Sony, Youtube, Netflix ve WhatsApp, internet bant genişliği kısıtlamaları devam ediyor

Berat Darıcı 30.03.2020 - 10:39
Sony indirme hızlarında ayarlamalar yapıyor. Bu sayede sağlık, uzaktan eğitim ve uzaktan çalışan insanlar için daha fazla bant genişliği ayrılacak.

İlk başta Avrupa birliğinin Netflix ve Youtube gibi yayın servislerinden video kalitelerinde kısıtlamaya gitmelerini istemesi ile gündeme gelmişti bu konu. Daha sonradan pek çok firmanın konuya dahil olmasıyla dünya geneline bant genişiliği rahatlatma çalışmaları başladı. Herkesin karantina ile evlerine çekilmesiyle beraber artan internet kullanım oranları yüzünden bant genişliğinde sorunlar oluşmaya başladı. En azından yetkililerin söylediği bu şekilde. Bunun üzerine ilk önce Youtube ve Netflix ardından Amazon daha sonra ise Sony en sonda WhatsApp kısıtlamalara gitti.

Bu konunun yapılma sebebi internet bant genişliğinin uzaktan eğitime, uzaktan çalışanlara ve sağlık hizmetlerine daha fazla ayrılmasının istenmesi. Bildiğiniz üzere dünya genelinde insanlar uzaktan eğitim görmeye ve uzaktan çalışmaya başladılar. Her ne kadar ülkemizde hâlâ diziler bile çekilmeye devam etse de teorik olarak bunun yapılmaması gerekiyor.

Sony indirme hızlarını sınırlayarak internet bant genişliğini rahatlamak istiyor

Sony Interactive Entertainment, internet erişimini korumak için bant genişliğinde ayarlamalar yaptı. "Ayarlamalar" derken burada söylenen indirme hızlarının düşürülmesi ile bant genişliğinin rahatlatılması. Yapılan açıklamada oyun oynarken herhangi bir sıkıntının oluşmayacağı, sadece oyunları indirirken gecikme ya da yavaşlamanın hissedilebileceği söyleniyor.

Diğer taraftan Youtube standart olarak videoları artık 1080p yerine 720p ya da bölgeye göre 480p ayarında başlatıyor. İzleyiciler dilerlerse kaliteyi tekrardan yükseltebiliyorlar.

Sony, Youtube, Netflix ve WhatsApp, internet bant genişliği kısıtlamaları devam ediyor

Dünyayı etkisi altına alan COVID-19, her sektörü iyisiyle kötüsüyle etkilemiş durumda. Dünya genelinde hastalıkla baş etmek için adeta bir seferberlik yaşanırken teknoloji şirketleri de bu duruma dahil oluyorlar. Bazıları bu haberde bahsettiğim gibi hızları düşürürken bazıları alanları bile olmadığı halde solunum cihazları üretmeye ya da test örnekleri oluşturmaya çalışıyorlar.

Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp'da önlem alan diğer bir isim. Video süre sınırı 15 saniye ile sınırlandıran WhatsApp bu sayede bant genişliğini rahatlatmaya çalışıyor. Eskiden videoların süre sınırı 30 saniyeydi. Yarı yarıya bir düşüş söz konusu yani. Bu sınırlama şimdilik sadece Hindistan için geçerli. Fakat Youtube ve Netflix sınırlandırmaları da başta sadece Avrupa için geçerliydi. Fakat sonradan dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaya başladı.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 17:00
Kalan Karakter: 300 Gönder
Phoenixboy
Phoenixboy 30.03.2020 10:48
Ugh...umarım Final Fantasy 7 yi indirmek cok uzun süre almaz Q.Q İki gün önceden indirmek farz oldu.
Phoenixboy
Phoenixboy 31.03.2020 05:55
Aynen öyle..Bu gidişle bugün varız yarın yokuz. En azından 15 yıldır beklediğimiz bir oyunun tadını çıkartarım....asdfghjk :)
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2020 12:42
Derdini .. :))
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sony, Youtube, Netflix ve WhatsApp, internet bant genişliği kısıtlamaları devam ediyor
İlginizi Çekebilir