1/2

Sosyal medyada paylaştıklarımızı nasıl koruma altına alabiliriz?

Furkan Güler 28.03.2018 - 13:09
Kişisel bilgilere önem gösteriyorsanız, işe yarayacak tavsiyelerimiz var.

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz haftalarda Facebook hakkında ortaya korkutucu bir skandal çıkmıştı. Cambridge Analytica isimli veri analiz şirketinin Facebook üzerinden 50 milyon kişinin kişisel bilgilerini elde ettiği iddiası doğrulanmış ve bu kişilerin siyasi fikirlerini değiştirmek amacı ile çalışmalar yapıldığı ortaya çıkmıştı. Sonrasında uzmanlar, "Bir kişinin Facebook'ta yaklaşık 65 kez Beğen tuşuna bastıktan sonra hangi partiye oy vereceği tahmin edilebilir." iddiası kullanıcıları daha da korkuttu. Tabii ki durum bununla da kalmadı. Sonrasında kullanıcılar, Facebook'tan indirdikleri kendi kişisel bilgilerine baktıklarında, sunucularda SMS ve arama geçmişi gibi bilgilerini de gördüler. Facebook'un resmi bir hizmeti olan bu sistem sayesinde Facebook sunucularına yüklediğiniz her türlü bilgiyi tek bir dosya halinde elde edebiliyorsunuz. Gün geçtikçe daha fazla gündeme gelen Mark Zuckerberg ve Facebook yöneticilerinin bu gizli hamlelerinde suçlu kullanıcı mı? Yoksa Facebook mu? Karar vermekte zorlanıyoruz. Ancak sizlere Facebook'a  ve sosyal medyaya yüklediğiniz kişisel bilgilerinizi korumak için vereceğimiz birkaç ipucu var.

Sosyal medya hesaplarımızı nasıl koruruz?

Facebook profiliniz ne kadar değerli?

Öncelikle Facebook üzerinden yaptığınız paylaşımların ve yüklediğiniz dosyaların bir değerini düşünün. Veya hangi bilgi sizin için ne kadar değerli? Çünkü Facebook dışında üçüncü parti şirketler ve internet korsanları, işlerine yarayabilecek her türlü bilgiyi Facebook hesabınızdan koparmak isteyecektir. Doğum tarihiniz veya e - posta adresiniz sizin için değerliyse, bunları değiştirebilir veya gizleyebilirsiniz. Facebook'a bu konularda yalan söylemenin kimseye zararı yok. En fazla sanal arkadaşlarınız Facebook üzerinden doğum gününüzü kutlamaz. Hem gerçek bir doğum günü kutlamasının yerini Facebook'un kendi kutlamasına bırakmak istemezsiniz.

İnternet korsanlarına karşı önleminizi alın

Facebook'un kişisel profilleri koruma altına alamamasının en büyük sebebi olarak etiketler gösterilmekte. Yani size ulaşmak isteyen kötü niyetli kullanıcılar, sizin haberiniz olmadan etiketlendiğiniz bir gönderiden profilinize ulaşabilir. Facebook'un hesap ayarları kısmından etiketleneceğiniz gönderilerin ayarını siz belirleyebilirsiniz. Eğer ayarlardan durumu kontrol altına alırsanız, her bir etiketlemede Facebook sizin izninizi isteyecektir. Ayrıca profilinizi, kişisel bilgilerinizi ve paylaşımlarınızı arkadaşlarınızın haricinde kimseye göstermemenizi tavsiye ediyoruz. Bu ayarı da Facebook'un, Gizlilik sekmesinden düzenleyebilirsiniz.

Sosyal medyada paylaştıklarımızı nasıl koruma altına alabiliriz?

Tanımadığınız insanların sizi internet üzerinden ne kadar tanıyabileceğini belirleyebilirsiniz

Eğer hayatınızı sosyal medya üzerinden yaşayan bir birey haline geldiyseniz bu adımı atlamanızı öneriyoruz. Gezdiğiniz, vakit geçirdiğiniz hatta alış verişe çıktığınız her mekanı ve yaptığı her aktiviteyi sosyal medya üzerinden paylaşan bir birey olup olmadığınıza karar verin. Arkadaşlarınızı, sevgilinizi, evcil hayvanınızı, çocuğunuzu veya akrabalarınızı Facebook ya da diğer sosyal medya mecralarında paylaşırken, gerçekten ne paylaştığınıza dikkat edin. Çünkü Fotoğraf karelerinde saklı kalan onlarca detay olabiliyor. Bu detaylar büyük şirketler tarafından kullanılmasa da, sizi gerçek hayatta takip etmeye kalkışacak sapık kişilerin bu detaylara baktığını bilmeniz gerekiyor.

Sosyal medya hesaplarınızda asla aynı kullanıcı adını kullanmayın

Eğer bir fenomen veya internet ünlüsü olmayı planlamıyorsanız, tercih ettiğiniz sosyal medya hesaplarında farklı kullanıcı adları tercih etmenizi öneriyoruz. Eğer kötü niyetli bir kullanıcı sizi Twitter'dan bulduysa ve Twitter üzerinden sizin hakkınızda yeterli bilgiye ulaşamadıysa Facebook ve Instagram'a da sırası ile bakacaktır. Tabii ki Twitter'da sizin seçtiğiniz kullanıcı adını kullanarak... Eğer tüm sosyal medya hesaplarınızda aynı kullanıcı adını seçerseniz, kötü niyetli kişilere birer açık kapı bıraktığınızı belirtelim. Böylelikle korsanlar veya kötü niyetli kişiler hiç vakit kaybetmeden sosyal medya profillerinize erişmiş olacak. Eğer bu durumdan rahatsız olduysanız, Facebook'un hali hazırda seçtiğiniz kullanıcı adınızı değiştirmeye imkan tanıdığını belirtelim.