Dead Cells inceleme

Furkan Güler 10.08.2018 - 15:48
Ölümlerden ölüm beğendik ama hangisini seçsek bilemedik.
Platformlar Android, iOS, Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, XBox One
Dead Cells
  • Yapımcı - Yayıncı Bağımsız - Bağımsız
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Platform
Merlin Puanı 93
12 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%71
Artılar + Yeniden oynanabilirlik
+ Oynanış mekanikleri
+ Bölüm tasarımları
Eksiler - Hikaye anlatımı yetersiz

Küçük bir Fransız ekip olan ancak geçmişi uzun olan Motion Twin, bugüne kadar küçük çaplı ve mobil oyunlarla oyuncuların karşısına çıktı. 2001 yılında kurulan ancak bugüne kadar geliştirdiği oyunlarla sükse yapamayan ekip için bu kez kör talihini kırdı diyebiliriz. Uzun bir geliştirme sürecinden geçen Dead Cells, nihayet piyasaya sürüldü. Geliştirme sürecinde zaman zaman oyun hakkında bilgiler paylaşan ekip, maalesef oyun için gerekli ilgiyi toplayamamıştı. Ancak Dead Cells, sahip olduğu oynanış mekanikleriyle oyuncular arasında kısa sürede yayıldı ve hak ettiği ilgiyi gördü.

Dead Cells inceleme

Dead Cells

Her şeyden önce Dead Cells, mekanik anlamında hem sizi kendine aşık eden, hem de sizi oyundan soğutan öğelere sahip. Kendine has bir mekaniği olmasa da, daha önceden gördüğümüz mekanikleri muhteşem bir şekilde harmanlayan Dead Cells’e başlamadan önce, roguelike türüne özel bir ilginizin olması gerekli. Aksi takdirde Dead Cells ile yıldızınızın barışmayacağını söyleyebilirim. Oyun boyunca bol bol öldüğünüz ve ilerlemenizin kaybolduğu bir oyuna ilgi duyuyorsanız, hoşgeldiniz. Hepimiz aynı taraftayız. Oldukça hızlı (gerçekten çok hızlı) yapısı sayesinde adeta bir rekabetçi oyun havasında olan Dead Cells’te pek de oyuncuyu kendine çeken bir hikaye ilerleyişi yok. Ancak oyunda size sunulan silahlar, özelliklerin kullanımı ve karakter animasyonları gibi detaylar, oyunun yeniden oynanabilirliği tabiri caiz ise göklere taşıyor. 

Zaman zaman metroidvania tadını da alabildiğiniz Dead Cells’te ölünce kaybolmayan tek şey, Cell adı verilen birimle aldığımız eşyalar oluyor. Ancak bu eşyalara her zaman erişmek maalesef mümkün değil. Bu eşyaları sadece kullanabilme yeteneği açıyoruz. Oyun başında kılıç, yay ve kalkan üçlüsünden iki tanesini seçip maceramıza başlıyoruz. Yolculuğumuz sırasında edinebildiğimiz bu silahların ne kadar güçlü ve güzel olacağı oyun sırasında topladığımız Cell’lere bağlı. İlgili Cell’leri elde ettikten sonra ilk durakta harcamak zorundasınız. Çünkü öldüğünüzde ilerleme kaydedeceğiniz tek öğeyi kaybetmek, bazen insanı çileden çıkartabiliyor.

Dead Cells

Cell’lerin haricinde her bir bölümü geçtiğimizde oynanışa etki edecek mutasyonları (Mutation) toplayabiliyor ve zorlu düşmanlar karşısında daha rahat durabiliyoruz. Oyundaki para miktarı ise haritalar arasında duran dükkanlardan silah almamıza veya mutasyonlarımızı sıfırlamamıza yarıyor. Her öldüğümüzde harita yapısının değiştiği Dead Cells, bu özelliği sayesinde de oyuna sizi bağlayabiliyor. Harita devamlı olarak değiştiğinden, oynadığınız bir bölümü her zaman yeniden oynamak istiyorsunuz. Harita içerisinde bulunan ışınlanma özelliği sayesindeyse haritanın her yerine istediğiniz zaman gitme imkanınız var.

Grafiksel anlamda piksel sanatını tercih eden Dead Cells, çizimleriyle kendi içinde bir bütün oluşturuyor. Özellikle karakterimizin kendine benzeyen cesetlerini gördüğü yerlerde gösterdiği tepkiler, animasyonlarla oldukça güzel anlatılmış. Oyunun bölüm sonu canavarlarıysa oyuncuyu zorlayacak türden olmuş. Silah seçiminize ve reflekslerinize bağlı olarak elit canavarların karşısında bazen zorlanabiliyorsunuz.

Sona geldiğimizde Dead Cells’in nasıl bir oyun olduğunu merak ediyorsanız, mutlaka oynamalısınız. İzleyerek veya dinleyerek oyunun nasıl bir yapıda olduğunu, ya da size hitap edip etmediğini anlamanız güç. Parasını sonuna kadar hak eden Dead Cells’i şiddettle türü seven oyunculara tavsiye ediyorum.

Yorumlar 21
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 17:55
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.01.2024 14:17
baş karakterin adı nedin?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.08.2018 15:53
Bi oyuna yüksek puan verilebilmesi için illa imdbde 9.0 alacak bir hikayeye mi sahip olmalı? Adı üstünde "OYUN" film değil. Oyunlar oynanmak için vardır izlenmek için değil.
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2023 08:55
Hayır gerçekten hikaye anlatımı yetersiz oyunun hikayesini anlamadan vurdu kırdıyla oynuyorsunuz hikayesi sadece birkaç adamın kurduğu cümleyle anlamaya çalışıyorsunuz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.11.2021 23:26
Dead Celal kaç saate bitiyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.12.2020 16:04
bu hangi tür oyun souls matığmı var soylermisiniz?
MK Okuru
MK Okuru 30.09.2021 11:14
bu oyun bir roge-lite oyunudur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2020 17:53
Bu oyunu indirdim ama her öldüğümde başa sarması sinir bozucu oyunu nasıl kaydedebilirim?
-----------------------------
Dead Cells böyle bir oyun. Öldüğünde tüm ilerlemen gider.
MK Okuru
MK Okuru 30.04.2021 21:25
Sinir bozucu degil aslında her öldüğünde geliyorsun sadece sabret ve mekaniklere alış
Kalan Karakter: 300 Gönder
Dead Cells
İlginizi Çekebilir