1/5

Efsane oyun firmaları - Bölüm 2

Murat Sağlam 21.05.2011 - 12:16
Modern klasiklerin usta ismi Blizzard...
Geçtiğimiz hafta efsane oyun firmalarının birinci bölümünde Valve Software'i konu olarak ele almıştık hatırlarsanız. Bugün ise sırada 1991 yılında kurulan ve belki de günümüzün en sağlam oyun firması olarak dile getirilen bir firma var.

Hala en sağlam oyun firması olarak kabul edilmesinin tek sebebi, diğer ünlü oyun firmaları gibi milyonlarca oyun piyasaya sürmek yerine, oyuncuları yıllarca bekletmeyi dahi göze alarak sadece çok iyi düzeyde oyunlar piyasaya sürüyor olmalarıdır.

Zaten bu cümlemiz, yazının hangi firmayla ilgili olduğunu da ortaya çıkarmış oluyor aslında. Evet, bugün konuğumuz Blizzard Entertainment...

Ertelemenin sözlük anlamı

Blizzard Entertainment, 1991 yılında Michael Morhaime, Allen Adham ve Frank Pearce adlı üç UCLA mezunu tarafından Silicon & Synapse adında bir oyun yapım şirketi olarak kuruldu. Ana binaları Kaliforniya'da bulunmaktadır. 2011 yılında hala aynı bölgede aynı binada faaliyetlerini sürdürmektedir. Yola üç kişiyle başlayan Blizzard, 20. yılını kutladığı bu yıl, 2700’den fazla çalışanıyla yıllık karı 1.500.000.000 dolar olan bir firmaya dönüştü. Firmanın bugün CEO’luğunu oyun dünyasının yakından tanıdığı Bobby Kotick yapmaktadır.

Efsane oyun firmaları - Bölüm 2
Blizzard’ın şu anda Kaliforniya’da bulunan ana binası dışında, Avrupa’da Fransa ve İrlanda’da da ofisleri bulunmaktadır. Fransa’da bulunan ofisleri Paris kentine 25km mesafede bulunan Velizy bölgesinde, İrlanda ofisi ise Cork şehirlerindedir. Bu iki Avrupa ofisinde de oyun geliştirme işleri yapılmamakta, Fransa ofisi Blizzard’ın Avrupa ana binası olmaya devam ederken, İrlanda ofisinde ise yalnızca “GM” yani “Game Master” (Oyun yöneticileri) çalışmaktadır.

Michael, Allen ve Frank firmayı ilk kurduklarında sıfırdan yeni oyunlar kodlamak yerine, hali hazırda piyasada olan oyunları portlamakla uğraşıyorlardı. Bir yıl boyunca hem bu oyunları çeşitli platformlara portlarken bir yandan da Lost Vikings adlı platform / bulmaca oyununu tasarlamakla meşgullerdi.

1992 yılında oyuncular arasında bir fenomen olacak olan Lost Vikings’i Super Nintendo için piyasaya süren Silicon & Synapse aynı zamanda da efsanevi Rock n’ Roll Racing adlı oyunu kodluyordu.

Lost Vikings ve Rock n' Roll Racing ile oldukça sıkı bir başlangıç yaptıkları oyun serüvenlerine 1994 yılında Silicon & Synapse'i Davidson adlı dağıtımcı firmaya satarak devam eden üçlü şirketin adını Blizzard yapmadan önceki son ismini kullanmaya başladı: Chaos Studios.

Fakat bir süre sonra ortaya çıkan gerçekler firmanın adının bir kez daha ve son kez değişmesine yol açacaktı. Chaos Studios ismi çoktan alınmış ve kullanılıyordu. Michael Morhaime, firmanın adı için Blizzard fikrini ortaya attı ve bu sayede gerçek bir efsane doğmuş oldu.