1/2

Battlefield: Play4Free

Anıl Kalkan 8.04.2011 - 10:50
Savaş alanı bedava biçimde karşımızda duruyor!
Taktiğe ve takım oyununa dayanan FPS’leri daima sevmişimdir. Bugüne kadar da bu türün en iyi temsilcisi Battlefield serisiydi belki de. Battlefield 2, dört dörtlük bir yapımdı, Bad Company serisiyle de çıta biraz daha yükseltildi. Battlefield 3 beklentilerini bir kenara koyarsak, uzun zamandır beklenen başka bir yapım daha vardı. Kapalı betadan henüz çıkan ve açık betaya geçiş yapan Battlefield Play4Free’nin en büyük özelliği ise tamamen “çoklu oyuncu” deneyimi üzerine kurulmuş olması ve bedava olarak indirilip oynanılabilinmesi. Bu fikir kimisi için hayal kırıklığı, kimisi içinse harikaydı. Ben ise merak ediyordum oyunu oynayana kadar: “Free2Play sistemi nasıl oturtulacak?”, “Teknik altyapı nasıl olacak?” ve “Oyunun Battlefield 2’den bir farkı olacak mı?” diye. Ayrıca bildiğiniz gibi yine bir EA oyunu olan ve renkli grafikleriyle dikkat çeken Battlefield Heroes büyük başarı sağladı. Açıkçası, Battlefield Play4Free projesi de o başarıyı devam ettirme amacıyla başlamış gözüküyor.

Yenilikler nereye kadar?

Öncelikle oyunumuz “yeni” bir şey değil, harmanlanmış bir ürün. “7’den 70’e herkesin beğendiği Battlefield 2, MMOFPS’ye çevrilirse ne olur?” sorusunun cevabını veriyor. Öncelikle dört sınıf bulunuyor klasik olarak: Assault, Medic, Recon, Engineer. Herbiri farklı yeteneklere ve silahlara sahip. Örneğin; ben oyuna Recon sınıfıyla başladım ki kendisi keskin nişancı oluyor. Standart tüfek ve tabancanın yanında bir de hareket sensörüne sahip bu sınıf. Bu cihazı el bombası atar gibi bir yere fırlatıp, bu şekilde takım arkadaşlarınıza da destek olabiliyorsunuz. Ardından Assault sınıfını denedim, adından da anlayacağınız gibi bir yakın muharebe savaşçısı. Standart piyade tüfeği yanında bir mermi çantası bulunuyor. Bu şekilde çantayı yere atarak hem kendi merminizi yenileyebilir, hem de takım arkadaşlarınıza yardımcı olabilirsiniz.


Ücretsiz olarak devam edecekseniz aynı hesapta sadece iki farklı karakter açabiliyorsunuz. Kalan iki sınıfı da denemek isterseniz yeni bir hesap açmak mecburiyetindesiniz yani. Engineer ise en kullanışlı sınıflardan biri zira araç kullanımının bu denli yoğun olduğu bir oyunda, üstünde taşıdığı RPG tipi roket atarıyla ölümcül olabiliyor. Aynı şekilde araçları da tamir etme yeteneğine sahip. Medic ise tipik bir “destek” sınıfı, makineli tüfek taşıyor ve takım arkadaşlarını iyileştirebiliyor. Sınıflar arası denge başarılı olmuş, hepsine ihtiyaç duyulduğu anlar oluyor çünkü ama şu var ki oyun tamamen takım oyununa dayalı ve iyi oyuncu sayısı hayli az.

Eğer takımınızla birlikte hareket etmezseniz “keklik” gibi avlanıyorsunuz. Özellikle Recon oynamıyorsanız, tek gezmeniz halinde hemen öleceksinizdir. “Tek kişilik ordu” kavramı Battlefield Play4Free için geçerli değil. “Vasili Zaitsev’cilik” oynayacağım derseniz de, keskin nişancıyla oynamak cidden zevkli. Her ne kadar “headshot” dışında standart tüfekle tek mermide avlamak mümkün olmuyorsa da düşmanları, “pusabileceğiniz” çok fazla mekan mevcut haritalarda.