1/3

DmC: Devil May Cry

Fuat Alpay 4.03.2013 - 13:44
İki Nephilim'in Bildiği Sır Değildir
Yapımcı: Ninja Theory
Yayıncı: Capcom
Türü: Aksiyon
Çoklu Oyuncu: Yok
Platform: PC, PS3, XBox 360

Artılar: Farklı ve alternatif DMC evreni, akılları zorlayan sanat yönetimi, durmak bilmeyen aksiyon ve kombo mekanikleri
Eksiler: Akılda kalmayan düşmanlar

Grafik: 95
Ses: 95
Oynanış: 90
GENEL PUAN:  94

Yazıma, köklü oyun serilerinin yeni bir heyecan getirme ve farklı bir bakış açısı kazandırma çabalarını çok doğru bulduğumu belirterek başlamak istiyorum. Günümüze ayak uydurma uğruna yapılan bu yeni başlangıçlardan kastım ise kesinlikle HD remakeler değil zira bu oyunları çok da başarılı bulduğum söylenemez (tabii ki Metal Gear Solid HD Collection hariç).

DmC: Devil May Cry
Yeni Devil May Cry'ın başına gelenleri birçok yönden 2008 yapımı Prince of Persia'nın başına gelenlere benzetiyorum aslında. İlk üçlemeden sonra hikayeye devam etmenin biraz zorlama olacağını fark eden Ubisoft, yeni oyununda prensimizi alternatif bir evrende yeniden yorumlamıştı. Severek oynadığım, özellikle grafik tarzını ve müziklerini çok başarılı bulduğum Prince of Persia, yine Devil May Cry'ın yaptığı gibi hayranlarını ikiye bölmüştü. Seriye sürülmüş kara bir leke olarak tanımlayan oyuncular ve 2008'in en büyük hayal kırıklığı olarak niteleyen yazarlar oldu. Ama sonuç olarak aradan geçen yıllara rağmen kendini unutturmayan, masalsı yapısı hafızalara kazınan başarılı bir oyundu Prince of Persia.

Geçmişi Olmayan Adam

Devil May Cry da (DMC) böyle bir oyun işte. Öncelikle ilk dört oyundaki hikayeyi tamamen unutun çünkü DMC'de alternatif bir evrende yeniden başlayacağız. Ne Dante ne de Vergil'in eski oyunlarla en ufak bir ilgisi yok. İlk oyundan hatırladığımız Mundus'da değişimden nasip alanlardan biri. Oyunun geçtiği Limbo City'de tamamen farklı bir evren. Oyunumuz her ne kadar fantezi denilebilecek bir hikayeye sahipse de önceki oyunlardan çok daha gerçekçi öğeler barındırıyor. İki yüzü olan Limbo City'de birinci yüzün bizim yaşadığımız şehirlerden pek bir farkı yokken, ikinci yüzünde ise adeta şeytanlar cirit atıyor.

Dante'yi bu oyunda gençlik yıllarında, amaçsızca gününü gün eden ve gücünün pek de farkında olmayan bir kahraman olarak görüyoruz. Bir sabah aniden kapısında beliriveren Kat'i takip eden Dante'nin macerası böylesine apar topar bir şekilde başlamış oluyor. Kat'in Dante'yi götürdüğü The Order tarikatının karargahında ağabeyi Vergil'i görüyoruz. Vergil, Dante'yi  çocukluklarının geçtiği eve götürüyor. Burada geçmişini hatırlayan, şeytan babası Sparda ile melek annesi Eva'nın oğlu olduğunu ve Vergil'in de ağabeyi  olduğunu hatırlayan Dante'nin hayatı böylece bir anda anlam kazanmış oluyor. Çünkü kendisi de tıpkı Vergil gibi bir Nephilim ve Sparda'yı tutsak edip Eva'yı öldüren Mundus'da Limbo City'nin en güçlü