1/12

Playstation 5 ve Xbox Series X için duyurulan önemli oyunlar

Alparslan Gürlek 29.05.2020 - 11:56
Yeni nesil konsollar olarak da adlandırılan Playstation 5 ve Xbox Series X için şimdiye kadar duyurulan önemli oyunlara gelin hep birlikte göz atalım.

Unreal Engine 5 oyun motoru teknolojisinin tanıtılmasıyla insanların yeni nesil oyunlara ve konsollarına ilgisi bir hayli yükselmiş durumda. Mavi köşede Sony firmasından PlayStation 5’i, kırmızı köşede ise Microsoft’dan Xbox Series X yer alıyor. Kıran kırana bu mücadeleyi gelin de biraz yakından inceleyelim. 

Playstation 5 ve Xbox Series X için duyurulan önemli oyunlar

Sony, PlayStation 5 için tasarladığı logo ile oyuncular arasında mizah konusu olmuştu. Xbox Series X ise konsolun fiziksel yapısı nedeniyle buzdolabına benzetilmişti. Oyuncuların ellerine geçen her durumu mizah unsuruna dönüştürebilmesi bizlere kahkaha dolu anlar yaşatmadı değil. Şimdi iki konsolun da dış iskeletini kırıp, içinde bize neler vaat ettiklerini ve neler gösterdiklerini tartışalım.

Playstation 5 ve Xbox Series X için duyurulan önemli oyunlar

PlayStation 5’in öne çıkanları

Sony PlayStation 5 sisteminin mimarı Mark Cerny tarafından yapılan bir canlı yayında, DualSense 5 kontrolcüsü, konsolun geriye dönük oyunlara destek sağlaması ve içinde SSD bulunması gibi birçok özelliğe değinilmişti. 

Xbox Series X’in öne çıkanları

Microsoft, bu anlamda daha açık oldu diyebiliriz. Yeni nesil Xbox konsolunun tasarımını, özelliklerini ve görünümünü daha net bir şekilde açıkladı. Ayrıca Xbox One üzerinden satın alınan bir oyunun mümkün olan en iyi sürümünü Xbox Series X konsolunda oynamak için oyunu tekrar satın almanıza gerek olmadığını, “Smart Delivery” özelliği ile oynayabileceğimizi belirtmişlerdi. 

Xbox Series X ile ilk oynayış videosu

Yeni nesil oynanışa sahip ilk oyunu da Xbox Series X üzerinde görmüştük. Ascent adında bu oyunun videosu da gördüğümüz ilk yeni nesil oynanış videosu olmuştu. Aksiyon-RYO türünde Xbox Series X için “Exclusive” olarak çıkışını gerçekleştirecek oyunda detaylarla ve fizik nesneleriyle doldurulmuş bir haritada farklı düşmanlarla çeşitli şekillerde dövüşürken, sahneye yüzlerce parçacık efekti püskürtüp, bugün videosunu izlerken ısınmaya başlayan bilgisayarımın aksine yağ gibi bir performansla karşılaşmıştık. Xbox Series X konsolunun gücünü göğüslerini kabartarak gösterdikleri bu oyunda teknoloji anlamında büyük ilerleme kaydedilmiş. Ayrıca 12 dakikalık oynanış süresinde hiçbir yükleme ekranıyla karşılaşmamız olması da güzel.

Playstation 5 ve Xbox Series X için duyurulan önemli oyunlar

PlayStation 5 ile ilk oynayış videosu

PlayStation 5 cephesinde ise ilk yeni nesil oynanış videosu, Unreal Engine 5’in tanıtıldığı demo gösterim sırasında yapılmıştı. Lumen in Land of Nanite isimli demo oyunda gördüklerimiz ve Brian Karis’in bize anlattıkları ise çok can alıcıydı. Parçacıklar, fiziklerle dolu bir ortamda milyarlarca yüzeyin arasında 30FPS gibi sabit bir değerle dolaşıyoruz. Bu sırada bize yeni küresel aydınlatma ve mikro poligon teknolojilerini tanıtıyorlardı. Sinematik yönünün, Xbox Series X için tanıtılan oyuna göre çok daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Sony, Unreal Engine 5 teknolojisi önderliğinde yaptığı giriş ile oyuncular arasında komplo teorisyenlerinin türemesine bile neden oldu. Gelen Lumen ve Nanite teknolojileri de oyun sektörünü ortadan ikiye ayıracağını söyleyen geliştiriciler ve abartı olduğunu düşünen insanlar arasında da tartışma konusu oldu.