1/2

Cities XL 2011

Anıl Kalkan 1.12.2010 - 15:03
Mükemmel şehir yapılamıyormuş... Yaptım, olacak!
Platformlar PC
Cities XL 2011
Merlin Puanı 75
13 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%86
Artılar Grafikler bekleninlenden çok daha başarılı. Şehirlerdeki detaylar hayran bırakacak nitelikte. Düşük sistem dostu.
Eksiler Müziklere uzun süre katlanmak imkansız. Yeni başlayanlar için karmaşık bir yapıya sahip. Arabirimdeki kimi sinir bozucu yavaşlıklar.

Her insanın içinde, farklı konularda da olsa bir tutam yaratıcılık vardır. Hangimiz bir şeyler üretmeyi, ortaya çıkarmayı sevmeyiz ki? İnsan birçok şeyi hayal eder ama yine birçoğunu da yapamaz. İşte video oyunları da tam bu noktada devreye girer. Sanal bir gerçeklik olsa da birkaç saatliğine gerçek dünyadan uzaklaşmamıza yardım ederler. Bazen Alex Mason olurlar stresimizi atarlar, bazen iki küçük kurtçuk olup gülümsetirler, kimi zaman da bir korku oyunu olarak karşımıza çıkıp iliklerimize kadar korkuturlar bizi. Farklı rollere bürünüp, karakterlerle bütünleşiriz ama genellikle de oyunun bize sunduğu çizgisel senaryoyu takip ederiz. İleriki satırlarda incelemesine geçeceğim Cities XL 2011 ise tamamen özgür bir oynanışa sahip, kendi şehrinizi yaratabileceğiniz başarılı bir SimCity klonu. Yapımcı koltuğunda Monte Cristo'nun oturduğu Cities XL 2011 için net bir tür tanımı da yapmak mümkün değil bu sebeple. Simülasyon, strateji, tycoon... Hepsini de içine alıyor ama ben sanırım "şehir yapmalı oyun" demeyi tercih edeceğim hala.

Eğitim şart!

Öncelikle tıpkı selefleri gibi Cities XL de başlarda karıştıracağınız, öğrenirken zorlanabileceğiniz bir oyun. Bu durumu test ederek de onayladım, alıştırma bölümüne girmeden oyuna başlayınca açıkçası kafam karıştı ve baştan başladım. O yüzden mutlaka eğitim bölümlerine kısa da olsa bir göz atın, üstelik buralar sırf oyuna başlarken değil daima kullanılabiliyor. Yani zorlandığınız noktada girip yardım alabilirsiniz. Cities XL garip bir şekilde güzel bir giriş videosu ile başlıyor. Garip dedim çünkü şu sıralar yapımcılara iki dakikalık bir video yapmak bile zor geliyor, düşündükleri tek şey reklam. Ayarları ve öğretim bölümlerini de kurcaladıktan sonra her şey hazır hale geliyor.

Başlamadan önce size bir dünya haritası sunuluyor, burada coğrafi bölgelere göre yayılmış çeşitli şehir seçenekleri yer alıyor. Bu şehirler de temel özelliklerine ve zorluk derecesine göre farklar bulunduruyor aralarında. Başlıca şehir özellikleri ise petrol, verimlilik, su kaynakları ve turizm olarak dörde ayrılmış durumda. Yine belirli bir yüzde üzerinden her şehrin farklı zorluk dereceleri var, kısacası oyunun zorluğu bu şekilde seçiliyor. İlk önce Paris'i bulup orada başladım oyuna, tabii oyun yüklenirken ben de Paris manzarasını düşlüyorum o sırada. Aman Allah'ım, o da ne! Paris'te insan yapısı olarak sadece Eyfel Kulesi bulunuyor geri kalan her şey ot, ağaç ve taştan ibaret durumda. Daha sonra tropik bir ada seçip oynamaya başlıyorum.