Oyun inceleyeciler, en azından oyun oynamasını bilmeli mi?

Mehmet Atilla Turan 7.09.2017 - 16:12
Gün geçtikçe gelişen video oyunlarına ayak uydurmak, sandığımızdan daha zor olabilir.
Teknoloji ilerledikçe belirli piyasalarda yeni çıkan ürünleri göstermek bir hayli kolaylaşıyor. Özellikle video teknolojisi ile yeni çıkan bir telefon veya bilgisayarlar, alıcılara kolay bir şekilde gösterilebiliyor ve kolayca tanıtılabiliyor. Bu durum, aynı zamanda programlar ve oyunlar da tanıtılabilen ürünler arasına giriliyor. Tabii biz de incelemeler çıkardığımızdan dolayı işlerin nasıl gittiği hakkında birkaç fikrimiz bulunuyor. İşin içinde uzun zamandır bulunan fakat bunu başaramayanlar nasıl işe girebiliyorlar?

Oyun inceleme bölümü, çoğu sitede önemli bir etken. Genelde editörlerin veya yazarların da fikrini duymak isteyen oyuncular, genelde yazarların özellikle önemseyerek yazdıkları incelemelere bakarak en azından oyunu almadan önce bir fikre sahip oluyorlar. Bahsettiğim gibi teknolojinin gelişmesi ile yaratılan yazılardan daha çok videolar daha öncelikli oluyor. Çünkü oyunun nasıl olduğunu görürken, aynı zamanda oyuncunun da durumların üstesinden nasıl geldiğini görebiliyorsunuz.

Önemli soru ise, oyunu oynayanların en azından oyun dünyasında neler olup bittiğini ve nasıl bir şekilde oyun oynacağını bilmesi gerekip gerekmediği. Bize göre en azından oyunun nasıl oynandığı bilinmesi gerçekenten önemli etkilerden biri olarak sayılıyor, fakat bazı internet siteleri için bu pek önemli gibi görünmüyor. En yakın tarihteki örneklerden biri, Polygon adlı ünlü bir oyun ve teknoloji sitesinin 2016 senesinde çıkan yeni Doom oynanış videosuydu. Sanki oynayan kişi daha önce hiçbir joystick tutmamış, ya da PS4 kontrolleri yerine direksiyon kullanıyor gibi görünüyordu. Tabii bu da çok çabuk bir sürede alay konusu oldu.


Şimdi ise yakın zamanda çıkacak olan Cuphead, bir sürü oyuncunun beğenisine yayınlanan oynanış videoları ile sunuluyor. Grafikleri ve gereken oynanış becerisi ile Metal Slug tarzı "Run and Gun" sekmesini geri getiriyor. Çoğu zaman oyundan anlayan insanlar oynarken, VenturaBeat adlı teknoloji sitesinin ana yazarı Dean Takahashi, sitesi için Cuphead'i PAX adlı bir oyun fuarında oynadı.


Videonun adından da anlaşılacağı gibi, oynanış gerçekten kötü ve Dean yaklaşık 30 dakikalık oynanış videosunda 30'dan fazla kez ölüyor. Tabii bunu izleyenlerler de çoğunlukla dalga geçiyor. 25 senelik oyun ve teknoloji kariyerinde ilk defa Cuphead oynayan Dean, bunu aslında bizlere belirtiyor. Ayriyetten çok kötü oynadığını ve bu durumun gülünecek olduğunu zaten biliyor ve bundan utanç duymuyor.

Fakat bu durum genelde diğer insanların olaya karışması ile ilginç bir hale dönüşüyor. Sosyal medyada yayılan videolar ve "komik" editler, genelde oynayanları perişana düşürüyor. Yeni bir oyunu deneyen veya daha önce oyunu oynamamış insanların karşılaştığı normal bir durum olabilir- ama bu diğerlerinin dalga geçmesi gerektiğini göstermiyor ne yazık ki. Her ne kadar başta oyun oynamasını bilmeyen eleştirmenlerin oynaması ters gelse de bir süre sonra durum normal bir hale geliyor. Herkesin bir ilk deneyimi vardır, ve muhtemelen Dean Takahashi'nin ilk Cuphead deneyimi yüzünden genelde kötü oynayanlar veya oynamasını bilmeyenler suçlanır.

Peki sizin düşünceleriniz neler? Sizce oyunu oynaması bilenler mi inceleme yapmalı, yoksa yeni deneyim kazanmaya çalışan başka çalışanlar mı? En azından incelemelerinize "Dark Souls gibi, oynaması çok zor." yazmayın da, ne olursanız olun derim ben.
Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 17:14
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2017 18:13
Kan değerlerini bir doktorun mu incelemesi daha faydalı bilgi verir yoksa TV de gördüğü kadar yorum yapan birisi mi ? Bence gayet açık...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2017 09:34
Efsane oynamasına gerek yok ama 30 dkda 30 defa da ölmesin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyun inceleyeciler, en azından oyun oynamasını bilmeli mi?
İlginizi Çekebilir