Bunları biliyor muydunuz? #16

Fasih Sayın 5.08.2013 - 10:37
Dövüş oyunlarında bir dönemin çocuğu; International Karate+
Bugün dövüş oyunlarının doruk noktasını düşündüğümüzde aklımıza ismi Street Fighter ile başlayan oyunlar geliyor. Ancak 1987 yılında Archer MacLean tarafından yazılmış olan International Karate+ kuşkusuz o dönemin en önemli dövüş oyunuydu.

International Karate+, MacLean'in Spectrum ZX üzerinde yazmış olduğu 1985 tarihli International Karate isimli oyunun bir devamı ve hatta rafine edilmiş haliydi. Atasının aksine Spectrum ZX'te değil, CPU'su daha yavaş olan, ama grafik ve müzik yetenekleri çok daha ileri olan C64'te yazılmış, bir sene sonra da Amiga ve Atari ST'ye portlanmıştı.

Bunları biliyor muydunuz? #16
Oyunun mekanikleri bugün alıştığımız sistemden çok farklıydı. Ekrandaki üç dövüşçü tek düğmeli joystick ile yapılan hareketleri tam doğru menzilde rakiple buluşturmaya çalışıyordu. Dibinizdeki bir rakibe tekme atamıyordunuz. Her başarılı vuruş rakibi kısa bir sure için etkisiz kılıyordu ve her vuruşun bir puan değeri vardı. Round sonunda hakem dövüşçüleri puanlıyor ve en az puan alanı eliyordu. İki oyuncu ile oynandığunda bile üçüncü dövüşçüyü her zaman bilgisayar oynuyordu.

MacLean'in önceki oyunun aksine tek bir arka plan kullanması, ekranda 3 dövüşçü gösterebilmesine ve çeşitli bonus bölümler yapabilmesine olanak sağlamıştır.

International Karate+, ayrıca audio tasarımı ile de dikkat çeker. Rob Hubbard tarafından SID üzerinde 3 kanal yazılmış müziği daha sonra Dave Lowe tarafından 4 kanal, stereo ve dijital olarak Amiga'ya uyarlanmış ve defalarca ödül almıştır. Ses efektleri ise ünlü kung fu filmlerinden araklanmıştır. Bruce Lee hayranları Enter the Dragon'dan hatırlayacaklardır yumruk efektlerini.

Kuzey Amerika'da Chop'n Drop ismiyle piyasaya çıkan oyunun unutulmazlarından biri ise T tuşuna basıldığunda tüm dövüşçülerin donunun düşmesidir... Ciddiyim.


Fasih Sayın'ın yayınımız ile hiçbir ticari bağlantısı bulunmamaktadır.
Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 05:53
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bunları biliyor muydunuz? #16
İlginizi Çekebilir