Bu Akşam Ne İzleyelim? (Şeytan) +18

Ceyda Doğan 26.08.2013 - 15:13
Şeytan, her yerde
Başarılı bir korku filmi denildiğinde, aklımıza sayısız sahne gelir. Renk ve zevk meselesi tabii ki. Herkes farklı bir şeylerden korkar değil mi? Bu sefer 1973 yılına kadar geri dönüyoruz ve gerilimin korkuyla harmanlaşmış haline, şahit oluyoruz; William Peter Blatty'nin romanından esinlenen The Exorcist. Size tavsiyem, filmi doyasıya ve gerçekten korkmak için izleyecekseniz, 2001 yılında çekilen Şeytan filmini izlemeniz. 1973 yılındaki Şeytan filmi, kesilmiş üç sahneyle vizyona girdi.

Bu Akşam Ne İzleyelim? (Şeytan) +18
The Exorcist, ülkemizdeki adıyla Şeytan filminin yönetmeni William Friedkin. Başrollerdeyse; Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb, Linda Blair ve Kitty Winn yer alıyor. Film, 10 dalda Akademi Ödülü'ne aday oldu ve "En İyi Film" başta olmak üzere 5 dalda Altın Küre Ödülü aldı. Şeytan filmi +18 yaş kategorisine giren ve vizyona girdiği yılın, en başarılı korku filmi olarak biliniyor. Görsellik bakımından insanı kimi zaman tiksindiren, kimi zaman gergin dakikaları izleyiciye sunuyor.

Şeytan filmi 12 yaşındaki bir kız olan Regan'ın başına gelen talihsiz olayları konu alıyor. Eşinden ayrılmış olan Chris, kızı Regan ile huzurlu bir hayat yaşamaktadır ve ona bir doğum günü partisi planlar ancak hiçbir şey planladığı gibi gitmez. Regan, doğum günü sırasında ilginç davranışlar sergilemeye başlar. Hastalandığını düşünen annesi, doktorlara başvurur ancak kızı hiçbir tedaviye yanıt vermez. Regan'ın şeytani davranışları gün yüzüne çıktıkça, dindar olmayan Chris, arkadaşı Burke Dennings’in boynu kırılarak kızının odasının camından atılması üzerine korkuları artar ve peder Damien Karras’tan yardım ister.

Bu Akşam Ne İzleyelim? (Şeytan) +18
Yıllardır "Şeytan" adı altında birçok film vizyona girmiştir. Şeytan çıkartma, küçük bir kızı kontrol altına alan bir iblis veya kendisini dinine adamış bir din adamına bulaşan kötü bir ruh. Genelde temiz kalpli insanların başına gelen, talihsiz olaylar serisi. Şeytan veya kötü bir ruhu konu edinen filmlerin çoğu, aynı konuya odaklansa bile, yönetmen ve oyuncular işin rengini her zaman değiştirdi. Hiç kuşkusuz, 1973 yılının Şeytan'ı, başarılı bir film olmaya hak kazanıyor ve gerçekten korkutabiliyor.

Belirtmeden geçmeyeyim, Şeytan filminin devamı olan Exorcist II: The Heretic de 1977 yılında görüldü ancak ilk filme göre gerçekten kötüydü. Şeytan'ın geri dönüşünü konu alan filmin, zaman kaybına neden olacağını düşünen bile var. Böylesine ağır bir eleştiriyi sunan izleyicilerin, ilk filmin etkisinde kaldıkları ortaya çıkıyor. Ayrıca The Exorcist'in 3. filmi de 1990 yılında vizyona girdi.

Bu Akşam Ne İzleyelim? (Şeytan) +18
Şeytan filmini korkutucu ve etkileyici yapan, Regan MacNeil rolündeki Linda Blair'e yapılan makyaj diyebiliriz ayrıca rolünün de bunda büyük bir etkisi var. Filmin çekimleri daha başlamadan yığınla dramaya mağruz kalmıştı. Chris rolünü oynayan Ellen Burstyn "Şeytan'a inanıyorum" repliğini söylememek koşuluyla rolü kabul etmişti. Bu açıklama, medyada kendisini zor durumda bırakmıştı. Film montajı sırasında Regan'ın merdivenlerden ters bir şekilde indiği (örümcek yürüyüşü) sahne seyirciye çok ağır geleceği düşüncesiyle filmden çıkarılmıştı. Sadece bununla kalmadı, Regan'ın kafasının ters döndüğü ve tavanda yürüdüğü sahne de izleyiciyi etkileceği düşünüldüğü için, filmden çıkartılmıştı ancak 2001'de yeniden kurgulanmasında çıkarılan sahneler geri konuldu.

The Exorcist


The Exorcist II: The Heretic


The Exorcist III

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 14.05.2024 14:43
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bu Akşam Ne İzleyelim? (Şeytan) +18
İlginizi Çekebilir