1/2

The Last of Us Part II Teorileri: Joel öldü mü?

Hürcan Köse 7.12.2016 - 10:12
Bir fragman yüzünden beyinleri yaktık
Dur, sakin ol. Spoiler falan vermiyoruz. Hemen sok o yorumu cebine bakayım, güzel güzel teori konuşmaya geldik. Ne buradaki bilgiler, ne de yazan başlığın herhangi bir kesinliği yok. Yani spoiler durumu da söz konusu değil, orada bir anlaşalım.

Hadi, tamam. Kabul edin artık. Xbox oyuncusu da olsanız, PC oyuncusu da olsanız, ne bileyim, sadece telefonda oyun oynuyor bile olsanız The Last of Us II'yi siz de çılgınlar gibi bekliyordunuz. Aslında böyle bir beklentiyi yaratmak da her yiğidin harcı değildir. Bu gerçekten Naughty Dog'un eşsiz başarı hikayesidir.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Türkiye saatine göre 21:00'da başlayan PlayStation Experience 2016'dan çok büyük umutlarımız vardı. Çünkü artık Last of Us 2'yi görmemizin zamanı gelmişti, geçiyordu. Hatta etkinlikten yaklaşık bir-iki hafta önce yaptığım haberde açık açık söylemiştim. "Arkadaşlar, yerlerinizi ayırtın, rezinizi alın, çünkü önümüzdeki Experience'ta Last of Us 2 duyurulacak. Demedi demeyin."

The Last of Us Part II Teorileri: Joel öldü mü?
Etkinlik başladıktan sonra oyunumu beklemeye başladım. Elbette PlayStation için çıkan her oyun benim için çok değerliydi ancak, biliyorsunuz işte, Last of Us'ın çok ayrı bir yeri var. Oyun dünyasında genelde kanı aynıdır. Bir firma, bir oyunu ile gündeme gelirse, beklenen diğer oyununa daha var demektir. Bu genellikle doğrudur ve ufak tefek istisnalar dışında da hep böyle olur gerçekten. PlayStation Experience 2016'nın ilk gösterilen oyunu da Uncharted: The Lost Legacy olunca umutlarımız hemen suya düştü. Herhalde artık bir sonraki etkinlikte görecektik oyunumuzu. Bir sürü fragman yayınlandı, duyurular yapıldı, hala yok.

Ama son bir oyun, dediler. Son bir duyuru. Fragman başladı ve grafik motorundaki o yeşil rengi gördüğüm anda anladım. Bu Last of Us'tan başka bir şey olamazdı. Zaten birkaç saniye sonra Firefly logosunu da gördüm ve monitöre kafa atmamak için kendimi zor tuttum. Bu heyecanı yaşayan tek kişi ben olamam, buna eminim. Fragmanı izledik, bitti. Sonra başladık teorileri üretmeye ve benim ilk ve en kesin teorim, Joel'in ölü olduğu üzerineydi. Ellie tek başınaydı ve Joel sadece geçmişin sunduğu bir hayaletti. Görünüşe göre bu düşünceye sahip olan tek kişi de ben değilmişim.



Reddit, Facebook, Twitter ve diğer tüm sosyal medya kanallarında oyuna dair yeni teoriler görmeye başladım. Hem benim teorim, hem de başka oyuncuların aklına gelen ve düşününce 'lan oğlum harbiden çok mantıklı ha' dediğim şeyler gördüm. Bu yazıda, bu teorilerden bazılarına değineceğim şimdi.

Öncelikli teorimize bakalım. Joel gerçekten ölmüş olabilir mi?

Bu teori konusunda büyük bir güruh ikiye bölünmüş durumda. Kimisi gerçekten Joel'in ölü olduğunu düşünüyor ve kanıtları da peşinde sunuyor, kimisi ise bunun fazla belli olduğunu ve bu kadar da açık bir şekilde belli etmeyeceklerini savunuyor. Peki neden Joel'in ölü olduğunu düşünüyoruz?

The Last of Us Part II Teorileri: Joel öldü mü?
Öncelikle fragmanın ikinci yarısı diyebileceğimiz yerde Joel, bembeyaz bir ışığın içerisinden çıkıyor. Elbette bu dışarıdaki güneşli havayı da gösteriyor ancak sembolize etmeye çalıştığı şey gerçekten 'ölümden sonraki yer' olabilir. Bunu cebe atalım. Joel yavaş yavaş Ellie'nin olduğu odaya doğru yürürken etrafındaki cesetlere bakıyor. Adeta bir ölüm meleği edasıyla yürüyen Joel'in yarım yamalak görünen giysilerine baktığımızda, üzerindeki her şeyin temiz olduğunu görüyoruz. Sizi bilmem ancak ben Last of Us evreninde giysilerin temiz kalabileceği ihtimalini pek düşünemiyorum.

The Last of Us Part II Teorileri: Joel öldü mü?
Giysileri bir yana, kamera Joel ve elindeki silaha yaklaşınca da Joel'in elinin bile gayet temiz olduğunu fark ediyoruz. Ellie'ye baktığımızda ise kanlarla kaplı, pislenmiş giysiler ve aynı şekilde kanlarla kaplı, pislenmiş bir çift el görüyoruz. Sonunda Joel lafını söyledikten sonra Ellie'nin bir süre bekleyip çok öfkeli bir şekilde ekrana bakıp nefretini kusması üzerine de geçmişte gerçekten kötü şeylerin olmuş olabileceğine ve Ellie'nin de bu durumdan çok rahatsız olduğuna dair kaygılarımız artıyor.  Nereden baksan yirmi yıllık hayatında birçok şeyi görmüş geçirmiş olan Ellie'yi bu kadar öfkelendirmiş ne olabilir ki? Joel'dan başka kimi-kimsesi var mı? Yok. Sizi bilmem ancak bence Ellie'yi sadece Joel'in ölümü bu kadar öfkelendirebilir. Ki zaten oyunun senaryo yazarı da PSX 2016'da, Last of Us 2'nin bir 'nefret' hikayesi olacağını söylemişti. Bence bu çok mantıklı bir giriş olur.