Xbox Spider-Man fırsatını nasıl geri tepti?

Ersin Kılıç 24.05.2022 - 15:46
PlayStation markasının en önemli yapımlarından biri haline gelen Spider-Man oyunu neredeyse Xbox konsollarına özel olarak çıkacakmış.

Daha önce yazdığımız Spider-Man inceleme içeriklerinde de belirttiğimiz gibi bu oyun serisi artık PlayStation konsollarının en önemli markalarından biri haline geldi. Marvel's Spider-Man'in başarılı olmasının ardından nitekim Miles Morales oyunu ile karşılaştık ve devam halkası da yolda. ortaya çıkan yeni bir detay ise Xbox Spider-Man ilişkisinin direkten döndüğünü işaret ediyor.

Xbox Spider-Man oyunlarını elinin tersiyle itmiş

Xbox Spider-Man fırsatını nasıl geri tepti?

Marvel's Spider-Man 2 ve yine Insomniac tarafından geliştirilen Wolverine ile birlikte Sony'nin önemli bir açığı kapattığını kabul etmemiz gerekiyor. Spider-Man serisi belki de bir elin parmakları kadar gördüğümüz başarılı film, çizgi roman uyarlamalarından biri olarak karşımıza çıktı. Spider-Man markası neredeyse Xbox bünyesine katılacakmış fakat firma stratejisine uymadığı gerekçesi ile bu büyük fırsatı geri tepmiş.

İşte tüm bu detaylar The Ultimate History of Video Games kitabında anlatılmış ve Sony'nin Spider-Man haklarına nasıl kavuştuğuna değinilmiş. Birçoğunuzun hatırlayacağız gibi Spider-Man hakları 14 yıl boyunca Activision çatısı altındaydı. Bu süreçte bazı aradan sıyrılan yapımlar olsa da genelde hep düşük bütçeli oyunlar ile karşılaştık.

Xbox Spider-Man fırsatını nasıl geri tepti?

Marvel Games'in başkan yardımcısı Jay Ong, yayıncının IP konusunda yeterince çalışmadığını ve aynı zamanda 2014 yılında vizyona giren The Amazing Spider-Man 2'nin Metacritic'te 40'lı puanlar almasının da markaya dezavantaj sağladığını düşünüyormuş.

Her şeyi değiştiren oyun: Arkham Asylum

Kitapta Jay Ong'un "Süper kahraman oyunlarını farklı bir standartla, daha düşük bir standartla değerlendirildi çünkü çoğu süper kahraman oyunu ve çoğu lisanslı oyun oldukça zayıftı."  ifadesi ile birlikte şu bilgilere yer verilmiş; Sonuç olarak, yayıncılar stüdyolara süper kahraman oyunları için çok düşük bütçeler veriyordu. Arkham Asylum 10 milyondan fazla sattığında bu standart değişti. Sonuç olarak Ong, Activision'dan ayrılma zamanının geldiğine karar verdi.

Xbox Spider-Man fırsatını nasıl geri tepti?

Marvel yöneticisi, "berbat lisanslı oyunlar" yapmayan ve bu markayı uzun vadeli bir yatırım olarak görebilecek bir yayıncı aramaya başlamış. Nintendo, çoğunlukla kendi markalarını yaptığı için zaten ilk dakikadan liste dışı kalmış. 

Xbox ile yapılan görüşmelerde ise firmanın kendi markalarına odaklanmak istediği ve stratejilerine bu alımın uygun olmadığı belirtilmiş. PlayStation ile yapılan görüşmelerde ise "Arkham'ı yenebilir ve platformunuzun daha fazla benimsenmesini sağlayabilecek bir oyun olabilir"  ifadeleri ile teklif sunulmuş ve Sony'nin bir Marvel oyun markasına 100 milyon dolar yatırım yapması istenmiş.

Xbox Spider-Man fırsatını nasıl geri tepti?

Bu anlaşmanın ardından bildiğiniz gibi Spider-Man projesi daha önce açık dünya oyunlarında da deneyimli sayabileceğimiz Insomniac Games adındaki, o zamanlar bağımsız olan stüdyoya verildi.

Insomniac, teknikaçıdan zaten oldukça iddialı oyunlar yapıyordu ve parkur dinamikleri konusunda da deneyimliydi. Insomniac'ın CEO'su Ted Price'a göre stüdyo Örümcek Adam konusunda en hevesli olan firmalardan biriymiş. Geliştirici ekip Peter Parker'ın nasıl herkes gibi sıradan olduğunu anlatmak istiyormuş.

Xbox Spider-Man fırsatını nasıl geri tepti?

Kısacası son çıkan Spider-Man oyunlarının bu kadar başarılı olmasının arkasında aslında Marvel Games'in başkan yardımcısı Jay Ong ve PlayStation'ın markaya inancı yatıyor diyebiliriz. Diğer taraftan batman: Arkham Asylum oyununun yakaladığı başarı da Ong'un bu fikre kapılmasındaki en önemli faktör olmuş.

Xbox'ın ise bu işleyişte büyük bir fırsatı geri teptiğini görüyoruz. Nitekim bu başarı ile birlikte Insomniac Games artık Playstation stüdyoları arasına da girdi. Marvel's Spider-Man 2 ve Wolverine gibi oyunların yeni kapılar açacağına da kesin gözüyle bakılıyor diyebiliriz. 

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 21:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2022 19:06
Spider-Man tüm insanlık için bir ikonken, Sony bu karakteri kendine özel yapıp bu işten çıkar sağlıyor. Bu çok bencilce. Sırf bu yaklaşımları yüzünden bir sürü nefret sahibi kişi topladılar.
MK Okuru
MK Okuru 10.06.2022 22:31
17:52 gelir değil geliyor dostum. Sen 700 TL bayıldıktan sonra biz 200 TL bandında alır oynarız, üstüne bir de TLOU Part 1 + Uncharted bile alabiliriz. Gerçi sen tek oyuna 700 gömdüğün için senin için çok sorun olmaz. Sonra ucuz olunca da ağlarsın şuan ki gibi.. ;)
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2022 10:26
17.52 pc c? Senin gibi böyle herşeyde fanboyluk yapanlar lduğu sürece bir gram gelişmez bu ülke. Keşke soyunuz kurusa da kurtulsak sizin gibilerden,
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 17:52
pcci kardeşlerim yakında size de gelir oyun, merak etmeyin
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 14:51
ya saçma sapan konuşma birader. Senin düşünemeyeceğin düzeyde ticari markalar bunlar, üstünlük ve rekabet sağlamak için bunlar doğal. Yoksa sabah akşam pc'inde cs:go, pubg oynarsın hilecilerle, bırakın da konsola, pcye özel oyunlar ( hikayeli ) artsın, rekabet de bize yarasın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2022 20:37
bebeler sipaydirmen oynar krallar ise hiç bir oyuna tenezzül etmeden silent hill'i bekler .........
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 17:51
helal sana baba
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 16:57
Sen hayatında sllent hill oynadın mı da burda boş yapıyorsun? Sende silent hill oynayacak yürek nerde evlat?
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 14:07
Şu yorumu yazan adam 16'dan fazla ise ben de ne olayım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
AZRAILXX
AZRAILXX 24.05.2022 17:38
Hikayenin çok basit olması (ilk dakikadan nasıl sonuçlanacağı), aşırı sıkıcı ve kendini tekrar eden bölge görevleri ile ilk oyunu sadece platinlemek için bitirmiştim. Yeni gelecek oyundan çok beklentim yok açıkçası.
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 16:55
Arkadaş bir oyundan ne gibi bir beklentiniz var sizin yazında öğrenelim? Hep beklentimizi karşılamadı falan diyonuz, ama o beklentiniz ne onu demiyorsunuz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2022 18:03
Xbox yapsaydı eğer Avengers markası gibi bir oyun çıkardı! Ps seversin sevmezsin ama oyunları çok kaliteli yapıyor. Sanki spidermani yaşatıyor. İyi ki de elinden kaçırmış xbox!
Kalan Karakter: 300 Gönder
Xbox Spider-Man fırsatını nasıl geri tepti?
İlginizi Çekebilir