Gabe Newell: 'Steam bir şekilde konsollara gelecek'

Ersin Kılıç 12.05.2021 - 14:26
Valve CEO'su ve oyun sektörünün bilinen isimlerinden biri olan Gabe Newell, Steam'in bir şekilde konsollara geleceğini ifade etti.

Özellikle PC platformunda oyun dünyasına damga vuran firmalardan biri olan Valve'ın CEO'su Gabe Newell yaptığı bir açıklamada Steam'i konsollara getirmek istediklerini ifade etmiş. Oyun sektörünün en bilinen simalarından biri olan Newell, öyle ya da böyle Steam'in oyun konsollarına bir şekilde geleceğini sözlerine eklemiş.

Steam konsollara gelecek mi?

Steam platformu bildiğiniz gibi PC oyunculuğunun en önemli kalelerinden birisi. Her ne kadar rakiplerinin artması ile birlikte almış oldukları bazı tutumlar eleştirilse de Steam'in PC oyuncularının eli kolu olduğunu söyleyebiliriz. Gabe Newell ise yeni Zelanda'da katıldığı bir söyleşide bu platformun PC'ye özel kalmasını istemediklerini bir kez daha ifade etmiş. Hatırlayacağınız gibi Valve daha önce Steam Machine gibi bir proje ile tıpkı konsollarda olduğu gibi sistemi oturma odalarımıza, televizyonlarımıza getirmeye çalışmış, fakat bu projesinde çok başarılı olamamıştı. Gabe Newell'ın açıklamarına bakacak olursa firma bu hayali için yeni yollar aramaya başlamış diyebiliriz.

Gabe Newell: 'Steam bir şekilde konsollara gelecek'

Katıldığı bu söyleşide kendisine yöneltilen "Steam oyun konsollarına gelecek mi, yoksa PC platformuna özel olarak kalmaya devam mı edecek?" sorusunu yanıtlayan Gabe Newell, bu konuda yıl sonunda yapılacak açıklamaları işaret etmiş ve sorulan soruya "Bu yılın sonuna kadar bunun hakkında daha iyi bir fikriniz olacak." cevabını vermiş. Söyleşinin Reddit kullanıcısı Odysseic tarafından kaydedilen bu kısmına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diğer taraftan Gabe Newell'ın bazı valve oyunlarını tıpkı daha önce yaptıkları gibi konsol platformlarına getirmek istediği de belirtilmiş. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yılın en iyi oyunlarından biri olan Half-Life: Alyx'ın Playstation'ın yeni sanal gerçeklik gözlüğü PS VR 2'ye gelebileceği de konuşuluyor. Tabi tüm bu iddiaların yanıtını öğrenmek için Newell'ın dediği gibi sene sonunu beklememiz gerekiyor.

Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 15:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2021 09:49
Steam'in konsola gelecek olması steam oyunlarının da otomatik olarak gelecek olması demek değil. Steam drm/kütüphane/mağaza teknolojisinden fazlası değil. Ve sony kendi platformunda platform oluşturup oyun satılmasına okay diyorsa ahmaktır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
BatenKaitos
BatenKaitos 15.05.2021 23:09
Arkadaşlar geçenlerde bir haberde Sony'nin dijital oyunculukta tekel olmasından ötürü kendisine dava açılacağı bilgisi vardı hatırlarsanız. Gabe öncesinde konuşarak buna bağlı bir anlaşmayı işaret etmiş olabilir.

Ancak bana kalırsa Steam için "bir şekilde konsollara gelecek" şeklinde demeç verilirken bahsedilen şey o umduğunuz şey değil. Siz oyunlarınızı PS4-PS5 üzerinden oynayacaksınız evet ama android ve apple'da oynandığını steam link veya diğer ismiyle remote play gibi bir şey olacak eminim. Yani makineyi sadece ekran yansıtma olarak kullanabileceğiz.

Adam tekel pazarını gidip başkasına emanet etmez yoksa, neden kendi tekel makinesinde böyle bir imkan tanısın. Microsoft'un aslında büyüklüğünü bu yönde anlamak lazım, adamlar istese bir geliştirme ile steami bile ortadan kaldırarak tekel olarak yalnız kendi mağazasında satış yapar. Microsoft PC'lerde Microsoft store dışında indirilen oyunları çalıştırmaz.

Şimdi diyenler olacak; "onca dökülen para ve yatırım var kolay mı o iş?" Şu an değil veya yakın zamanda değil belki ama ilerleyen süreçte düşünebilir bunu. Tabi bunun kendisine zarar verme ihtimalini de düşünmesi gerek. Günümüzde insanlar sadece Windows kullanmıyor, bir çok oyun artık Mac'lerde dahil çalışıyor ve "oyuncu" etiketine sahip azımsanmayacak sayıda PC kullanıcısı var. Dolayısıyla Steam gibi köklü bir firma sadece oyun için bir platform işletim sistemi üreterek Microsoft'un bu hareketini çok pahalıya patlatabilir ve Microsoft kaş yapayım derken değil gözünden, malum yerlerinden bile olabilir. Anladınız siz...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.05.2021 20:23
STEAM çok büyük ihtimalle XBOX'a gelecek. Net söylüyorum konsol savaşı diye bir şey kalmaz ortada.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.05.2021 18:39
Steam büyük ihtimal sadece VR oyunlarını açıcak görünüşe göre başka bir kaynaktan okuduğuma göre o kadar heyecan yapmayın :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.05.2021 09:47
pc oyunculari ogrenci konsol oyunculari o ogrencilerin işe girmiş halidir. hepiniz yaşlanip sonunda konsola gececeksiniz. bel ağrısı diye bişey var cunku. pc ise valve ve epicin elinde kalmaya devam eder. cocuklarinizla cs go oynarsiniz en fazla ama telefonunuzdan
MK Okuru
MK Okuru 15.05.2021 15:08
Olgunluktan bahseden sen olgunlaşınca saatlerce oyun oynayabileceğini mi zannediyorsun? İş güç derken 1, hadi bilemedin 2 saat oyun oynasan şanslı addediyorsun kendini. Bu yorumu yazanın da daha o günlere gelmediğini anlıyorum, kendi de öğrenciden hallice belli ki.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gabe Newell: 'Steam bir şekilde konsollara gelecek'
İlginizi Çekebilir