1/2

PES 2014 yapımcıları ile kendi yerlerinde görüştük (Röportaj)

Murat Oktay 13.07.2013 - 13:58
Yeni bir futbol çağı mı başlıyor?
Yıllarca süren ve daha da sürecek olan sanal futbol savaşında Konami ve Electronic Arts bu yıl da kozlarını paylaşmak için tüm güçleri ile kapışıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Londra'da Konami PES 2014 ile ilgili detayları anlattı. Yapılan basın toplantısında yeni futbol oyunu için oldukça detaylı bilgiler verdi. Bizler de bu toplantı sonrasında PES 2014 hakkında aklımızda kalan soruları yapımcılara sorduk. Yanımızda Oyungezer dergisinden Sinan Akkol da bulunuyordu. Soruları birlikte sorduk, cevapları birlikte aldık.

PES 2014 ile ilgili ilk bakış yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

(Not: Röportaj ortaklaşa gerçekleştirildiği için bazı Merlin'in listesindeki bazı sorular Oyungezer'in listesinde Oyungezer'in bazı soruları da Merlin'in listesinde bulunuyordu. Dolayısı ile benzer soruları onların röportajında da görebilirsiniz.)

PES 2014 yapımcıları ile kendi yerlerinde görüştük (Röportaj)
Yeni FOX motorunu ilk defa bir oyunda kullanıyorsunuz. Bu motoru bir futbol oyununda kullanmak zor mu?
Oldukça zordu.

Ne tür zorluklarla karşılaştınız?
Metal Gear Solid gibi bir oyunda Snake gibi tek bir karakteriniz bulunuyor. Futbol oyununda 22 hatta hakemlerle birlikte neredeyse 25 karakteri oyunda görüyoruz. Hafızayı MGS'de sadece Snake'e odaklarken, PES'te bunu tüm karakterler yaymamız  gerekiyor.

Yani bu zorluk grafik anlamında mı yoksa yapay zeka anlamında mı?
Daha çok yapay zeka anlamında bir zorluktan bahsediyoruz.

PES 2014 yapımcıları ile kendi yerlerinde görüştük (Röportaj)
Bazı insanlar PES'in bazı temel özelliklerini PS2'den PS3'e geçişte kaybettiğini söylüyor. Oyunun son build'inde bazı grafiksel problemler olmasına karşın top ve oyuncu fizik motoru öncekilerden daha iyiydi. Bize oynanışta doğru yönü bulmak için neleri değiştirdiğinizi söyleyebilir misiniz?
Aynı oyun motorunu kullanmıyorduk ve bu motoru değiştirmemiz gerekiyordu. Motor değiştikten sonra da yenilikleri eklemek giderek zorlaştı. Bu da bizim en büyük pişmanlıklarımızdan birisi. Hatalarımızdan yeni şeyler öğrendik. Yeni motorla birlikte PES'te insanları mutlu eden noktalar daha da güçlenecek.

Her sene FIFA, PES'ten daha gerçekçi bir oynanışa sahip oluyordu. Bu sene ise PES'in öne geçeceği düşünülüyor. Bunun nedeni ne?
Bazıları bu konuda FIFA'nın daha iyi olduğunu söyleyebilir. Ancak PES de oldukça gerçekçi bir futbol oyunu ve yeni motorla bu gerçekçilik daha da öteye taşınacak.