Tales of Kenzera: Zau İncelemesi

Murat Oktay 4.05.2024 - 14:23
Tales of Kenzera: Zau inceleme yazımızda Metroidvania türündeki bağımsız oyuna derinlemesine bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 5, Xbox Series X
Tales of Kenzera: Zau İncelemesi
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 79
40 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%90
Artılar Samimi hikayesi
Metroidvania türüne strateji öğeleri ekliyor
Harika güzel tasarlanmış ortamları
Eksiler Kısa oyun süresi
Kimi zaman kendini tekrar eden sahneler

Tales of Kenzera: Zau İncelemesi: Üç ayrı bölgede geçen Tales of Kenzera, bir kayboluş öyküsü ile açılıyor. Gerçek hayatta, Surgent Studios'un CEO'su ve yaratıcı direktörü Abubakar Salim, babasını kaybetmiş ve bu acıyla başa çıkabilmek için bir sanat eseri yaratma gereği hissetmiştir. Oyunun geçtiği kısımda, Afrofütürist bir cennet olan Amani'de yaşamını sürdüren genç Zuberi de babasını yitirmiş ve babasının ölüm döşeğinde yazdığı efsanevi bir kitap oğluna miras kalmıştır. Oyunun ve oynanabilir hikayenin son kısmı ise, babasını kaybetmiş genç bir şaman olan Zau'nun maceralarını konu alıyor.

Tales of Kenzera: Zau İncelemesi / PC

Ancak Zau'nun kederiyle başa çıkmak için daha radikal bir yöntem seçiyor: Ölüm Tanrısı Kalunga'ya, bir kabile büyüğü şeklinde görünen bu varlığa ulaşarak babasının ruhunu mezardan geri getirmek üzere pazarlık yapıyor. Zau'ya yardım edeceğini söyleyen Kalunga, bunun karşılığında Zau'dan, zamanı gelip o güzel geceye nazikçe gitmeyi reddeden üç ilahi ruhun peşine düşmesini istiyor.

Tales of Kenzera: Zau İncelemesi - 1

Bu derin tematik yapı ile Tales of Kenzera, bazı yönlerden hafif bir hayal kırıklığı yaratıyor. Zau'nun hikayesi temelde oldukça basit bir Metroidvania olarak ilerliyor ve oyunun platform ve bulmaca mekanikleri, büyük hikayeye bağlanmak için yeterince etkili olamıyor. Hızlı ateş eden silahlar ve yakın dövüş karışımı, oyunun sunmaya hedeflediği efsanevi dünyayı biraz gölgede bırakıyor. Aynı zamanda birkaç şaşırtıcı ve oldukça zorlu boss dövüşü dışında, düşman çeşitliliği dövüşleri sonuna kadar dinamik tutacak kadar geniş değil.

Tales of Kenzera, şimdiye dek yapılmış en yenilikçi Metroidvania olmasa da, Afrika bilgeliğini ve anlatılarını oyuna dahil etme konusunda öncü bir rol üstleniyor. Oyun, renkli insanlar tarafından yapılmış ve onlar için tasarlanmış. Güneş ve ay temalarını kullanan düşmanlar, neon turuncu ve mavi tonlarında engeller, ve Afrika maskelerinden esinlenilmiş mitolojik figürlerle estetik açıdan büyüleyici. Siyahi karakterlerin koyu tenleri, otantik kıyafetleri ve saçlarındaki ince detaylar, bu karakterlerin gerçekçi bir şekilde tasvir edildiğini ve gerçekten renkli insanların bakış açısından çizildiğini gösteriyor.

Tales of Kenzera: Zau İncelemesi - 2

Bu durum, oyuncunun ötekileştirilmiş hissetmemesi için büyük bir zevk kaynağı oluyor; Kiswahili ses seçeneğinin eklenmesi ise deneyimi daha da özel kılıyor. Mitoloji, birden fazla kabileden alınmış isimleri ve unsurları içerse de, çoğu Batılı izleyici için yeni olacak ve oyun, kendi özel tarihlerini çok farklı ve düşünceli yollarla kullanıyor.

Oyunun görsel ve atmosferik yapısı, kahramanımızı kederin aşamaları boyunca sürükleyen, kasırga gibi bir cehennem yolculuğuna çıkaran anlatı kadar etkileyici veya kalıcı değil. Zau'nun yolculuğunda ölüm, ona sürekli yoldaş bir varlık olarak gösteriliyor ve onu doğal düzenle çatışan, hayatını öne çıkarma çabasına odaklanmaya zorluyor. Bu da sık sık hayal kırıklığına yol açıyor. Zau'nun macerası doğası gereği zorlayıcı, ama aynı zamanda onun şaman olması için de gerekli bir süreç. Zau, bu oyunu kazanmayı amaçlasa da, Ölüm, özellikle siyah erkeklerin sevdikleriyle mahrem meselelerde genellikle tartışmaya açık olmadıkları, yol boyunca onlara değerli dersler vermek için yanında bulunur.

Zau, her bataklıkta, çölde ya da volkanda, kederini işleyerek, babasını geri getirme arzusunun altında yatan motivasyonları değerlendiriyor ve gerçekten kazanmak için nasıl bir adam olması gerektiğini keşfetmeye zorlanıyor. Anlatı, Zau'nun huysuz, kederli ve öfkeli olmasına, başarısız olmasına izin veriyor.

Tales of Kenzera: Zau İncelemesi - 3

Tales of Kenzera: Zau'nun oynanışına gelince, bu oyun Prince of Persia: The Lost Crown gibi diğer çağdaş Metroidvaniaların izlediği yolu takip ediyor. Platform bulmacaları ve tuhaf yaratıklarla dolu ordular arasında zıplama, kaçma, atılma, kesme ve biçme eylemleri gerçekleştiriyoruz. Yolculuk boyunca, oyunun renkli ortamlarında çeşitli toplanabilir eşyalar ve isteğe bağlı zorluklar bulup, saldırı ve savunma kabiliyetlerini artırarak yükseltmelerle savaş yeteneklerini geliştiriyoruz.

Bu keşif süreci, bazı tekrar eden bulmaca kalıpları ve yinelenen düşman türleri nedeniyle tecrübeli oyunculara biraz tanıdık gelebilir. Ancak, Tales of Kenzera: Zau, bazı rutin karşılaşmalarına rağmen, hikayenin güçlü anlatımı sayesinde ilerlemeye devam etmeyi sağlıyor. Daha az deneyimli oyuncular ise Tales of Kenzera'da cömert bir öğrenme eğrisiyle karşılaşacak, bu da oyunun erişilebilirliğini artırıyor ve daha geniş bir oyuncu kitlesine hitap etmesini sağlıyor.

Tales of Kenzera: Zau İncelemesi - 4

Savaşabilmek için "Şamanın Dansı"nda ustalaşırken, Güneş ve Ay olmak üzere iki dövüş formuyla başlayacaksınız. Buzlu delici oklar ve yakın mesafeden bıçaklı saldırılar arasında stratejik olarak geçiş yapabilirken, daha sonraki çok seviyeli arenalarda, düşman zırhını zayıflatırken ve zorlu sağlık çubuklarını kırarken platform becerileri elde ediyoruz. Bu size oyunun çok kolay olduğunu düşündürmesin. Tokoloshe ya da Roho ya Ngao gibi düşmanları alt edebilmek için defalarca ölebileceğinizi belirtmem şart.

Tales of Kenzera: Zau'nun mekaniklerini ve yönünü erişilebilirlik yerine hırs eksikliği ile ilişkilendiriyor. Sadece 10 saat süren bu oyun, kısalığı tasarımın bir parçası olarak ele alınıyor. Sonuçta, hikayesi bırakıp gitmek, hayatın sert sınırlarını kabul etmek ve sahip olduğunuz zamanda anlam bulmakla ilgili. Tales of Kenzera ne kadar kısa olursa olsun, oyuncuların karşılaşmaya ihtiyaç duyduğu şeyleri anlamlı bir şekilde ele alıyor.

Tales of Kenzera: Zau İncelemesi - 5

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2024 19:26
Kalan Karakter: 300 Gönder
Tales of Kenzera: Zau İncelemesi
İlginizi Çekebilir