Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?

Tayfun Kumaş 13.10.2021 - 18:39
Crytek, geliştirdiği teknoloji ve ileri düzey oyunları ise kendi Metaverse’ünü ya da herkesin anlayacağı tabiriyle Matrix’ini yaratmış olabilir mi?

Metaverse, Endüstri 5.0 olacağı tahmin edilen ve internetten sonra hayatımızı etkisi altına alacağı ön görülen geleceğin sanal dünyası. Yani bunun kısa ve kabaca tanımını bu şekilde yapabiliriz. Bu dünyada, tüm sanal dünyaların artırılmış gerçeklik ve internetin tamamı dahil olmak üzere fiziksel gerçekçiliğin de kalıcı olarak sanal dünyaya aktarılmasıyla oluşan büyük bir alan oluşuyor. Buna Matrix gibi bir sanal dünya da diyebiliriz. Tek fark şu ki; bu evreni insanlar olarak bizler yaratıyoruz. Makineler değil. Kelime olarak da “meta” kavramı, geleceği ve “öte” kavramı konu alırken, “verse” ise evreni anlatıyor. Türkçe anlam olarak “Evrenin Ötesi” de diyebiliriz buna. 

Not: Bu yazı sadece editörün kendi düşünceleridir. Herhangi bir firmayı ya da projeyi kapsamaz. Sadece kısa süreli yapılan basit bir beyin fırtınasıdır.

Nedir Crytek’in Metaverse’ü? 

Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?

Bunu Neden Böyle Yorumladım?

Crytek GmbH, bu işe girişirken “Back to the Dinosaur Island” adlı bir VR demosu ile radikal karar alarak ticaret merkezli AAA oyunlarını geride bırakmış ve herkesten önce VR teknolojisine el atmıştı. Temanın dinozorlu olması ise Crytek’in ana ve ilk yapımı olan Far Cry’ın asıl geliştirme aşamasında demosu olan X-Isla’yı temsil ediyor. Yani firmanın varoluş noktasını. Böylelikle firma, bu ücretsiz demo ile bir yeniliğe gidiyor ve temellerine geri dönüyor. Belki de kendi hayal dünyalarında yarattıkları bu sanal dünyada, kendilerine ait fikirlerin hayat bulduğu bu sanal halin yer aldığı metaverse’ü, kendi matrixlerini böylece resetliyor diye yorumlayabiliriz. 

Firma, bu demonun ardından Robinson: The Journey ve The Climb adlı büyük VR oyunları ile sektöre mükemmel bir giriş yaptılar. Robinson kelimesi, çevirisi yapıldığı zaman Türkçemizde birçok anlama gelmekte olmasına rağmen orijinal kelimesinden kesin bir anlam çıkaramıyoruz fakat Robinson denince aklımıza meşhur Robinson Crusoe adlı ıssız adaya düşen bir adamın romanı, daha sonra filmlere uyarlanan hikayesi geliyor.

Dünya genelinde de düşüncesel olarak bu böyle olsa da, The Journey ile düştüğümüz sanal dünyadaki yolculuğu gelecekteki sanal dünyamızda yaşıyoruz. 

Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?

Her ne kadar dediklerim kendi düşüncelerim olsa da, oyunu oynayınca firmanın bu büyük değişimi ister istemez bunları bize hatırlatıyor. 

Berlin’de bulunan Computerspiele Museum’da sergilenen birçok eski ve kültleşmiş cihazlara, oyunlara rağmen VR teknolojisinde sadece Crytek’in VR oyunlarının gösterimi, bugünden geleceği gören firma olmasının en açık kanıtı. Geçtiğimiz yaz, bu konuda çektiğim fotoğraflara aşağıdan bakabilirsiniz. 

Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?

Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?
                              Fotoğraflar: Berlin Computerspiele Museum / 28 Temmuz 2021 (Tayfun Kumaş)

Crytek, geçtiğimiz nesilde her ne kadar VR teknolojisi ile öne çıkan bir firmaya dönüşse de, Crytek’in ilk 3D girişimini Crysis 2 ile yaptığını, E3 2010’da yayınladığı fragman ile dönemine dair o teknolojiyi zirveye çıkarmak adına tüm radikal kararlar aldığını da unutmamak lazım. Tabii bunun ticari boyutu da var. Crytek, her ne kadar en başta oyun teknolojisi üzerinde yenilikleri getiren bir firma olsa da bir noktadan sonra geliştirdikleri CryEngine ile ticari yoluna da devam etmek zorunda olan bir firma. 

VR teknolojisine erkenden girişmeleri, her ne kadar Robinson: The Journey ile The Climb gibi eşsiz, hatta şimdiden müzelik olan yapımları yapsalar bile VR Teknolojisi her eve girmediği için bu oyunlar yüzünden firmanın bazen iflas ettiği, bazen de tamamen kapandığı dedikodularını dile getirir oldu. Açıkçası bilinen şu ki; bu teknoloji ve bu oyunlar, sessiz sakin bir şekilde milyonlara ulaşmayı bekliyor.  

Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?

Matrix’in temelindeki fark şuydu; Makinelerin kölesi değil, kendi isteğinizle yaşamayı tercih ettiğiniz bir dijital dünya kavramı. Bunun bir sonraki adımı bilinç transferi denilen olay. Bilincimizin, hafızamızın, anılarımızın, tecrübelerimizin, dijital ortamda bir kopyamız olması. 

Yakında Remastered olarak çıkacak olan Crysis 2’de geliştirilen hikâyede ana karakterimiz Prophet, o an kendini nanosuite kopyalıyordu. Ortak yaşam simbiyoz olarak oyunun ilk repliklerinde bunu belirtse de, kendini nanosuite kopyalaması da daha sonra kurgulanan Black Ops III’teki D.E.A.D.’in robotik zihin kopyalaması gibi ya da Elon Musk’un Neuralink teknolojisindeki gibi beyinsel birleşimi farklı açıdan sunması bize bugünlerin sinyalini vermişti diye yorumlayabiliriz. Oyunun hikayesini, Altered Carbon romanının Netflix’e uyarlanan dizisininden tanıdığımız yazarı Richard Morgan olması da her iki yapımda da zihin transferleri yapılması bu şekilde yorumlamaya ister istemez açık bırakabiliyor.

Matrix’te de sizin tamamen o dijital dünyada ölümsüz şekilde yaşayabilme algısı vardı. Zaten yeni filme dair kesin bir senaryo içeriği bilmesek de, bu serinin M: Revolution ile bitmemesinin özeti de bunun olabileceğini kestirmemek hiç de zor değil. “Artık Gelecekteyiz!” dediğimiz Crysis 2 repliklerinde olduğu gibi. Bu yüzden bu bilim kurgu senaryosunun, teoride imkânsız olmadığı anlamına da geliyor. 

Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?
 
Elon Musk’ın Neuralink projesinde beynin haritasını ortaya çıkarmaya girişmesi de bu açıdan önemli. Crytek’in eski CEO’su Cevat Yerli, firmadan ayrıldıktan sonra kendi teknoloji firması olan ROOM’u kurdu. Bu teknolojide ile iletişimi baştan yaratacağını söylemişti. 

Kendi kişisel Twitter hesabındaki görsel paylaşımlara bakacak olursak, Crytek’in VR oyunları ile temeli atılan Metaverse’ün gerçekliliği sanırım o odaya yansıyacak. Böylelikle geleceğin iletişim şeklini yeniden yaratıyoruz diyen Cevat Yerli, bu yeni teknoloji ile herkesin sanal olarak bir odada toplanmasını sağlayacak ve böylelikle evlerimizden doğru bir nevi gerçek hayatta biriyle görüşür gibi iletişimler kurabileceğiz. Bu tür VR oyunlarının da, geleceği ön gören bir demo olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu VR teknolojisine ve yapılan her oyununa gereken değeri veriyorum. Kaldı ki Valve gibi herhangi bir oyun projesine Steam’den sonra başlamayı gereksiz gören firma bile geçtiğimiz senelerde Half Life: Alyx ile seriyi bir VR oyunu olarak yeniden canlandırmıştı.  

Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?
                                                    Foto: Cevat Yerli’nin ROOM projesi kapsamında yarattığı bir oda!

Crytek GmbH, her ne kadar eğlence sektörüne ve oyun dünyasında yer alan bir firma olsa da, CryEngine ile bu gücü sağlamış ve teknolojik açıdan her zaman zamanın ötesinde yapımlar geliştirmişti. 2004 ve 2007 senesinde piyasadaki yerini alan Far Cry ile Crysis örneği ve 2011 sonlarında gelen Warface ile Free to Play sektöründe görülmemiş bir başarı, sonunda da VR ile yaratılan uçsuz bucaksız bir dünya.

Yakın gelecekte Crytek GmbH’den Crysis Trilogy Remastered bekliyoruz. Diğer yandan ismi duyurulmamış bir AAA oyunu olsa da, yeni nesil VR için The Climb 2 ile VR teknolojilerine devam etmeleri, bu eğlenceli sanal dünyada firmanın teknolojideki devrimlerinin peşini bırakmayacağı ön görülüyor. Yorum sizin. Son olarak yayınlanan The Climb 2 ile VR teknolojisinin ne denli geliştiğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Yorumlar 34
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 15:40
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.10.2021 06:52
Kojimanında dediği gibi craysis 2-3 efekt koyulmuş boş bir oyun grafikleri de hiç güzel değil sadece optimizasyon özürlü bir oyun beceriksiz bir firma daha adam gibi oyun yapamıyor kalkmış sanal gerçeklikten bahsediyor hadi ordan !
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2021 01:57
Peki bu açıklamadan Kojima'nın haberi var mı?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 22:32
Crytek dogru duzgun oyun yapamiyorken yapacagi sanal dunya neye benzer siz karar verin.Zaten yasadigimiz dunya sacma sapan birsey oldu bir de sanali kalsin bence :)
MK Okuru
MK Okuru 17.10.2021 19:21
hahahahahaha keşke crytek çalışanı olsam. onlar sizin gibileri ciddiye alıp takip bile etmez.
MK Okuru
MK Okuru 16.10.2021 16:47
craytek çalışanıda yorum atıp savunmuş tek başarısı orda burda şirketini savunmak icraat 0
MK Okuru
MK Okuru 15.10.2021 22:50
arkadaşım sen ne yaptın hayatında onu söyle. tek başarın buraya yorum atmaktır bence hahaha
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 10:15
Sanal gerçeklik bunlar boş. Bu hayatı zatan sanal gerçekliklen yasiyoruz. Olup gidecegiz. Bu boş işlerin ne olduğunu ölunce görecez. ibadet edin.
MK Okuru
MK Okuru 17.10.2021 14:07
Yahu ilkbaşta gelmissin bu iş boş is falan yazmissin sonra da diyorsun ki millet bana karisamaz bu nasil bir kafa?
MK Okuru
MK Okuru 16.10.2021 16:50
ibadet işi boş iş hiç bir kanıtı yok oysa similasyon teorisi var ve siz dindar geçinip dinden çıkar elde eden misyonerler bu teoriyi yalanlayamıyorsunuz
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 12:11
kendi değersizliğini ibadetle mi tamamlarsın eğitimle mi tamamlarsın o seni ilgilendirir. Benim de çalışmalarım ve projelerim, "yöneldiklerim" beni ilgilendirir.
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 11:59
Bu işler boş işlerse sen ne diye video oyunlarını inceleyen bir web sitesindesin?
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 11:39
Herkes neye inanmak isterse inansın sanane bundan
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.10.2021 19:10
Real grafik isteyen arkadasim antidepresanini duzenli ic lutfen yoksa fayda etmez :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2021 19:25
sanal gerçeklik diye saçma bi tabir de nedir...
yapın artık şu gerçek hayat grafiklerinide konsoldada pc'dede millet arzuladığı istediği kısacası hakkını verin hakkını nereye kadar sanal dünya yapay atmosferler çizgi-film karakterler devrim atlayın artık
MK Okuru
MK Okuru 15.10.2021 15:34
Oturduğun yerden konuşuyorsun birşeyin de ucundan ben tutayımcılık yok huysuz dedeler gibi öyle olsun böyle olsun 50 sene hızlı bile tarihteki teknolojilerin gelişimine bakarsan
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 10:50
Grafikler gerçek olunca ne olacak ne geçecek eline. İstersen Miki Mausl'a Donald amca da gerçek olsun. Ne yapcaz çizgi filmini?
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 09:53
öyle hemen olmuyo derken,,,, ulan 50 sene geçti atari kurulalı asıl sizin gibi düşünenler kendini kandırıyor
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 02:11
Öyle hemen gerçekçi grafikler çabuk yapılamaz oturduğun yerden söylemesi kolay tabi bilginiz yok en azından rezil etmeyin kendinizi
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2021 19:46
Ha deyince olacak bir şey değil o. Yavaş yavaş yapılmaya çalışılıyor. Zaten oyunlarda belli bir grafik seviyesinin üstüne gelindi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Crytek kendi Matrix’ini Sanal Gerçeklikle mi yaratacak?
İlginizi Çekebilir