Anonymous kimdir?

Murat Sağlam 6.04.2011 - 14:51
İsimsizleri sizin için araştırdık.
Anonymous. Eminiz ki özellikle şu son 3 günde yaşananlarla bu grubun adını çok daha sık duymaya başladınız. Sony'e yapılan saldırıların arkasındaki grup Anonymous. Önce biz yaşananları duymadığınızı farzederek size olayı kısaca anlatalım.

Sony'nin, daha önce adı iOS ile birlikte oldukça sık anılan hacker GeoHot'ı dava edeceğini açıklamasıyla başladı her şey. Bunun sebebi GeoHot'ın artık PS3 sistemini kıracağını söylemesiydi. Sony'nin bu hareketinin ardından bir de GeoHot ile ilgisi olan bütün IP adreslerini takip altına alması, GeoHot videolarını izleyenleri tek tek fişlemesi ise bardağı Anonymous adına taşıran son damla oldu diyebiliriz. Yayımladıkları video ile Sony'nin artık kendi saldırılarını beklemesini söyleyen grup, Sony sitelerine yaptığı saldırılarla çökertmeyi başardı ve Sony özür dileyene kadar saldırıların şiddetlenerek devam edeceğini söyledi. Kısacası serbest bilgi akışına engel olmaya kalkan herkes bizim gazabımıza uğrayacak dediler ve saldırılarını sürdürdüler.

Yayımlanan videoda en dikkat çekici cümle ise şuydu: "These attacks will continue until we are completely satisfied with the outcome. We are anonymous. We are legion. We do not forgive greedy companies. We do not forgive the denial of the free flow of information. Expect us." (Bu saldırıları ancak tamamen sonuçlardan tatmin olduğumuzda durduracağız. Biz isimsiziz. Biz bir birliğiz. Biz açgözlü şirketleri asla affetmiyoruz. Biz serbest bilgi akışına müdahale etmeye çalışanları asla affetmiyoruz. Bizi bekleyin!)

Anonymous grubu ilk saldırılarına 2003 yılında hacker yatağı olarak bilinen 4chan sitesinde toplanarak başladılar. 2007'ye kadar saldırıları amaçsızca devam etti fakat 2007'den itibaren saldırılarını daha çok popüler konularda haklarını savunabilmek, bazı şeyleri protesto etmek gibi amaçlar yükleyerek yapmaya başladılar. Grubun bugüne kadar saldırılar düzenlediği bazı siteler ve potansiyel hedefleri: Visa, Mastercard, Paypal, The RIAA, The MPAA, The U.S. Copyright Office, Broadcast Music International, Mısır isyanı sırasında isyancılara destek amacıyla, Mısır Kültür ve Bilgi Bakanlığı web sitesini çökertmeleri, Amerika Merkez Bankası'nın yozlaşmasını belgelemeleri ve son olarak Limewire'a dava açtıkları için yeni hedefleri olarak Warner Bros. web sitesini göstermeleri. Saldırılar yalnızca bunlarla sınırlı değil ama listeyi uzatmaya kalkarsak sayfalarca yazmamız gerekeceğinden en önemlilerini belirtmek istedik.

Peki neden bunları yapıyorlar? Bunu cevaplamak pek kolay değil. En kestirme cevap olarak, insanların bilgi alma ve bilgi dolaştırma özgürlüklerine karışmaya kalkan herkese karşı saldırı halindeler. Bir nevi Çarşı herkese karşı durumu yani. Fakat bu onların davasını tam olarak açıklayabilen bir cevap değil. Çünkü bu konuyla ilgisiz olarak yaptıkları bir çok saldırıda mevcut. Zaten anlaşılmaları da oldukça güç çünkü grup sadece 2 kurala sahip. Kimliğin gizli kalacak ve yalnızca birlikte saldıracaksın. Yani gruptan hiç bir üyeyi ortalıkta görmeniz mümkün değil. Yalnız bu bazı sorunlara da yol açmıyor değil. Her kalabalık grubun yaşadığı gibi organize olma problemleri yaşadıkları da bir gerçek. Ayrıca bazı üyelerinin yalnızca birlikte saldırı kuralına pek uymadıkları da biliniyor. Yalnızca önemli saldırıları birlikte yapıyorlar o kadar.

 
Anonymous kimdir?
Sonuç olarak Anonymous, insanların online haklarını koruma amacı güden bir grup aktivist insandan oluşuyor diyebiliriz. Sonuçların iki taraf için de eşit olmasını sağlamak amacı güdüyorlar ve bu noktada bana belki katılır belki katılmazsınız ama gerçekler ortada. Savunulması gereken haklar var fakat savunma yöntemi bu mu olmalı orası hep bir tartışma konusu olarak kalacak. Görüşlerinizi bekliyoruz.


Yorumlar 69
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 22:23
Kalan Karakter: 300 Gönder
Anonymous kimdir?
İlginizi Çekebilir