Bunları biliyor muydunuz? #10

Fasih Sayın 9.07.2013 - 15:19
Tetris'i hatılamayan var mı?
Bütün zamanların en çok satan ve en çok oynanan oyunlarından biri Aleksey Leonidoviç Pajitnov tarafından geliştirilen Tetris'tir

Bunları biliyor muydunuz? #10
1984 yılında piyasaya çıkan oyunun orijinal platformu Rus, Elektronika şirketinin geliştirmiş olduğu Electronica 60 isimli bilgisayardır. Bu bilgisayarın RAM miktarı sadece 4 KB idi.

Tetris ismi, blokların hepsinin dört parçadan oluşması nedeniyle, latincede 4 anlamına Tetra kelimesi ve oyunla hiç alakası olmamasına rağmen Pajitnov'un en sevdiği spor olan Tenis'in birleşmesi üzerine oluşmuştur.

Bunları biliyor muydunuz? #10
Günümüzde akla hayale gelebilecek bütün cihazlar için bir versionu olan Tetris'in tam olarak kaç sattığı bilinmemektedir, ancak yapılan son açıklamalara göre sadece 2005 yılından beridir ve sadece cep telefonlarında 100 Milyon'dan fazla satmıştır.. Yine 2009 yılında sadece bilgisayar versionlarının 125 Milyondan fazla sattığı tespit edilmiştir. Buna göre Tetris sadece mobil olmayan cihazlar düşünüldüğünde bile yılda ortamama 5 Milyon satmakta ve bunu 1984 yılından beridir devam ettirmektedir. Bu rakamlara Tetris'in sayısız klonu dahil değildir.

Ne var ki Pajitnov bu satışlardan uzun süre tek bir kuruş bile kazanmamıştır. Rus bilgisayar mühendisi bu oyunu yaptığında henüz Sovyetler Birliği vatandaşıydı. Sovyetler Birliği'nde fikri mülkiyet hakları bildiğimiz anlamda olmadığı için Pajitnov'un Tetris'in dağıtım haklarını satmak ve bundan para kazanmak gibi bir şansı hiç olmadı.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra oyunun hakları Pajitnov'a geçmiş, Pajitnov, Tetris'ten ilk parasını 1996 yılında Tetris Company isimli şirketini kurduktan sonra kazanmıştır.

Günümüzde oyun tarihinin efsane geliştiricilerinden kabul edilen Pajitnov, Hawaii'de yaşamakta ve hala oyun tasarlamaktadır. En son tasarladığı oyun 2007 tarihli Hexic 2'dir.


Fasih Sayın'ın yayınımız ile hiçbir ticari bağlantısı bulunmamaktadır.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 18:32
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bunları biliyor muydunuz? #10
İlginizi Çekebilir