1/3

Red Dead Redemption 2 Ön İnceleme

Günseli Özkan 27.09.2018 - 15:20
Oyun hakkındaki tüm detaylar!

Rockstar oyunlarının fanı olsun olmasın, herkesin heyecanla beklediği Red Dead Redemption 2'nin özel bir sürümünü geçtiğimiz günlerde Rockstar Games yetkilileri ile Atina’da şirin bir kafede oynama fırsatı bulduk. Ne yalan söyleyeyim, bu harika oyunu deneme şansı olan ilk Türk olmak gururlandırmıyor değil. İkili, oyun hakkında merak ettiğim her şeyi spoiler vermeden ve Rockstar’ın “oyun çıkmadan bizim bilmenizi istemediğimiz hiçbir bilgiyi alamazsınız” politikasını bozmadan içtenlikle açıkladılar. Siz de oyun hakkında neler öğrendiğimi ve neler düşündüğümü öğrenmek istiyorsanız, çok fazla vakit kaybetmeden detaylara geçelim

Red Dead Redemption 2 Ön İnceleme

Öncelikle, ikilinin oyun hakkında bana anlattıkları en önemli yere değinmek istiyorum. Sohbetimiz boyunca üzerinde durulan konu, gerçekliğe oyuncuyu sıkmadan mümkün olduğunca yaklaşabilmek üzerineydi. Oyun dünyasının gerçekten canlıymış gibi yansıtabilmesi her zaman için oyuncuyu çeken bir özelliktir. Oynadığımız oyunlar, ne kadar detaya sahipse o kadar gerçekmiş hissi veriyor. Ancak bunun tabiki sıkıcı olmaya kaçan bir sınırı var. Kimse oyun içindeki 100 kmlik yolu gerçekten 100km gidiyormuş gibi deneyimlemek istemez. Zaten gerçek hayat zaman zaman sıkıcı olmasaydı, eğlenmek için oyun oynamazdık. Hatta orada bulunan yetkililerin anlattığı, oyuna eklemekten vazgeçtikleri bir detayı da yeri gelmişken anlatmak istiyorum. Yapım aşamasında ekip, ana karakterin silah şarjörünü, kıyafetinin üstünde bulunan mermi yuvalarından değiştirdiği bir detay eklemiş. Karakter, özellik eklendikten sonra ilk kez şarjör değiştirdiğinde bu herkesin çok hoşuna gitmiş ancak her seferinde aynı şekilde şarjör değiştirince yapımcılar bunun bahsettiğim o sıkıcılık sınırını aştığını fark etmişler. Bu yüzden bu gerçekliğe daha yakın olan detayı oyuna eklemekten vazgeçmişler. Kısacası Rockstar Games, Red Dead Redemption 2'de mümkün olduğunca gerçekçilik üzerine odaklansa da, bu sınıra korumaya da ant içmişler.

Red Dead Redemption 2

Oyunun hikayesi ilk oyundan 12 yıl önce, yani 1899’da geçiyor. Yeni yeni oturmaya başlayan adalet sistemiyle birlikte kanun adamları, ülkenin dört bir yanındaki outlaw çeteleri bitirme aşamasında. Hikayenin başlangıcında Blackwater’da yaşanan başarısız soygundan sonra ana karakterimiz Arthur Morgan ve üyesi olduğu çete Van der Linde, kanundan kaçarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Kellelerine para biçilen bu çete, hayatlarını devam ettirebilmek için çalıyor, soygunlar düzenliyor ve tabi ki yeri geldiğinde çatışmaktan da geri kalmıyorlar.

Vur de vuralım, öl de ölelim Dutch!

Ana karakterimiz Arthur Morgan, küçük bir çocukken çetenin lideri Dutch Van der Linde tarafından korunuyor. "Aile nedir?" olgusunu bu çete ile öğrenen Arthur, doğal olarak çeteyi kendi ailesi olarak görüyor. Bu yüzden çeteyi ne pahasına olursa olsun korumak istiyor. Kısacası Arthur ilk etapta, “vur de vuralım, öl de ölelim” karakterine sahip bir çete üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Oyunu oynarken grup içindeki insan ilişkilerini de görebiliyorsunuz. Blackwater’daki başarısızlıktan sonra çetenin diğer üyeleri tarafından otoritesi sorgulanan Dutch’ın durumunu Arthur’un gözünden izliyorsunuz. Kanun dışı dönemin yavaş yavaş bittiği zamanlarda hem çetenizi hem de kendinizi hayatta tutmaya çalıştığınız bir serüven bekliyor sizleri.

Red Dead Redemption 2

Oynanış kısmına geçmeden önce oyunun atmosferinden ve grafiklerden bahsedeceğim çünkü oyuncuyu derinden etkileyen ilk şey muhteşem grafikler oluyor. At sürerken atın kuyruğunun sallanmasından tutun da, atın tüylerinin tel tel gözükmesi, karakterimizin kıyafetinin en ufak kumaş parçasının bile oldukça iyi tasarlanması, grafiklerin ne kadar detaylı olduğunu gösteriyor. Kendinizi adeta bir kovboy filminin içinde buluyorsunuz. Ayrıca çetenizle birlikte at sürerken sinematik gibi izleyebileceğiniz bir özellik de eklemiş. Bu özellikle birlikte sadece X/A tuşuna basılı tutarak çevreyi izleyebiliyor ve yol süresince çete üyelerinin konuştuklarını dinleyerek yolunuza devam edebiliyorsunuz. Bu durum uzun süren bir yolculuğu hem sıkıcılıktan kurtarıyor hem de hikaye ya da karakterler adına daha fazla şey öğrenmenize olanak sağlıyor. Red Dead Redemption 2’de hızlı seyahat özelliği oyunda olsa bile bu detayları öğrenebilmek için ihtiyaç duymuyorsunuz. Oyunun dünyası oyuncuyu içine çekmekte oldukça başarılı da diyebiliriz.