Dünya genelinde çok büyük siber saldırı başladı!

Onur Güner 28.06.2017 - 14:30
NSA, Pentagon ve merkez bankaların sistemleri çöktü, uçuşlar durdu
Siber güvenlik her ne kadar gelişiyor olsa da maalesef kötü amaçlı bilgisayar korsanlarının kendine has geliştirdikleri saldırıları da güçleniyor. Şu anda çağımızın en büyük sorunlarından biri olan siber güvenlik konusu, aslında hepimizi etkiliyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda dünya genelinde WanaCrypt0r 2.0 adlı bir siber virüs yayılmış ve neredeyse bütün dünya ülkelerini etkileyerek çok büyük maddi zarara uğratmıştı. Bu saldırı o kadar büyüktü ki NSA ve FBI acil yardım merkezleri kurmuştu. Ülkemizi de etkileyen bu saldırı zaman zaman internetin kesilmesine bile sebep olmuştu. Her ne kadar virüsün algoritması çözülüp savunma mekanizması geliştirilmiş olsa da yetkililer saldırının ikinci dalgasının geleceğine kesin gözüyle bakıyordu. Görünen o ki yetkililer haklı çıktı. Zira son 16 saattir dünya genelinde çok büyük bir siber saldırı başladı. Bazı siber uzmanlarının kaynağını NSA'ın ExPetr adlı casus yazılımına dayandırdığı Petya adlı bir virüs, 16 saatte WanaCrypt0r 2.0 virüsünün verdiği zararın daha fazlasını verdi.

Dünya genelinde çok büyük siber saldırı başladı!
Söylenene göre şu anda Kiev ve bazı büyük şehirlerde radar sistemleri dahil genel sistemler çöktü diye uçuşlar durduruldu. Danimarka'nın en büyük lojistik şirketi Maersk siber saldırıdan dolayı sistemlerinin çöktüğünü ve maddi zarara uğradığını açıklarken bir açıklama da Ukrayna'nın merkez bankasından geldi. Söylenene göre Ukrayna'da merkez bankasına bağlı bankaların sistemleri çöktü ve şu anda bankalar hizmet veremiyorlar. Maddi zararın ne kadar büyük olduğu ise henüz bilinmiyor. Ayrıca iddialara göre virüsün bulaşmasını engelleyemeyen NSA ve Pentagon sistemleri de çöktü ve siber güvenlik uzmanlarından oluşturulan siber ordu gereken müdahaleyi yapmaya çalışıyor. Ancak WanaCrypt0r 2.0 virüsünden çok daha gelişmiş bir algoritmaya sahip olan Petya virüsüne şu an için müdahale pek mümkün değil. Bazı şirketler ise saldırının önüne geçemeyince ilan tahtalarına uyarılar yazdılar ve çalışanların işlerini manuel halletmelerini söylediler. Bu haberi yaparken bile siber güvenlik şirketleri ardı ardına açıklamalar yapıyorlar. Bazı siber uzmanlarına göre bu saldırı aslında ardından gelecek büyük saldırıya zemin hazırlıyor. Yani hackerların planladığı asıl büyük saldırı sadece Petya değil.

Dünya genelinde çok büyük siber saldırı başladı!
Söylenene göre her an Petya.A, Petya.D ve PetrWrap adında diğer saldırılar da gelebilir. Bu olaylar yaşanırken konu ile alakalı eski NSA siber uzmanı Edward Snowden Twitter adresinden bazı açıklamalar yaptı. Snowden yaptığı açıklamasında eğer hızlı olunursa bu saldırının atlatılabileceğini söyledi. Edward Snowden'e göre şayet virüs bilgisayarınıza bulaşırsa, virüs bilgisayarınızı yeniden başlatmadan sizin bilgisayarınızı kapatıp anında hard diski sökmeniz gerekiyor. Bu sayede şansınız az da olsa hard diskinizi kurtarmanız mümkün. Zira söylenene göre virüs asıl darbeyi bulaşıp sistemi yeniden başlattığında yapıyor. Siz de virüsten hızlı davranıp bilgisayarı kapatır ve açmazsanız kurtarma şansınız oluyor. Fakat dediğimiz gibi bu çok düşük bir ihtimal. Bakalım bu siber saldırı daha ne kadar zarar verecek bekleyip göreceğiz.


Dünya genelinde çok büyük siber saldırı başladı!
Yorumlar 19
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 02:58
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2017 17:21
benim Ayyıldız Time'e güvenim sonsuz türkye için bir savunma veya karşı saldırı yaparlar
MK Okuru
MK Okuru 1.07.2017 14:03
Adamlar Pentagon'u çökertiyor.Bizimkiler bilgisayarına erişebilirse kendini şanslı saysın.
MK Okuru
MK Okuru 30.06.2017 21:15
ne alaka napacak onlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2017 12:52
dün bütün yabancı ajanslar bu haberi geçerken tr den bir tek sizde gördüm diğer büyük haber ajansları başka şeylerler meşgul o yüzden tebrik ederim,
saldırıda bitcoin adıda geçiyordu euronews ve bbc de,
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2017 11:56
Peki bir sorum olucak bu virus yanlızca windows ortamındamı çalışıyor yoksa linux yada macOS'da da aktifmi ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.06.2017 17:53
şu gizli hırsızız biz yazısı nerden çıktı?
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2017 11:24
Arcade Fire, mobilde armorfly tarayıcıdan girip gece modunda kabak gibi beyaz yazıyla aynı yazıyı görebilirsin. Şuan benim görebildiğim gibi. Gereksiz muhalefetsin
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2017 03:52
Arcade Fire ne kadar itici bi bebesin sen
Arcade Fire
Arcade Fire 29.06.2017 00:48
Hiç seçerek okuma ihtiyacı duymadım o yüzden aklıma gelmedi, ama her seçim yapan da öyledir demedim, olabilir dedim ki olmasa zaten neden bu yönteme başvursunlar.
MK Okuru
MK Okuru 28.06.2017 20:58
Arcade Fire ben dahil çoğu kişi seçerek okuyor önyargılı davranmazsaınız sevinirim
Arcade Fire
Arcade Fire 28.06.2017 20:09
Birileri kopyala yapıştır yapıp haberi sitesine koyarsa, o hırsızız biz yazısını da görmezse yazıyı bir yerden çaldıkları belli olsun diye. Ayrıca bir çok kişi bunu yazıyor, sayfadaki tüm yazıyı seçme ihtiyacı duyuyorsanız demek ki o hırsızlardan biri olabilirsiniz.
MK Okuru
MK Okuru 28.06.2017 19:36
nerde?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2017 03:51
Bunu Merlin'den çaldık. Hırsızız biz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Dünya genelinde çok büyük siber saldırı başladı!
İlginizi Çekebilir