1/2

Bu Akşam Ne İzleyelim? (Terminatör I-II)

Murat Halilbeyoğlu 28.10.2013 - 15:10
John Connor, it is time!
Bu akşam sizlere iki klasik (hatta birisi efsane) film tavsiyemiz var; Terminator ve Terminator 2: Judgment Day.

Diğer iki filmi bu listeye dahil etmedik çünkü hem bu bölümün konspeti eski zaman klasiklerini sunmak hem de diğer iki filmin bu ikili kadar efsane olmaması.

Bu Akşam Ne İzleyelim? (Terminatör I-II)
Arnold Schwarzenegger'in Conan'dan sonra adını sağır sultana dahi duyurduğu seri olan Terminator usta yönetmen James Cameron'ın (Avatar, Aliens) yönetmen koltuğuna oturduğu üçüncü filmdi.

1984'te çekilen ilk film belki ikincisi kadar etkili olmadı ancak Cameron'ın iki sene sonra (1986) çektiği Aliens filminin ardından bilim kurgu alanında ne derece bir dahi olduğu ortaya çıkınca ikinci film kaçınılmaz oldu. Sonuç olarak da 1991'de ortaya efsane film Terminator 2: Judgment Day çıktı.

Bütün Terminator filmleri hikaye olarak John Connor üzerine geçse de ilk filmde kendisini göremiyorz. Nitekim o zamanlarda henüz doğmamış kahraman John. Onun yerine baş kahramanımız John'un annesi Sarah Connor.

Bu Akşam Ne İzleyelim? (Terminatör I-II)
2029 yılında Skynet adındaki bir savunma programı, ellerinden çıktığı insanlara ihanet ederek tüm dünyada bir nükleer kaos yaratarak insan yaşamını neredeyse yok eder. Yapay zeka makinelerin bir anda ele geçirdiği dünya artık yaşanılması imkansız bir yer haline gelmiştir. Bütün insanlık kendilerini kurtaracak olan o kahramanı beklerken John Connor adında bir adam ortaya çıkar ve Skynet'e karşı güçlü bir direniş başlatır. Skynet bütün çabalarına rağmen John Connor'ı bir türlü öldüremez. Bizzat kahramanın kendisini öldüremekten vazgeçen program onun yerine farklı bir plan uygulamaya başlar. Bu plan doğrultusunda o zamandan iki varlık geçmişe, 1984'e giderek John Connor'ın annesi ile bizzat tanışmak niyetindedir lakin ikisinin de farklı bir sebebi vardır.

Sarah Connor 1984 yılında kendi halinde yaşayan sıradan bir kadındıri lakin ileride doğacak olan çocuğunun çok daha büyük bir kader vardır ki bu Sarah'ın hayatını da doğrudan etkiler.


İlk filmde Arnold Schwarzenegger, Sarah Connor'ı ve henüz doğmamış olan çocuğu John Connor'ı öldürmek için gönderilmiş T-800 model bir cyborg'u canlandırıyor. Michael Biehn ise yine T-800 ile aynı zaman diliminden geçmişe gönderilen ve Sarah Connor'ı korumakla görevli olan Kyle'ı bizlere sunuyor.

Aslında Sarah, John ve Kyle arasında ilginç ve uzay-zaman açısından kafa karıştırıcı bir ilişki söz konusu. Dördüncü filmi izleyenler Kyle'ı oradan da hatırlayacaktır. Kyle, John Connor'ın lider olduğu zamanlarda henüz 20'li yaşlarında bir gençti, nitekim Kyle aynı zamanda John Connor'ın da babası çünkü ilk filmde Sarah ve Kyle bu kovalamaca sırasında birbirlerine aşık olurlar ve bunun meyvesi olarak ortaya John çıkar.