızlıca geliştiğini gösteriyordu. Tabii, teknolojinin gelişimi apaçık ortadaydı, fakat menülerin basitliği ve oyunda bulunan haritaların sadece düzlükten oluşması, The Need for Speed'in tam olarak yerine oturmadığını gösteriyordu.

Need for Speed'in ilk oyunları neden bu kadar başarılıydı?
Yapımın her ne kadar MS-DOS ve konsol portları şahane olsa da, 3DO'daki farklılık oyunun hikayesinin olmasıydı. Evet, başta garip gelse de, The Need for Speed'in 3DO portunda, Most Wanted'daki Razor gibi kötü bir karakter bulunuyordu ve alt etmemiz için turnuvalara katılıp birinci olmamız gerekiyordu. Bir sonraki uyarlamalarda neden hikayelerin kesildiği bilinmez ama Need for Speed: Underground'a kadar hiçbir zaman karakter tanıtımı yapılmadı ve NFS, uzun süre boyunca Arcade yarış türünde kaldı.

İsminden "The" kalıbının kalkması ile sadece "Need for Speed", 1996 yılında seriye Need for Speed II ile devam etti. 3DO'nun, konsol marketinde yerle bir olması, Electronic Arts için özellikle 3DO'ya ait bir yapımın çıkma zorunluluğu olmadığına işaretti. Need for Speed, 1996 senesinde MS-DOS ve Sony Playstation için uyarlandı ve çıktığı sene içerisinde kelimenin gerçek anlamı ile efsaneydi. Yeni araçlar, gelişmiş grafikler, oyun motoru üzerinde yapılan değişikler, turlu haritalar, gizli araçlar yeni bir çok özellik ile The Need for Speed'i andırmıyordu. Belki grafik açısından andırabilir, fakat NFS II, açıkça  TNFS'den daha çok sevilmişti.