1/7

Céidot Studios'dan Erkan Bayol Röportajı

Anıl Kalkan 25.10.2010 - 10:59
Céidot Studios'da neler oluyor?
Umaykut Online, yavaş yavaş geride bıraktığımız sene içinde, Türkiye'de büyük ses getiren bir oyun oldu, ki bu ilgi hâlâ büyümeye devam ediyor. Bunun yanına Céidot'un yeni projeleri ve Erkan Bayol hakkında merak edilenler de eklenince bayağı bir soru birikti. Kendisi de bizi kırmayarak Ceiron Savaşları'ndan yarım kalan Hükümran Senfoni'ye kadar, Türk oyun sektörünün geleceğinden projelerine kadar birçok konuda samimi açıklamalarda bulundu. Fazla söze gerek yok, sizlere şimdiden iyi okumalar!

Merlin'in Kazanı (MK): Erkan Bayol ismini Türk oyun sektörü ve oyuncular yeterince tanıyor zaten. Umaykut Online'ın ismi de bu aralar oldukça popüler, ki ben de gayet beğenerek oynamıştım. Bu başarı sizce neden kaynaklanıyor veya başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Oyuna olan ilgiden memnun musunuz? Ayrıca duyduğuma göre yabancı oyuncular için de Umaykut Legend açılmış.

Erkan Bayol (EB): Öncelikle güzel sözlerin için teşekkür ederim. Umaykut’un durumundan ötürü elbette mutluyuz. Oyunumuz bugüne kadar ülkemizden yüksek düzeyde ilgi topladı. Umaykut’un başarılı olduğunu samimi olarak düşünüyorum. Öte yandan bu başarının yeterli olmadığını da düşünüyorum.

Aslında biz Umaykut’un bazı açılardan hâlâ sıkıntıları olduğunu düşünüyoruz. Oyuncularımız da zaten sık sık bizi uyarıyor ve daha iyi bir oyun için ne yapmamız gerektiğine dair bize görüşlerini iletiyorlar. Céidot oyuncularıyla hep samimi ve sıcak bir ilişki kurmuştur. Umaykut’un başarısının sırrı da bu. Umaykut’un şu an 900.000 oyuncu tarafından denenmiş olması büyük bir başarı olsa da, oyuncularımız hâlâ oyunla ilgili eleştiri getirebildiklerinden yapılacak pek çok iş var demektir. Hâlâ kat edilecek yol var demektir.

Céidot Studios'dan Erkan Bayol Röportajı
Umaykut Legend ise bizim en büyük mutluluklarımızdan birisi. Legend’ın iki önemli anlamı var. Birincisi bizim yayıncı markamız Céidot Gaming Network’ün (CGN) ilk uluslararası oyun yayınlama denemesi olması ve bize çok şey öğretmiş olması. Legend’ın ikinci anlamı ise oyunun Türk kültürünü ve tarihini yabancı oyunseverlere öğretmesi ve sevdirmesi. Şu an Anadolu (Anatolia) ve İpek Yolu (Silk Road) isimli iki sunucumuz var. Bu sunucuların ikisini de yabancı oyuncuların ittifakları kazandılar. Örneğin ilk sunucuyu kazanan Filipinli oyuncuların ağırlıklı olduğu bir birlikti. O birlik oyuncuları “Türk Dünyasını biz birleştirdik” diye birlik profillerini dolduruyorlardı. Bizim tarihimizin konu edildiği bir oyunda başarıya ulaşmış olmaktan ötürü seviniyorlardı. Bu bizim için anlatılmaz bir haz. Üstelik aralarında Yunan, Arjantinli, Malezyalı oyuncular da vardı. Yabancı oyuncuların tarihimize, karakterlerimize, kültürümüze alışması, sevmesi ve hatta sahip çıkması para ile ölçülemeyecek bir başarı.

MK: Ceiron Savaşları adlı yeni oyundan bahsedelim. Anladığım kadarıyla Umaykut'tan daha farklı, fantastik ve RPG öğeleri de taşıyan bir oyun. Başlama tarihi belli mi, biraz bahseder misiniz?

EB: Céiron Savaşları (CS) gerçekten çok farklı bir oyun. Umaykut’tan farklı olması bir yana, aslında tam bir tarayıcı tabanlı oyun da değil. Çoğu Hükümran Senfoni Online (HSO) oyuncusu, Céiron Savaşları’nın HSO’nun devamı ya da gelişmişi olduğunu düşüneceklerdir. İlk bakışta böyle gözükse de, oyun neredeyse tamamen farklı. Sadece kullandığı kurgunun Céiron olmasından ötürü benzerlikler var.