1/2

Carmageddon

Mehmet Atilla Turan 6.10.2016 - 14:34
Heavy Metal ile biraz şehri "dolaşalım"
Platformlar Diğer
Carmageddon
  • Çoklu Oyuncu: Yok
Merlin Puanı 80
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar Eğlenceli oynanış. Oyun motoru sağlam. Kalabalık bir yerde yarış hissi
Eksiler İçerikler herkese uymayabilir
İsim: Carmageddon
Çıkış Tarihi: 1997
Türü: Vehicular Combat
Yapımcı: Stainless Steel

"Bütün yayalar, bir dakika içinde alanı terk edin."


Soğuk bir akşam, evden işe gidiyorsunuz, sokaklar bomboş... Aniden hoparlörden birisi "Bütün herkesin evine dönmesine bir dakika!" sözlerini işitiyorsunuz. Korkudan basıp kaçıyorsunuz tabii. Peki ya kaçamayanlar? Onların sonu ise Carmageddon'da bitiyor zaten.

1997'te bayağı bir sakıncalı bir durumda çıkan yapım, bir hayli eleştirilmişti. Evet, zamanında tabii ki kanlı oyunlar doluydu. Doom, Duke Nukem ve Quake gibi FPS oyunları büyük şiddet içeriyordu. Bunun içinde testere ile adam doğramak veya domuz kafalı uzaylıları BFG ile parçalamaktan ibaretti. Fakat gelelim Carmageddon'a, bu özel yapımın oyun marketindeki özel yeri, incelemesi ve benim yorumum ile nasıl bir oyun olduğunu anlatacağım.

"Bu oyunu ülkemde istemiyorum!"

Şayet, birkaç hafta önce aynı türde başka bir oyun incelemesi yazmıştım: Vigilante 8. Her ne kadar aynı kategori içinde bulunsalar da, ikisi de dışarıdan ve genel oynanış anlamında birbirinden apayrı. Vigilante 8'te sadece araba üzeri silah kullanırken, Carmageddon bu sefer kendi silahınız koca bir metal yığını (diğer bir deyişle arabanız) oluyor.

Tamamen açık dünyada bulunan oynanışta, her şeyi yapmanız mümkün. Her şeyi, evet. Yolda gördüğünüz insan ve hayvanları direk ezerek geçtiğiniz ve diğer yarışçıların hayatını kabusa çevirdiğiniz bir yapım. Çıkışında oyuncular tarafında düşük derecede eleştirildi, hatta Brezilya ve Avustralya gibi ülkelerde ise yapımın şiddetinden dolayı yasaklanmıştı. Yapımcı Stainless Steel ise bunun etrafından sokakta gezen insanları zombi veya robota dönüştürerek dolaştı ve satışlarını diğer ülkelerde de devam ettirdi.

Tabii bu yükü üsteleneceğini tahmin eden Stainless Steel ise direk tüm sorumluluğu üstüne aldı. Herkesin çağrışımları ve yakarışlarına rağmen halen satışa devam ediyordu. Bildiğiniz insanları, inekleri, evcil hayvanları hatta ve hatta yaşlı insanları bile ezip geçtiğiniz oyun, bana göre... Eğlenceli. Nedeni ise bunu altı veya yedi yaşımda oynayıp acıma duygumun gelişmemesinden dolayıdır, muhtemelen öyle gözüküyor. Hiçbir şey umurumda değildi ve tek yaptığım şey insanları ezerek geçmemdi. Bu durum şu anki hâli ile değişti mi diye sorarsanız... Hayır. Hatta kendimi, yönlendirdiğimiz Max Damage'in o ünlü yüzünü yaparken buldum.
Carmageddon
"Oh, you're a bad boy!"

Intro sekmesinde muhtemelen neler ile boğuşacağınız veya karşılaşacağınız hakkında küçük bir CGI animasyonu bulunuyor. Herkes yerini alıyor, hazır ve katliam! Ana menüye geldiğimizde yeni oyun seçeneği var, bunla beraber karakterimizin ismini istediğimiz şekilde değiştirebiliyorsunuz, fakat ben orijinal ile kalıp ismini Max Damage olarak bıraktım. Bu arada kadın karakter de bulunuyor, onun ismi ise Die Anna. Evet, Stainless Steel, güzel esprilerde bulunmuş.  (Küçük bir bilgi, Die Anna'yı canlandıran karakter 1997'deki çekimler sırasında 14 yaşındaydı ve Max Damage'i canlandıran karakter ise bilardo ıstaka ile dürtülerek tepki vermesi istendi.)

Her şeyi hallettikten sonra yarışta nerede olacağımızı seçiyoruz, genelde bütün yarışlarda altı sürücü bulunuyor, oyun ilerledikçe ise daha fazla sürücü ekleniyor ve oyun karman çorman oluyor diyebilirim. Her neyse, boşverin çok konuşmayı da, biraz hırçın bir şekilde araba sürelim.

"Three, two, one, go!"
Geri sayım ilerledikçe yerinizde motoru bağırttırıyorsunuz- fakat Max Damage tamamen hıyar olduğu için yarışa önceden başlama seçeneği ile kaosu salıveriyorsunuz ortaya. O zamanlar bulunan yarış oyunlarında bir hayli farklı olduğunu söyledim, bu durum kontrollerde de aynı, arabanızı numpad tuşları ile kullanırken ok tuşları ile kamera açısı değiştiriliyor. C ile kokpit kamerasına geçilirken TAB tuşu ile oyunu sol üste küçük bir ekran olarak alabilir ve bütün haritayı görebilirsiniz. Kırmızı ok aracınızın bulunduğu yeri, sarı oklar diğer yarışçıları ve siyah oklar ise patlamış yarışçıları gösteriyor.

İçinde bulunduğumuz yarışları bitirmenin ise üç yolu bulunuyor:
*Bütün checkpoint'lerden sıra sıra geçmek (Sıkıcı yol.)
*Sahadaki tüm yarışçıları patlatmak (Evet! Kesinlikle yapılması gereken bir seçenek.)
*Bulunduğunuz haritadaki bütün insanları ezmek (Ki bu en zor seçenek.)