1/3

Anime ve Manga #34 Mobile Suit Gundam

Mert Günhan 2.10.2013 - 14:00
Gökyüzüne ve ötesine dair
Sevgili okur, bu hafta Ceyda bir cosplay kazası geçirdiği için aramızda değil, onun yerine ben yazacağım. Ceyda nasıl diye soracak olursanız, kendisi gayet iyi, ufak bir lens kazası geçirdi fakat şimdi dinleniyor, bir iki güne tekrar aramıza gelecektir.

Bu hafta size benim en sevdiğim anime serilerinden birisinden bahsedeceğim. Oldukça köklü geçmişi olan Mobile Suit Gundam’dan.

Japonya’da Kido Senshi Gundam olarak bilinen seri, 1979 Yılında Yoshiyuki Tomino tarafından yaratılmıştır.

Anime ve Manga #34 Mobile Suit Gundam
Tomino Usta’dan biraz bahsetmem gerekiyor, kendisi 1963 yılında modern animasyonun babalarından Osamu Tezuka’nın Mushi Productions isimli şirketinde kariyerine başlıyor. Burada Astro Boy gibi projeler üzerinde çalışıyor. Sunrise’da Mobile Suit Gundam’a başlayan Tomino, o dönemler Japonya’da çılgın atan Super Robot türünü 1979 yılında Gundam ile Realistik Robot türüne çeviriyor.

Real Robot janrası, benim inanılmaz sevdiğim bir tür. Genel olarak devasa robotları oldukça gerçekçi ve bilimsel bir dille anlatan bu janra, insanoğlunun uzayla olan ilişkisini, sosyo politik bir dille, robotlar üzerinden aktarır.

Tomino, gerçekten çok önemli bir isim. Günümüzde sadece bütün dünyada fenomen haline gelmiş Gundam serisi ile değil, King Gainer, The Ideon, Brain Powerd, Brave Raiden, Star of the Seine gibi isimlerle de anılır (Bunlar benim sevdiğim işleri, daha tonla işi var bu adamın)
Tabii Gundam serisi Tomino’nun baş yapıtı olarak ortaya çıkıyor, özellikle 1979 yılında ilk Mobile Suit Gundam ile büyük bir efsane yaratan isim, kendi yarattığı Universal Century evreninde insanlığın uzaya çıktıktan sonra nasıl birbirine düşman olduğunu işler.

Anime ve Manga #34 Mobile Suit Gundam
Universal Century takvimine göre 0079 yılında yaşayan insanoğlu, iki farklı fraksiyona sahiptir. Bunlardan biri Earth Fedaration (Dünya Federasyonu) iken diğeri Principality of Zeon’dur. Dünya oldukça kalabalık olduğu için kolonilerde yaşamaya zorlanan insanlar, federasyona karşı bağımsızlık savaşı başlatır ve Zeon sancağı altında birleşir. Zeon’un üstün robot teknolojisi Mobile Suit’lerin kullanımı ile federasyon için oldukça karanlık bir dönem başlamışken, federasyonun “Gundam” isimli yeni bir prototip üretmesiyle, savaşın bütün dengeleri değişecektir.

İşte Gundam bu noktada, efsanevi RX 78-2 Gundam’ın genç pilotu Amuro Ray ve arkadaşlarının Zeon’a karşı verdiği savaşı konu alır.

Tabii bu bahsi geçen hikaye ilk Gundam’a ait. Mobile Suit Gundam serisi, hikayeyi her tarafıyla ele almasıyla ve gerçekçi karakterleriyle ünlüdür. Earth Federation tarafını işleyen ilk Gundam ile Mobile Suit Zeta Gundam arasında perspektif olarak dağlar kadar fark vardır. Bu bağlamda Tomino’nun empati yapması kolay ve oldukça doğal yazılmış karakterleri akılda kalıcıdır.

Mobile Suit Gundam serisi, pek çok yan hikaye ve birbirini takip eden yapımlarla ortak bir konsept çatısı ile birbirine bağlanır. Tabii bunlar arasında tamamen birbirinden bağımsız farklı evrenlerin hikayeleride vardır. Gundam Seed, Gundam 00, Gundam AGE bu bağımsız evrenlerden sadece birkaç tanesidir.

Söz konusu Gundam olduğu vakit seriye başlamak isteyenler pek çok farklı seri olduğunu görüp bir korkuyor, ben bu sebeple bu yazıda size hepsini sırayla toplayacağım.