Playstation VR'ın yeni korku oyunu The Inpatient'ı inceledik.

Ersin Kılıç 23.01.2018 - 15:21
Oynatmaya az kaldı, doktorum nerede?
Platformlar PlayStation 4
The Inpatient
  • Yapımcı - Yayıncı Supermassive Games - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Korku
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 70
4 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%91
Artılar + Merak unsurları ile bezenmiş bir hikaye
+ Diyalog sistemi
+ Başarılı atmosfer ve grafikler
Eksiler - Kontrollerde yaşanan sıkıntılar
- Jump Scare olayı bir süre sonra sıkıyor

Playstation VR'ın 2018'deki ilk iddialı oyunlarından biri olan The Inpatient aslında yabancı olmadığımız bir dünyada geçiyor. Aynı firmanın, yani Supermassive Games'in diğer oyunları Until Dawn ve Until Dawn: Rush of Blood oyunları ile aynı evrende geçen yapımda yine korku unsurları oldukça ön planda tutulmuş durumda. Tabi işin perde arkasında sadece korku değil aynı zamanda merak ve gizemli bir hikaye de bulunuyor.

The Inpatient, bir grup arkadaşın korku dolu macerasını anlatan Until Dawn'dan tam 60 yıl öncesinde geçiyor. Doğal olarak oyunda Until Dawn'a bazı göndermeler de bulunmakta. Oyunun genel hikayesi ise Until Dawn'a göre oldukça farklı işliyor. Çünkü hem oynanış hem de genel dinamiklere baktığımızda oyunun değişen birçok yönü var. Yine de işin merkezine tıpkı Until Dawn'da olduğu gibi Kelebek Etkisi konumlandırılmış. Aslında firmanın son dönemde çıkardığı oyunlarda bu olgu üzerine fazlasıyla durduğunu görüyoruz. Until Dawn dışında yine Playlink konseptinin 2. oyunu olan Hidden Agenda oyununda da bu işleyişi görmüş ve onlarca seçimin oyunu ne denli değiştirdiğine tanıklık etmiştik.

Oyunun hikayesine değinmeden önce kısaca Kelebek Etkisi'nden bahsedelim. Kaos Teorisi ile de ilgili olan Kelebek Etkisi'ni basitçe açıklamak gerekirse; yapılacak ufak değişikliklerin büyük sonuçlar doğurması diyebiliriz. Bu durum bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın farklı bir yerinde büyük bir kasırganın oluşmasına sebep olabilir tezinden ortaya çıkıyor. Yani oyunda yaptığımız ufak seçimlerin bile farklı sonuçlar doğurabileceği vurgulanmış durumda. Zaten oynarken, hikayeye etki eden bu seçimleri ufak kelebek uçuşlarıyla da farkedebiliyorsunuz.

Gelelim The Inpatient'ın hikayesine. Açıkçası oyunun hikaye kısmı başta da dediğim gibi merak unsuru üzerine oturtulmuş ve oyunu dinamik tutmayı başaran en önemli faktörlerin başında geliyor. Elimiz, ayağımızın bağlı olduğu bir tekerlekli sandalyede oyuna başlıyoruz. Tipine baktığımızda her halükarda yetkili bir abiye benzeyen bir doktor tarafından sorgulandıktan sonra odamızda inzivaya çekiliyoruz. Geçmişimizi hatırlamadığımız gibi bu devasa hastanede ne işimizin olduğunu da bilmiyoruz. Üstüne üstlük odamıza gelen ve her hareketinde asabilik olan bir başka hasta ile birlikte olaylardan biraz çığrından çıkıyor. Gördüğümüz sanrılar ve tüm bu soru işaretleri bir araya gelince The Inpatient'ın hikayesi de içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

The Inpatient

Oyunun önemli bir kısmı seçimler üzerine kurulu. Baştaki sorgulama anından tutun, oda arkadaşınız, hemşireler ve oyunun ilerki kısımda yaptığınız tüm seçimler hikayenin de evrilmesini sağlıyor. Diyalog ve gördüğünüz hayaller şeklinde bir ikileme oturtulan oyun kısa bir süre sonra kendi içerisinde bir karmaşaya düşüyor. Tabi bu karmaşadan siz de nasibinizi alıyorsunuz çünkü bu karışıklık ile birlikte sizin kafanızda da hangisinin gerçek, hangisinin hayal olduğu soruları dönmeye başlıyor.

Soru işaretleri ile dolu olan hikayedeki korku anları ise daha çok serbest dolaştığımız anlara yedirilmiş. Kimi zaman atmosferden kaynaklanan ışık oyunları sizi germeye yeterken, bazı anlarda da jump scare adı verdiğimiz, yani ekranda aniden beliren bazı olgularla korkutuluyorsunuz. Tabi bu korku anları dışında oyunun sürekli bir gerilim havasında ilerlediğini de söylemeliyim. Yani normal diyalog anlarında bile karakteriniz ile birlikte siz de şüpheye düşüyorsunuz. Size yakın davranan ya da normal bir sohbet içerisine girdiğiniz karakterlerin bile hareketlerini sorgulamaya başlıyorsunuz. "Yoksa tüm bunlar bir deney mi?, hasta olarak yanıma getirilen adam da onlardan biri olabilir mi? gibi sorular kafanızda dolaşmaya başlıyor.

Sohbet ve sanrı anları dışında oyunun hikayesi hakkında farklı detayları öğrenmekte mümkün. Bu bağlamda etrafta bulunan bazı objeleri inceleyebiliyorsunuz. Yani sehpa üzerinde duran sandviçten bir ısırık alabileceğiniz gibi hemşirelerden birinin unuttuğu kağıt parçasını inceleyerek bazı detayları yakalamanıza da izin verilmiş. 

The Inpatient

Oyunun en garipseyeceğiniz yönlerinden birisi karakter hareketleri olacaktır. benzer türdeki oyunlara göre çok daha ağır hareket eden, özellikle sağa sola gidişlerde sıkıntı yaşayan karakteriniz bazı anlarda canınızı sıkabilir. Tabi VR oyunu olduğu için normal sağa sola dönüşler 15, 30 ve 45 derecelik açılarla yapılabiliyor. Dönüşleri ayarlarda serbest bıraktığınızda ise sanal gerçeklik oyuncularının en büyük sıkıntısı olan baş dönmesi ile karşılaşıyorsunuz. o nedenle tavsiyem bu dönme açısını 30 ya da 45 derece ile yapmanız yönünde. 

Sonuç olarak The Inpatient korku türünde iyi bir sanal gerçeklik oyunu. Bu bakımdan Amerika'yı yeniden keşfetmiyor ama bu keşfin hemen hemen tüm gerekliliklerini yerine getiriyor. Eğer saf bir korku oyunu arıyorsanız sizi biraz üzebilir ama diyalogların önemli olduğu gizemli hikayeleri seviyorsanız ve hali hazırda Playstation VR sahibiyseniz The Inpatient'a göz atmanızda fayda var.

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 13:23
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2018 18:53
Oyun Türkçe mi?
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2018 15:54
oyunda diyolog olunca malesef sormak lazım türkçe mi diye :) senin ana dilin türkçemi gardaş ?
MK Okuru
MK Okuru 24.01.2018 21:33
Kardeşim hala oyun türkçe mi gibi sorular soruyorsunuz. Kaç senesine geldik neden ingilizceden bu kadar korkuyorsunuz. Biraz öğrenin be. Odun geldiniz odun yaşarsınız odun ölürsünüz.
MK Okuru
MK Okuru 24.01.2018 15:02
Oyun maalesef Türkçe değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.01.2018 19:48
VR kablosuz oluncaya kadar ve daha portatif hale getirilinceye kadar kullanılacak birşey değil
Kalan Karakter: 300 Gönder
KingHayran
KingHayran 23.01.2018 23:29
Korku sevenler için ideal bir oyun.
MK Okuru
MK Okuru 25.01.2018 23:17
O adam o kutuya nasıl sığıyor hocam? Snake mi o? Solid mi Boos mu?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.01.2018 11:25
ya hem vr yap hem normal yani ne alaka sadece vr a yapmak.
SkyWar
SkyWar 25.01.2018 04:47
vr sattırmak için işte boostlamaya çalışıyolar platformu.
MK Okuru
MK Okuru 25.01.2018 00:09
aynen katılıyorum.. bende onu anlamıyorum.. sadece vr ye yapmak nedir ya
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2018 16:52
bu oyun sadece Playstation VR ye sahipsek mi oynanıyor yoksa normal PS 4 te oyun tv de oynanabiliyor mu
MK Okuru
MK Okuru 24.01.2018 16:09
sadece VR:@
Kalan Karakter: 300 Gönder
The Inpatient
İlginizi Çekebilir