1/2

Türk Oyun Severler Birliği Seçim Bildirgesi

Mahmut Saral 26.05.2011 - 14:17
TOSB Partisi Genel Başkanı Mazhar Taral, halka sesleniyor!
Değerli arkadaşlarım. Türk Oyun Severler Birliği (TOSB) olarak, iktidarda bulunduğumuz 6 yıl, 48.5 günlük süreç içerisinde yapılamaz denilen şeyleri yaptık, yarım kalan projeleri tamamladık, kendimize yeni hedefler koyduk, hayal denilenleri gerçekleştirdik. Ben Mazhar Taral. Bir bilgisayarım, bir iPod Touch'ım, bir de PS2 konsolum var. Oyun oynamayı çok seviyorum ve benim gibi oyun oynamaktan hoşlanan insanları da düşünmek zorundayım. Sektörün durumu, alım gücü ve oyuncu profilleri malum. Yaptıklarımızla güzel sonuçlar elde ettik, ama yetmez. Daha fazlası için hedef 14 Haziran 2011 (Duke Nukem Forever'ın resmi çıkış tarihi - yeni bir çağın başlangıcı). Gelin, yönetimde olduğumuz süreçte neler başardık, ileride neler düşünüyoruz, birlikte göz atalım.

Onlar bir tanesi için uğraştı, başaramadı. Biz, o bir taneyi çıkarmakla kalmadık, üzerine 3 tane de devam oyunu getirdik.

Stalker'ı ilk duyurduklarında vaat edilenler çok güzeldi, ama ne var ki yıllar geçtikçe Stalker'ın gelebilme ihtimali de o kadar düşüyordu. Biz, ilk iş olarak yapımcı ekiple görüştük ve gerekli imkânları sağlayarak Stalker'ı satışa sunduk. Yetmedi, ardından Clear Sky ve Call of Pripyat adlı iki yeni oyunu çıkardık. Bunlar da yetmedi, şimdi Stalker 2 için çalışıyoruz. Durmak yok, yola devam!

Türk Oyun Severler Birliği Seçim Bildirgesi

Değerli şirketleri, yayıncı firmaların çatıları altında toplayarak oyun geliştirme maliyetlerini ve sürelerini düşürdük. Verimi daha da artırdık.

Eskiden oyun geliştirme süreleri pek de uzun sayılmazdı. Ancak teknoloji geliştikçe hem maliyetler arttı, hem de oyun geliştirme süreçleri. Hele bir de işin içine "reklam - tanıtım" çalışmaları girince, yetkililer "oyunu mu geliştirelim, tanıtım mı yapalım" karmaşası içine girdi, oyun geliştirmek için daha fazla süreye ihtiyaç duydu. Biz ise, Blizzard gibi bir firmayı Activision ile, id Software'ı ise Bethesda ile evlendirdik. Böylece her iki güzide firmanın da bu tip işlerinden yayıncı kuruluşlar sorumlu oldu. Artık yapımcı firmalar, aynı anda 2-3 oyun birden hazırlayabiliyor.

"Evimde yer yok, hem annem CD’lerimi çöpe atıyor" diyen gençler için Steam, Direct2Drive gibi dijital platformlar oluşturduk. Hem ucuz fiyatlarda oyunları sunduk, hem de odanızda koca bir yer açılmasını sağladık. Böylelikle "herkes rahat bir nefes almış oldu".

Oyunlara ülkemizde koyulan vergiler malum. Aldık diyelim, bu oyunları bir de yerleştirmek lazım. Çok fazla oyun oynayabilirsiniz, ama bu durum ailenizin hoşuna gitmeyebilir. Özellikle her yerden CD çıkmasına karşı tepki gösterebilirler. İşte hem bu durumun ortadan kalkması, hem de daha ucuza oyun satın alınabilmesi için dijital platformları kurduk. 10 oyun alana, 1 çaydanlık takımı kampanyası başlattık.