1/4

Vanquish - İnceleme

Yunus Koloğlu 23.07.2011 - 14:21
Shinji Mikami’den yeni bir şaheser!
Shinji Mikami’yi eminim ki duymuşsunuzdur. Kendisi Survival Horror türünün en iyi oyunlarını yapan adamdır. 1997’de yarattığı Resident Evil fenomeniyle adından söz ettirmiş, peşpeşe gelen devam oyunları ile de başarısını pekiştirmiştir. Ancak Capcom’dan garip bir şekilde ayrılmasının ardından Resident Evil serisi de yavaş yavaş düşüşe geçmeye başladı. 4. ve 5. oyun yalnız başına değerlendirildiklerinde güzel olsalar da korku özelliklerinin çıkartılıp aksiyona abanılmasıyla oldukça eleştirilmişti. Uzunca bir süre ortalıkta görünmeyen Mikami ise, yepyeni bir oyunla karşımıza çıktı. Bakalım kendisine yakışacak bir oyun mu olmuş Vanquish. İlk çıktığı zaman herkesin gözünden kaçsa da; bu oyuna hakkını verdik.

Memleketi Amerikalılar mı Kurtaracak!

“Her şey güneşli bir günde, gökyüzünden gelen saldırıyla başlamıştı. San Fransisco’da gökdelenlerin arasında yükselen bu ışık huzmesi kısa süre içerisinde binlerce insanı öldürmüştü. Hemen ardından tetiklediği patlamalar ile Goldengate köprüsü de yıkılmıştı. San Francisco, saniyeler içerisinde harap olmuştu. Sıradaki hedef ise New York’tu. Eğer ABD 8 saat içerisinde teslim olmazsa ülkenin kalbi vurulacaktı bu sefer. Bunun üstüne derhal basın toplantısı düzenleyen Başkan Elizabeth Winters birlik mesajları verse de insanların fazla umudu kalmamıştı. Derhal Albay Robert Burns komutasında bir uzay gemisi saldırıyı gerçekleştiren uzay kolonisine yollandı. Gemide DARPA’nın geliştirdiği yeni elbiseyi test etmek amaçlı katılan Sam Gideon da bulunuyordu. Ancak onun herkesten sakladığı bir amacı vardı; o da Profesör Francois Candidade’i kurtarmak...”

Vanquish - İnceleme
Genel olarak baktığım zaman hikayesi böyle. Her ne kadar klişe bir ABD vs Rusya olsa da, neyseki oyun içindeki ara videolar durumu kurtarıyor. Oyunun başlarında hikaye güzel başlasa da zaman içinde sıkıcı bir hale geliyor. Ancak oyunun son 1 saatinde büyük sürprizler gerçekleşiyor. Açık uçlu son ile birlikte yeni bir oyunun geleceği bugünden belli diyebiliriz. Ancak genel kanaatim; hikayesi için oynanacak bir oyun değil Vanquish. Yine de oyun içindeki göndermeler nedeniyle bir bakıma esprili bir hikayesi var diyebiliriz.

Şimşek Hızında Akan Oynanış

Vanquish, ilk bakışta alışkın olduğumuz Tps’ler gibi görünebilir. Karakterimiz Gears of War’daki gibi yanında 3 silah taşıyabiliyor (2 tane de bomba) , tek tuşla yakın savunmaya girebiliyor, tek tuşla da sipere geçip siperden atlıyor. Evet, oldukça çakma bir oynanış gibi gözükebilir. Ancak bu oyun Tps’ler için devrim sayılabilecek bir oynanışa sahip. Üstümüze giydiğimiz ARS (Augmented Reaction Suit) ile çatışma içinde her şey elimizin altında oluyor. Nasıl mı? Gelin Bakalım.