Deprem yardımı nasıl yapılır?

Murat Oktay 8.02.2023 - 16:53
Deprem için nereye bağış yapılır? sorusunun cevabını arıyor ve deprem yardımı yapmak istyorsanız dolandırıcıların tuzağına düşmeden bağış nasıl yapılır anlatıyoruz.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin ardından Türkiye yaralarını sarmaya çalışıyor. Herkes kendince bir şeyler yapıp destek olmaya çalışırken, kötü niyetli hırsızlar da deprem yardımı adı altında boş durmuyor. Bu içeriğimizde yardımlarınızı doğru noktaya ulaştırabilmeniz için bilgiler paylaşacağız. Ayrıca bu bilgileri geliştirmek isterseniz lütfen yorumlarda bizler ile paylaşın.

Deprem yardımı doğru ellere geçsin

Ülkemiz ve komşu Suriye'ye derinden etkileyen deprem felaketinde yaraları sarabilmek için birlik olduk. AFAD, Ahbap gibi kurumlar ve yardım dernekleri kendilerine ulaşan yardımları son sürat ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çaba sarf ederken dolandırıcılar da kol gezmeye başladı. Dolandırmak için birçok yol deneyen bu kişilerin şu ana kadar gördüğümüz yöntemlerini aşağıda paylaşıyoruz.

Neden bağış yapılmalı?

Hepsiburada gibi bazı çevrimiçi sanal marketler yardımcı olabilmek için kendi çalışmalarını düzenliyorlar. Kar payı koymadan, üstelik kendileri doğrudan ihtiyaç bölgelerine satın aldığınız ürünleri ücretsiz olarak ulaştırıyorlar.

Ancak Ahbap'tan "Siz bir battaniye için 200 TL öderken biz binlercesini bir arada 50 TL'ye alabiliyoruz" şeklinde yapılan bir açıklama da var. Bu sebeple bağış yaparken bunun gibi noktalara da dikkat etmeli. Bir tane battaniye gönderirken bu sayede gönderim sayınız dörde ulaşmış olacaktır.

Deprem yardımı nasıl yapılır?

Deprem bağışı nereye yapılmalı?

Burada birincil tavsiyemiz resmi devlet kurumu olması sebebi ile elbette AFAD olacaktır. Gerek banka transferi gerekse SMS aracılığı ile bağış toplanıyor. Vatandaşlarımız "DEPREM" yazarak 1866'ya SMS atarak 20 TL AFAD'a ya da "AFET" yazıp 2868'e göndererek Kızılay'a 15 TL'lik bağış yapabilirsiniz.

Akut, Ahbap ve Kızılay gibi kurumlar da sürekli bağış toplayıp ilgili noktalara ulaştırabilmek için çaba gösteriyorlar. Bunlar dışında kalanlara bağış yapacaksanız lütfen araştırma yapmayı ihmal etmeyin.

Başka kurumlar da bağış toplayabilir. İçişleri Bakanlığı'ndan bağış hususunda yapılan açıklamada şu açıklama yapılmıştır:

"2860 sayılı Yardım Toplama Kanununda kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek ya da destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin Kanunu 6’ıncı maddesi gereğince yetkili makamlardan izin almak şartı ile yardım toplayabilecekleri düzenlenmiştir.

Gerçek kişiler, kurumlar, dernek ve vakıfların, bir banka hesabını ilan ederek veya bir makbuz karşılığında para toplayabilmesi için muhakkak bu Kanun hükümlerine uygun hareket etmesi gerekir."

Twitch üzerinden de kişisel çabaları ile yardım toplayanlar oluyor. HasanAbi'nin 550.000 Dolar topladığını önceki haberimizde yazmıştık.

Yardım toplama merkezleri

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerde belediyeler tarafından oluşturulmuş yardım merkezleri bulunuyor. Sadece parasal olarak değil, aynı zamanda bölgeye ulaştırılması için gereken malzemeler bu bölgelerde organize edilip tırlara, kamyonlara yüklenerek afet bölgelerine ulaştırılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yardım toplama merkezleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi yardım toplama merkezleri

Afet bölgesine ulaştırılması gereken ihtiyaçlar listesi:

  • Battaniye
  • Çocuk bezi
  • Yetişkin bezi
  • İçlik
  • İç çamaşırı
  • Bebek/Çocuk/Yetişkin kıyafeti
  • Taşınabilir şarjh aleti
  • Atkı - Bere
  • Isıtıcı
  • Uyku Tulum
  • El feneri
  • Su
  • Islak mendil
  • Hijyenik ped
  • İlk yardım malzemeleri
  • Mont
  • Bot
  • Boş koli

Dolandırıcılık yöntemleri

  • Yardım adı altında elden para toplayanlar: Özellikle AFAD ve Ahbap adına bağış toplayanlara çok dikkat edin. Her ikisi de bağışlarını banka transferi üzerinden almaktadırlar. Bu sebeple yardımlarınızın ulaşması için sadeca AFAD Banka Transferi ve Ahbap Banka Transferi hesaplarını kullanmanızda fayfa bulunuyor. Şu ana kadar resmi makamlar tarafından oluşturulan elden para toplama merkezi gibi bir bilgi elimize ulaşmadı. Yapacağınız bağışları, mutlaka ilgili kurumun internet sayfaları üzerinden edineceğiniz bilgiler ile transferi gerçekleştirin. Bu sebeple biz burada onları iBAN vs gibi bilgilerini paylaşmıyoruz.
  • Ev boşaltma: Yine AFAD, Akut, Kızılay ve Ahbap gibi kuruluşların isimleri kullanılarak evinizi acilen araba, sokak gibi yerlere boşaltmanızı söyleyenlere dikkat edin. Bunlar hiçbir şekilde ilgili kurumların çalışanları değildir.
  • Google arama sonuçları ve sosyal medya platformlarına müdahale: En sıkıntı verici noktalardan birisi de bu. Genelde aramalarımızı "Deprem yardımı", "Deprem için nereye bağış yapılır?" ya da "Deprem için bağış nasıl yapılır?" şeklinde olduğu için dolandırıcılar da ilgili kurumların adını kullanarak Google'a reklam vermekte ve bu sayede sizin kredi kartı vs gibi bilgilerinizi çalmaktadırlar. Herhangi bir şekilde arama sonucunda karşınıza reklam çıkar ve tıklarsanız, gittiğiniz linki mutlaka kontrol etmenizde fayda var.

Deprem yardımı nasıl yapılır?

Yardım için herkese ihtiyaç var

Sevgili Merlin, bizler inanıyoruz ki hepiniz elinizden gelenin daha fazlasını yapabilmek için her türlü çabayı sarf ediyorsunuz. Özellikle içinde bulunduğumuz kış ayları sebebiyle daha çok yardıma ihtiyaç oluyor. Bu sebeple "Benim göndereceğim 3-5 lira ne işe yarar?" diye düşünmeyin. Zira hepsi birleştiğinde çok işe yarar rakamlara ulaşıyor.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 01:05
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.02.2023 19:21
devlet kurumuna insanların şahsen hiç güveni kalmadı saolsunlar bütün kurumların itibarını bozdular liyakatsız atamalarla
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.02.2023 00:00
Ahbap'a yardım yapın, geri kalanına şahsen benim çok az değil, hiç güvenim yok. En güveniliri bu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.02.2023 18:23
Mali ve sağlık yük devletin sırtında çeşitli derneklere yardım yapacağınıza devlete arada yardım edin ben şahsen afada yaptim
MK Okuru
MK Okuru 9.02.2023 11:18
katılıyorum, bende afada bağış yaptım
MK Okuru
MK Okuru 8.02.2023 22:34
insanlar devlet kurumlarına güvenmiyor , içten gelen bir his , yöneticiler kendini sorgulamalı .
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.02.2023 19:17
Bu zor günlerde Duyarlı haber anlayışınız için teşekkür ederim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Deprem yardımı nasıl yapılır?
İlginizi Çekebilir