5 HAK - Murat SÖNMEZ

Murat Oktay 30.01.2013 - 15:18
Bu haftada ALIVE IN GAMES'ten Murat Sönmez'i terletiyoruz
5 HAK isimli köşemize devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi burada sektörün tanınmış isimlerini konuk edip, onların oyun ve benzer mecralardaki bilgilerini test edeceğiz. Bakalım işlerini ne kadar biliyorlar.

Murat Sönmez
Ben bile kendimin ne olduğunu bilmiyorken size nasıl anlatayım. Hayatımı hep tutkular ile yaşadım. Tutku duyduğum şeyi geberene kadar yaptım. Mesela kendimi bildim bileli hep okurum. Evde kitapları nereye koyacağımı bilemiyorum artık, neyseki kitap okumayı seven biri ile evliyim de sorun yok. Bir ara müziğe kafayı taktım, ergeniz ya, hiddetliyiz falan, çok uzun zaman kulağımdan kulaklık çıkmadı. Simbiyoz bir ilişki vardı aramızda. Sonra Tolkien mesela, arkadaş okudun kitabını koy işte bir kenara. Yok illa dibine kadar gidecem! Tolkien ile ilgili ne var ne yok okumuşumdur, daha modem ile car car car diye bağlandığımız dönemde tolkien sitesi kurmuşluğum vardır mesela. Sonra o yıllarla denk giden bir Lost Libray olayı vardır. Fantastik seviyoruz ya illa dibine kadar gidecez işte. Tabi bir de oyunlar meselesi var. Müzik, fantazi ve hatta Tolkien bile hayatımda inişli çıkışlı bir grafik sergilerken bu tutku hiç inmedi hep var. Umarım hep de olur. Böyle bir şeyim işte ben.

Sooo...LET THE GAME BEGINS!

5 HAK - Murat SÖNMEZ
1-Fantastik kurgunun yaratıcısı Tolkien babanın üzerinde çalıştığı kurgusal ilk 3 dilden bir tanesini söyleyebilir misin bize?

MS: Elbette Sindarin falan demek isterdim buna ama ben en iyisi Khuzdul diyeyim. Çünkü bu o kadar gizli bir dil ki, cüceler dilleri konusunda o kadar ketumlar ki Tolkien'nin kendisinin bile bu dil hakkında bir fikri yok. Ya da Tolkien elflerin dilleri üzerinde çok uğraşmaktan cücelere sıra geldiğinde bir de bunu kim yapacak diyerek sallamış ve cüceler dillerini çok iyi korur gibi de bir neden ortaya atmış olabilir. Her ne şekilde olursa olsun Khuzdul hakkında çok az şey biliyoruz ve bu yüzden de ben çok seviyorum bu dili. Çünkü 2 tane elfçe kelime ezberleyip artistik yapanlara konu Khuzdul olunca pek rastlayamıyorsunuz. Ayrıca ben cüceleri de elflere göre daha çok severim. Adam gibi adamlar ya da daha doğrusu cüce gibi cüceler ulen!

MK:
İşte aldatmacalı soru diye buna denir sevgili Murat. Verdiğin cevaplar mantıken doğru lakin işte sana gerçekler; Tolkien dil oluşturmaya daha 8-9 yaşında arkadaşıyla başlamış. Bu süreçte ilk oluşturmaya başladığı diller Animalic, Nevbosh, Naffarin adlı dillerdir. Dolayısı ile maalesef yanlış cevap!

5 HAK - Murat SÖNMEZ
2-1977'de bir fare ısırığından ölen "Rock Star" kimdi (bak ipucu geliyor) veya neydi?

MS: Bir kere o yıllarda bu zamanki gibi Rock Star diye bir tanım yoktu. 60 kuşağından bahsediyoruz. Bu adamlar şarkılarını star olmak için değil, dünyanın bozuk düzenine baş kaldırmak için yapıyorlardı. O yüzden bugünkü MTV gençliğinin rock star tanımlamasını o kuşak için kullanmayalım diyerek bu soruyu geçiştirsem?
MK: Sevgili Muratçığım, laf salatasını ben de çok severim özellikle Sezar sos ya da Bin Ada sosu ile birlikte, hele yanında bir de parçalı tavuk varsa tadından yenmez. Lakin burada "Rock Star" bir ünvandan çok bir isim. 1977'de Alice Cooper'ın "Rock Star" adlı boa yılanı bir fare ısırığı sonucu ölmüştür. Sevgiler saygılar Alice baba.

5 HAK - Murat SÖNMEZ

3-Keanu Reeves'in canlandırğı Johhny Mnemonic karakterinin hafızasının boyutu ne kadardı?


MS: Şimdiii. O film yanlış hatırlamıyorsam 90'lı yılların ilk yarısında falan yapılmış olmalı ben üniversitedeydim çünkü. Hayal meyal hatırlıyorum, kafaya bir şeyler takıyordu da halüsinasyonlar mı görüyordu neydi öyle bir şeydi. Yılın 1995 olduğunu düşünsek o zaman benim bilgisayarımdaki ram miktarı taş çatlasa 32 MB falan olmalı. Buradan yola çıkarsan bunun da bir bilimkurgu filmi olduğunu düşünürsek o zaman mesela 10GB'ın çok aşırı bir miktar olduğunu düşünmüş olabilirler. Hadi bir de ben bunu 3 ile çarpayım 30GB diyeyim!
MK: Ahh! Yanından geçtin ama maalesef tuturamadın. Johhny Mnemonic'in hafızası ilk başta 80 GB olarak ayarlandı, sonra 160 arttırırdılar. Lakin filmde kendisine 320 GB taşıttırdıkları için beyni yanma tehlikesi geçiriyor. Canlar yavaş yavaş gidiyor Murat!

5 HAK - Murat SÖNMEZ
4-Star Wars filminden hala para kazanan bir diğer ünlü yönetmen kimdir? Bunun sebebi ne?

MS:
Ya sen şimdi onu bırak da Lucas sen ne gözü para hırsı bürümüş bir adammışsın be. Gelmişsin kaç yaşına tüm sülaleni 50 kez zengin edecek parayı kazanmışsın daha nedir derdin de gittin Disney'e sattın bütün yaptıklarını. Arkadaş hiç mi için acımadı. İşte ilk sorudaki Tolkien ile modern zamanların Tolkien'i Lucas'ın arasındaki fark bu. Birisi tutku ile yapmış ne yapmışsa, para kazanmış mı kazanmış elbette ama asıl derdi para kazanmak olmamış hiçbir zaman. Sen bir de Lucas'a bak. Daha da gitmem Star Wars'a falan. Zaten son üçlemeye de kılım. Kazanan da kazansın parasını turşusunu kursun, Jar Jar'lar yesin adı batasıcaları.
MK: Mesa Murat Bings, mesa sözleri çarpıtmaks, mesa soruya cevap vermemek, mesa loses again!

5 HAK - Murat SÖNMEZ
5-It's time to kick ass and chew bubble gum...

MS: ...hail to the king baby! Forever'da yazık ettiler ama.
MK: Şimdi bu soru bizim tahmin ettiğimiz cevabı alamdı ancak burada bizim de hatamız vardır yani. Nitekim sana bu sözün devamını söylemen gerektiğini söylemeyi unuttuk dolayısı ile bunu doğru cevap sayıyıoruz ancak okurları bilgilendirmek için bizim aradığımız cevabı söyleyeyim;
"and I'm all out of gum."

5 HAK - Murat SÖNMEZ
GAME OVER

Sonuç: Oyun dünyasının sevilen bir ismi, editörlüğün duayeni olarak herkesin sevgisi var sana fakat buradaki sorularda gerçekten beklenenin çok altında kaldın. Fakat bunun için seni değil, ezberci eğitim sistemini suçluyoruz. Eğer biz de İsviçre'deki gibi bir özgün öğretim sahibi olabilseydik o zaman durum çok daha farklı olurdu diye düşünüyorum. Dolayısı ile seni eğitim ve öğretimden sorumlu bir bayan olan Sevimli Elibalta'ya emanet ediyoruz. Mutluluklar.

5 HAK - Murat SÖNMEZ
Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 18:00
Kalan Karakter: 300 Gönder
5 HAK - Murat SÖNMEZ
İlginizi Çekebilir